גמילה ממוצץ: כל השיטות לפרידה קלה ונעימה

החלטתם שהגיע הזמן להיפרד לשלום מהמוצץ – נהדר. כעת כל שנותר זה להתחיל תהליך גמילה ממוצץ. נשמע קל? לא תמיד. המוצץ הוא חפץ מנחם עבור הילד, הוא זה שמרגיע אותו, מנחם אותו ואפילו עוזר לו להירדם ולישון טוב. אז איך בכל זאת תוכלו לעבור את תהליך הגמילה בקלות וללא תקלות?

תהליך גמילה ממוצץ נחשב לשלב בחיי הילד שממנו הורים מאוד חוששים. לפעמים בצדק, כי כשלא מנהלים את התהליך כמו שצריך הוא עלול להיות כרוך בהרבה מאוד בכי, קשיי הירדמות ודרמות גדולות. אבל אם נערכים אליו כמו שצריך ומבצעים אותו בזמן הנכון – הוא יכול לעבור בקלות ובסופו של דבר לא תבינו ממה חששתם כל כך.

סיפור אהבה בין מוצץ וילד: למה חשוב לתת מוצץ לתינוק?

בחודשים הראשונים לחייהם חשוב לנו מאוד להרגיל את התינוק לקחת מוצץ, ליתר דיוק אנחנו ממש דוחפים אותו לכך, בגלל מספר סיבות:

הנחיית משרד הבריאות היא להרגיל תינוקות לקחת מוצץ מהלידה ועד לגיל שנה, כדי למנוע את תסמונת מוות בעריסה.

  • הוא עוזר להרגיע את התינוק כשהוא בוכה ולא רגוע.
  • עוזר לו להירדם כשמשכיבים אותו לישון.
  • עוזר להרגיע אותו כשהמתעורר מהשינה באמצע הלילה.
  • הוא מסייע פעמים רבות בתהליך הגמילה מהבקבוק ו/או ההנקה.

לאחר גיל שנה, כאשר תסמונת מוות בעריסה כבר לא מהווה סכנה, יש הורים שמתחילים לחשוב על גמילה. מעטים מחליטים לגמול את התינוק בגיל שנה והרוב מחליטים לגמול בין גיל שנתיים ל-3. למרבה הצער, כמעט כולם מגלים שממש כשם שהיה לנו קשה להרגיל את הילד למוצץ – לא פחות קשה לגמול אותו ממנו.

באיזה גיל מומלץ לגמול תינוק ממוצץ?

אז קודם כל חשוב להבין שאין חוק או גיל מוגדר, כל הורה צריך לקבל את ההחלטה על פי מה שנראה לו נכון ומתאים לילד שלו. יחד עם זאת, חשוב לקחת בחשבון מספר דברים:

  • רופאי שיניים ממליצים להתחיל בגמילה או להגביל את השימוש כאשר מתחילות לצמוח שיניים כדי למנוע נזק בחניכיים.
  • מומחים שונים טוענים שמציצת מוצץ מרובה עלולה להשפיע על תהליך התפתחות השפה של הילד.
  • פסיכולוגים טוענים שאם תינוקות ופעוטות התרגלו למוצץ כדי להירגע לא צריך למהר לגמול אותם בגיל שנה ואפשר ואפילו כדאי לתת להם את הזמן.
  • אם וכאשר הילד עובר לגן עירייה, לאחר גיל שלוש, כדאי לקחת בחשבון שרוב הילדים מגיעים אל המסגרת הזאת כשהם כבר גמולים מחיתולים ורובם גם ממוצצים, אז זה בהחלט שלב מצוין לחשוב על גמילה.

