מה החשיבות של אבחון פסיכולוגי לילדים בגיל הרך?
תארו לעצמכם ילד שמתמודד עם רגשות שהוא לא יכול לבטא או מכשול לימודי שהוא לא יכול להתגבר עליו. אבחון פסיכולוגי הוא כלי שמסייע באיתור ואבחון של אותם קשיים ועל ידי כך מציע דרכים לשיפור והתמודדות איתם. מבלי אבחון שיאתר את הקשיים הללו, הם עלולים להימשך ולהשפיע לא רק על ההווה של הילדים אלא גם על עתידם. לכן, פעולת הפנייה לאבחון פסיכולוגי היא דרך לחזק ולתמוך בילדכם בדרך לחיים מאושרים ומספקים יותר.
כמה זמן נמשך אבחון פסיכולוגי לילדים?
משך האבחון משתנה בהתאם לסוגו הספציפי, כאשר הוא לרוב מתפרש על פני 1-3 פגישות. אורך ממוצע של כל פגישה הוא בין שעתיים לשלוש בממוצע והוא תלוי בקצב האישי של כל ילד ובצרכיו הייחודיים. יש לציין שבמהלך פגישות האבחון ניתנות הפסקות בהתאם לצורך של הילד.
מה כולל תהליך ההערכה?
תהליך ההערכה כולל ראיון הכרות (Intake) עם הילד ולפעמים גם עם הוריו לצד מבחני אינטליגנציה ואישיות מגוונים. כחלק מהמטלות יתבקשו הילד/ה להעתיק צורות, לצייר ציורים, לענות על שאלות ידע כללי, אוצר מילים, מבחני זיכרון ועוד.
מה המטרה של האבחון?
תהליך האבחון פסיכולוגי כולל מאמץ מדוקדק ומקיף שמטרתו ליצור דיוקן של תכונותיו הרגשיות, הקוגניטיביות והאישיות של הילד. למרות שזה עשוי להיראות מרתיע לחפש הערכה כזו עבור ילדכם, חיוני לשוב ולהדגיש את החשיבות העמוקה של צעד זה, במיוחד כאשר יש חששות לגבי קשיים רגשיים ואקדמיים של הילד.
האם נדרשת הכנה לאבחון?
הכנת הילד לתהליך האבחון היא חיונית. תקשורת פתוחה וכנה עם הילד לגבי מטרת האבחון, שימת דגש על שיתוף הפעולה שלו והבטחת נוחותם יכולה לעשות שינוי משמעותי. על ידי הפיכת הילד לשותף פעיל בצמיחתו, להורים ולמטפלים יש תפקיד חיוני בהנחיית התהליך.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להכין את ילדכם לאבחון באופן מיטבי:
- אבחון הוא כאמור תהליך שמתפרש על פני כמה שעות ולעיתים אפילו על פני מספר פגישות. לכן כדאי להכין את הילד לכך ולהסביר לו לקראת מה הוא הולך.
- הסבירו לו כי הוא עומד להיפגש עם מאבחן או מאבחנת על מנת שיוכלו לאתר את נקודות החוזק והחולשה שלו ובעזרתם לעזור לו להתמודד עם קשייו.
- חשוב לוודא כי הילד מבין ששיתוף הפעולה שלו הוא הכרחי וחשוב.
- יום לפני האבחון חשוב לדאוג שהילד יישן מוקדם.
- ביום האבחון מומלץ להצטייד באוכל ושתייה.
מיקום האבחון – במרכז אתרוג בחדרה או בבית הילד
מיקום האבחון, בין אם במרכז אתרוג בחדרה ובין אם בבית הילד, נבחר מתוך מחשבה על הנוחות וצרכיו של הילד, מה שהופך את התהליך לנגיש ונעים יותר, במחיר נוח.
מה קורה אחרי האבחון?
שיאו של תהליך האבחון הוא הדוח המקיף, המפרט לא רק תפקודים קוגניטיביים ואקדמיים, אלא גם מתעמק בעולמו הרגשי של הילד. דוח זה משמש כמפת דרכים להורים ולמטפלים, המנחה אותם לקראת אסטרטגיות יעילות לתמיכה בצרכים הייחודיים של הילד.
לאחר שדוח האבחון יהיה מוכן תתקיים שיחת משוב של המאבחן עם ההורים והילד/ה שבה יוסבר להם על עיקרי הממצאים, ההמלצות ומשמעותם. בפגישה זו נמסור לכם את הדוח חתום.
סוגי האבחונים לילדים