מה הקשר בין הפרעת קשב וריכוז לציורי ילדים?

מה אפשר ללמוד מציורי ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב? מיכל וימר, מאבחנת ציורי ילדים ומדריכת הורים מדגימה את המאפיינים ומסבירה למה הפרעת קשב היא גם סוג של מתנה

מיכל וימר

מיכל וימר

אבחון ציורי ילדים, הדרכת הורים וטיפול דינאמי

הפרעת קשב וריכוז היא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר. כ-10%-7% מהאוכלוסייה מתמודדים עמה. ילדים ובני נוער המתמודדים עם ההפרעה מתקשים להתמודד עם ריבוי משימות, הכנת שיעורי בית, ישיבה ממושכת בכיתה, למידה למבחנים, הקשבה לאחרים, דחיית סיפוקים ועוד.

הפרעת קשב וריכוז לרוב הולכת יד ביד עם קשיי למידה. עובדה זו גורמת לתסכול רב להורים, למורים וכמובן לילד עצמו.

במקרים רבים, אני מזהה בציורי הילדים את הקשיים והתסכולים שחווים אותם ילדים. לאחר האבחון ותוך כדי תהליך הטיפול, אני מזהה את השינויים דרך הציורים.

דוגמה מהחיים: כך ילדה מציירת הפרעת קשב וריכוז

הוריה של ד' בת ה-7, הוריה פנו אליי להדרכת הורים ופענוח ציורי ילדים לאחר שהבחינו שהיא מתקשה להכין שיעורי בית בכיתה א'.

  • אבחון ציוריה גילה שהילדה עצמה מסתובבת עם תחושת תסכול רבה ומשתמשת בציורים עצמם כדי לבטא את תחושותיה.
  • ציוריה של הילדה היו מוצפים בקווים וסימנים נוספים, שהביעו את תחושת ההצפה בה הייתה מצויה (מוצפת גירויים).
  • היא נהגה לצייר וללחוץ חזק על הדף, עד כדי כך שנהגה לקרוע אותו.
  • בציור הראש, גם שם ניתן היה להבחין בפלונטר גדול של גירויים, שסמל את הקושי שלה להקשיב בכיתה ולהכין שיעורי בית.
  • כך גם הציור שהוסיפה באזור המצח, שסמל את הקושי שלה להקשיב ולהתרכז.

ציורי ילדים והפרעת קשב

ד' בת ה-7 ציירה את עצמה, כך אמרה. לדברי הוריה, גם זמן ההתארגנות לבית הספר בבוקר הפך לזמן קשה במיוחד. זמן מתוח ומלא במריבות.

ההורים ידעו לשתף, שכאשר הציעו לילדה לבצע משימות שכן עניינו אותה – היא נהגה לשתף פעולה, לבצע אותן ללא בעיה ובמהירות. לכן הסיקו ההורים כי היא מעצבנת אותם בכוונה. המציאות הייתה – שלילדה פשוט היה קשה לבצע את המשימות וטרם האבחון ההורים לא ידעו לקבל את התכונות של הילדה, את הקשיים שלה ולכן נקלעו לחיכוכים רבים.

5 דברים שכדאי לדעת על ציורי ילדים והפרעת קשב

  1. ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז מסתגלים מהר לשינויים. במקרה של ד' בת ה-7, השינוי בא לידי ביטוי בציור מהר מאוד. בתוך ימים ספורים היא כבר ציירה את עצמה באופן שונה.
  2. ציוריהם של ילדי הפרעת קשב וריכוז מלאים בהמון רגש. אחת הסיבות לכך היא שהם שמים לב לכל פרט. סיבה נוספת היא שיש להם אינטואיציות מאוד מפותחות. הם חסרי שקט, אבל רגישים מאוד. הציורים שלהם לעתים יתאפיינו בקווים ועיגולים מאוד עדינים.
  3. עבור ילדי קשב וריכוז, שלא מתמודדים עם תסכול והתנהגות אלימה, החיים החברתיים יהיו קלים יותר. האימפולסיביות שלהם תופנה אל המרחב החברתי. הציורים יהיו עבורם דרך לבטא את שהם חווים.
  4. ילדי קשב וריכוז הם ילדים יצירתיים במיוחד, זוהי ללא ספק מתנה נהדרת. הציורים שלהם יהיו מקוריים, בעלי שפה עשירה, אלמנטים רבים, ועוד.
  5. כשילד המתמודד עם הפרעת קשב וריכוז עובר טיפול רגשי והוריו נמצאים במסגרת של הדרכת הורים לילדים עם הפרעות קשב – הכל נרגע. כאשר הבלגן הפנימי של הילד נרגע וכאשר יש לו בסיס משפחתי חזק ותומך – השינוי קורה. בשלב זה הציורים שלו נשארים עשירים ויצירתיים – אבל הופכים למאורגנים יותר.

חשיבות האבחון

חייהם של ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב והוריהם, לרוב מתחלקים לשני חלקים:

  1. החיים שלפני האבחון – השלב בו להורים לא ברור מדוע הילדים לא שקטים, חסרי סבלנות, כאשר הם לפעמים חושבים שהילדים מנסים סתם להרגיז אותם, ועוד.
  2. החיים שלאחר האבחון – כשלפתע יש סיבה ברורה להתנהגות ילדיהם, יש תוכנית טיפול, וצריך להתחיל להתמודד עם מציאות החיים החדשה. זהו שלב המלווה בהמון חששות, אבל גם בתחושת הקלה גדולה. יש הורים המשכילים להרוויח משלב זה, לפתח את כישוריהם כהורים ולסייע לפריחה מחודשת של כל המשפחה כיחידה אחת. גישה כזו להפרעת קשב וריכוז הופכת את ההפרעה – למתנה.

במובן מסוים, הפרעת קשב וריכוז היא גם סוג של מתנה

בשל שכיחות התופעה, נהוג לעיתים לחשוב כי להפרעת קשב וריכוז יש גם יתרונות מסוימים מבחינה אבולוציונית, לכן היא גם ממשיכה להתקיים.

לדוגמה:

  • ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז הם גם בעלי אנרגיה רבה.
  • הם בעלי יכולת מיקוד אדירה בדברים שכן מעניינים אותם (לדוגמה משחקי מחשב).
  • יש להם רצון עצום לפתור בעיות, עד כדי כך שהם לא מוצאים שקט.
  • הם אמיצים, לא מפחדים ומוכנים לקחת סיכונים.
  • הם לא מוותרים בקלות, לא מתייאשים.
  • אוהבים לקחת על עצמם משימות רבות.
  • פעמים רבות מדובר בילדים יצירתיים שגם אוהבים לנצל את היצירתיות שלהם.

 

מיכל וימר
אבחון ציורי ילדים, הדרכת הורים וטיפול דינאמי
הדרכת הורים בשילוב פענוח ציורי ילדים, תרפיה באמנות לילדים ובני נוער בגישה דינמית, טיפול למבוגרים בגישה פסיכואנליטית קלאסית כולל פענוח חלומות.

עודכן בתאריך: 21 בפברואר 2024

דילוג לתוכן