הנחיית משרד הבריאות היא להרגיל תינוקות לקחת מוצץ מהלידה ועד לגיל שנה, כדי למנוע את תסמונת מוות בעריסה. לאחר גיל שנה, מתחילים הורים רבים לחשוב כבר על תהליך הגמילה

גמילה ממוצץ – תהליך גמילה לכל דבר

מומחים רבים טוענים שגמילה ממוצץ לילדים היא ממש כמו גמילה מסמים למבוגרים. המוצץ הוא חפץ מנחם ומרגיע, שלפתע נעלם מחייו והוא צריך להתרגל למצב החדש וללמוד כיצד להרגיע את עצמו וגם ללמוד כיצד להתמודד עם מצבים בהם היה תלוי בו (כמו תהליך ההירדמות או להרגיע את עצמו כאשר הוא בוכה). כדי להסתגל למציאות החדשה ללא המוצץ, הוא צריך בעצם לסגל לעצמו הרגלים חדשים, ללמוד כיצד להירדם, להירגע ולנחם את עצמו בדרכים חדשות.

ההורים, שמאוד רוצים לעזור לילד בתהליך הגמילה מהמוצץ, עושים הרבה פעמים הרבה טעויות בדרך והן רק מקשות על הגמילה וגם הופכות אותה למתישה ומייגעת עבור כל הצדדים.

מהן הטעויות הכי נפוצות שהורים עושים בעת הגמילה?

1. הם מציעים לו בקבוק במקום מוצץ ויוצרים תלות חדשה – מחליפים את המוצץ בבקבוק ובעצם לא עושים בכך כלום.

2. הם עושים תהליך של חצי גמילה – לדוגמה:

  • הילד לא מקבל מוצץ בגן – אבל כן מקבל בבית.
  • לא מקבל מוצץ בבית – אבל כן אצל סבא וסבתא.
  • לא מקבל מוצץ ביום –  אבל כן מקבל מוצץ בלילה.

חשוב להבין שילד שמצליח להתמודד במשך פרקי זמן ארוכים ללא מוצץ –  לא צריך אותו. ברגע שאתם לוקחים לו את המוצץ ואז מחזירים לו – אתם מבלבלים אותו וחוזרים צעד אחורה בתהליך.

3. הם מבצעים את הגמילה כשהילד לא בשל לכך – לכל ילד קצב התפתחות משלו ובשלות משלו, זה שהילד של השכנים נגמל ממוצץ בגיל שנה לא אומר שגם הילד שלכם יהיה בשל לכך.

4. הם לא עקביים – אם מחליטים על גמילה צריך ללכת עם התהליך עד הסוף, גם כשקשה, גם כשהילד בוכה וגם כשאתם רוצים לבכות. במידה ותחזירו לילד את המוצץ בכל פעם שיהיה לכם קשה תחזרו לנקודת ההתחלה.

5. הם מחלישים במקום לחזק – תהליך הגמילה צריך לבוא ממקום שבו הילד מרגיש שהוא גדול, חזק ושאתם בוטחים בו, מאמינים בו ויודעים שהוא יהיה מסוגל להרגיע את עצמו ולהתמודד עם החיים ללא המוצץ. לכן, אל תעליבו אותו, אל תכעסו עליו ובוודאי שאל תשמשו בתהליך הגמילה במשפטים כמו "אתה מתנהג כמו תינוק" או "רק תינוקות לוקחים מוצץ" או "תתנהג כבר כמו בוגר" או "כולם כבר נגמלו וכבר אתה לא". חשוב לתת לילד ביטחון, להראות לו שאתם מאמינים ביכולות שלו, יודעים שלא קל לו ונמצאים שם עבורו בתהליך.

6. הם מעלימים – במקום לשתף את הילד ולאפשר לו לעבור תהליך פרידה, הם מחליטים עבורו, מעלימים לו את המוצץ בפתאומיות ונותנים לו להתמודד, מה שעלול להפוך לטראומטי עבור הילד.

ועכשיו תכלס – איך תגמלו את הילד בהצלחה?

  • הגמילה חייבת להיעשות ממקום רגוע, כשאתם נותנים לילד הרגשה שהוא זה שהחליט להיגמל.
  • אפשר וכדאי לקיים שיחה מקדימה, אפילו מספר שיחות, כדי להכין את הילד ליום הגדול. להסביר לו מדוע הגיע הזמן להיפרד מהמוצץ ולהחליט ביחד מהי הדרך הנכונה לעשות זאת.
  • כדאי מאוד שהדרך להיפרד מהמוצץ תהיה מקובלת על הילד ותהיה דרך שמחה ונעימה, לדוגמה:לקשור את המוצץ לבלון ולהפריח לשמים.
    לתת את המוצץ לתינוק אחר שהוא מכיר ואוהב.
    לארגן מסיבת פרידה למוצץ ואז לתלות אותו על עץ ופיית המוצצים תיקח אותו משם בלילה.
  • מומלץ לא לזרוק את המוצץ לפח, לגזור  אותו או להעלים אותו, כי כך חווית הפרידה מהמוצץ הופכת לחוויה שלילית.
  • מומלץ לקנות ספר שעוסק בגמילה ממוצץ או להמציא סיפור מהראש, כך הילד יוכל לחוות סיפור של ילד אחר שמתמודד עם גמילה, יוכל לשאול שאלות, תוכלו לשוחח על הפחדים, החששות והיתרונות. חמישה ספרים מומלצים שניתן למצוא בחנויות הספרים:
  1. הצצי האחרון / מרפי
  2. יולי והמוצץ / סמדר שיר
  3. נעמה והמוצץ / שלמה אבס
  4. בית למוצץ / דבורה עומר
  5. מוצץ המזל / אורי אורלב
  • מומלץ למצוא חפץ חלופי/חפץ מעבר, שיכול להרגיע את הילד במקום המוצץ כאשר יגיע הרגע הגדול (בובה אהובה, דובי גדול, מכונית). הילד יכול לשים את החפץ במיטה, להסתגל אליו ואם זה חפץ שהוא גם ככה אוהב ומכיר אז זה בכלל נהדר.
  • לא כדאי להבטיח לילד מתנה, אבל בהחלט כדאי לתת לו מתנה לאחר המעשה. רצוי שהילד יחליט להיגמל מהסיבות הנכונות ולא בגלל שידע שמחכה לו מתנה בסוף הדרך. המתנה צריכה להיות חיזוק מפתיע על התנהגות בוגרת.
  • כדאי לבצע את הגמילה בתקופה רגועה, לא באמצע מעבר דירה, תוך כדי גמילה מחיתולים, באמצע חופשה, לידה של אח חדש או כל מצב אחר שהוא לא חלק משגרה נורמלית ורגועה.
  • חשוב שגם אתם תהיו פנויים רגשית להתמודד עם הגמילה וכמובן עם הילד, שתהיה לכם סבלנות להרגיע, לחבק, להרדים, כי הילד יזדקק לכם מאוד בימים הראשונים. אז אם אתם יודעים שמחכה לכם שבוע לחוץ בעבודה – זה לא הזמן לגמילה.
  • לאחר בחרתם יום לכו עם התהליך עד הסוף, עם הטקס, עם הפרידה, עם המתנה ועם המון המון חיזוקים. קחו בחשבון שתחושת האופריה והגאווה תתחלף במהלך היום לעצב המלווה בהרבה בכי, כאשר יגיע הרגע בו הילד יזדקק למוצץ וייזכר שהוא לא נמצא. לכן הכינו מראש פתרונות ורעיונות כיצד להרגיע אותו וכיצד להתמודד עם מצבים קשים: כמו שעת ההירדמות או כל מצב אחר בו נהג הילד להיעזר במוצץ.
  • מה יכול להרגיע את הילד במקום מוצץ? אתם כמובן. כאשר הילד יבכה וירצה את המוצץ זה בדיוק הזמן להזכיר לו את השיחות שקדמו לגמילה, זה הזמן לחבק אותו חזק, להציע לו חפץ מעבר חלופי, לומר לו כמה אתם גאים בו, כמה הוא בוגר וגדול. אם צריך שבו ליד המיטה שלו בלילה הראשון וגם בשני כדי שירגיש בטוח (אבל היזהרו שלא להיכנס אותו למיטה או לפתח תלות חדשה). למדו את הילד שניתן להירגע בדרכים אחרות, אם תהיו עקביים ולא תשברו – הוא ילמד מהר יותר ממה שאתם חושבים.

גמילה ממוצץ בלילה – איך נרדמים בלי המוצץ?

פעמים רבות הגמילה מהמוצץ עוברת ללא בעיות בשעות היום, אבל שעות הערב והלילה הן השעות הקשות שגורמות לפעמים לנסיגה בגמילה. כאשר הילד עסוק, משחק, אוכל במהלך היום, קל יחסית להסיח את דעתו מתהליך הגמילה. אבל כאשר מגיעה שעת השינה והוא נכנס למיטה, הוא מתקשה להירדם ללא המוצץ, מתחיל לבכות שהוא רוצה אותו ולעיתים ההורים נשברים ופשוט נותנים לו את המוצץ. אז מה כדאי לעשות?

  • כדאי לשקול להתחיל את הגמילה בהדרגה, לגמול את הילד מהמוצץ בתחילה בשעות היום ולהשאיר את שעות הלילה לסוף, כאשר אתם בטוחים שהוא בשל להיפרד ממנו. אם הילד מסתדר ללא מוצץ כל היום – הוא יכול להסתדר בלעדיו גם בלילה.
  • כאשר מגיעה שעת המשבר – לא להישבר, שבו ליד הילד, הזכירו לו כמה חזק ובוגר הוא היה כל היום ללא המוצץ ושהוא לא באמת זקוק לו כעת.
  • תזכירו לילד את טקס הפרידה שעשיתם, כמה מרגש, משמח וחשוב זה היה.
  • חזרו אל הספר, ספרו לו שוב סיפור על ילד אחר שהתקשה להיפרד מהמוצץ, על הדרך שעבר ועל הסוף הטוב.
  • חבקו אותו, לטפו אותו, עזרו לו להירגע ללא המוצץ.
  • הציעו לו את החפץ המנחם החדש שלו.

הדרכת הורים לסיוע בגמילה ממוצץ

לכל ההורים יש רצון טוב לעזור לילד שלהם בתהליך הגמילה, אבל לא לכולם יש את הכלים ואצל רבים תהליך הגמילה נתקל בקשיים, בגלל שורה ארוכה של מכשולים שלא קשורים בהכרח לגמילה עצמה, כגון: קושי בהצבת גבולות, בעיית סמכות הורים, חוסר יכולת להיות עקביים, אם הילד סובל מבעיות התנהגות, אם קיים חוסר שיתוף פעולה, אם המשפחה מתמודדת עם משברים, ועוד.

הדרכת הורים היא דרך מצוינת לשים סוף לכל אותן בעיות, היא מסייעת לאבא ואמא לבנות בסיס טוב וחזק כהורים, כאלה שמסוגלים להתמודד עם כל אתגר, בכל גיל, גם אם מדובר בגמילה ממוצץ.

יש הורים שמתביישים לפנות להדרכת הורים בגלל קושי בגמילה ממוצץ, אבל כל קושי שלא מצליחים לפתור אותו הוא קושי שדורש טיפול וככל שתמתינו יותר כך יהיה לכם קשה יותר להתמודד איתו. בכל הנוגע לגמילה ממוצצים, יש משפחות בהן הילד מגיע לכיתה א' לא בשל רגשית עם המוצץ ביד וזה מצב שרצוי להימנע ממנו – והוא קיים. יש ילדים שרוצים נורא להיגמל ופשוט לא מצליחים, הדבר גורם להם לתסכול רב והם סובלים.

אלו רק שתי דוגמאות לאיך גמילה ממוצצים יכולה להפוך לתהליך קשה ומורכב, שבו התערבות חיצונית יכולה לספק לכם כלים וגם לסייע לכם להתמודד עם קשיים נוספים שאתם נתקלים בהם כהורים.

למידע נוסף על הדרכת הורים סביב בעיות גמילה וקשיי הגיל הרך >>

עודכן בתאריך: 4 באוגוסט 2022

דילוג לתוכן