לחץ חברתי בגיל ההתבגרות: לזהות כשזה מסוכן

הצורך להשתייך לקבוצה ולהתאים את עצמם לחברה, מביא בני נוער רבים לשנות את התנהגותם ואפילו לבצע פעולות אסורות ומסוכנות, מתוך לחץ חברתי המופעל עליהם. מה ההשלכות של התופעה? איך עוזרים לילדים להתמודד עם השפעה חברתית שלילית? ומתי זה נהיה מסוכן?

הילדה רוצה ללבוש חולצת בטן כי זה מה שלובשות כולן, הילד רוצה לחזור הביתה בשלוש לפנות בוקר כי ככה מרשים לחברים, הילדה החלה לעשן כדי להיות מקובלת והילד צבע את השיער לסגול כדי להתקבל ללהקה.

כולנו היינו שם, גם ההורים הכי מרובעים בעולם. לחץ חברתי יכול לגרום גם לילדים הכי טובים וממושמעים להיכנע ללחץ המופעל עליהם על ידי החברה.

לחץ חברתי הוא מצב בו הילד שלכם משנה את ההתנהגות שלו כדי לרַצות אדם מסוים או קבוצת אנשים (לרוב מדובר בחבר או חברים). הוא מבצע את השינוי כדי להתאים את עצמו לחברה, כדי להשתייך, להרגיש חלק. כחלק מאותו שינוי הוא עלול לפעמים גם למצוא את עצמו מבצע פעולות שליליות, כאלה שלא תואמות את האופי שלו, את ההעדפות שלו וכאלה שאפילו מסכנות אותו.

איך לחץ חברתי בגיל ההתבגרות בא לידי ביטוי?

לרוב מדובר בהשפעה שלילית של החברה על ילדים ובני נוער, שכדי להרגיש מקובלים יותר בחברה יבצעו פעולות שונות וישנו דברים שונים, שהם לא בהכרח מאמינים בהם או רוצים בהם. חשוב להבין שלא תמיד אותו לחץ חברתי מוביל את הילדים לבצע דברים שהם מתנגדים להם, פעמים רבות הם משתפים פעולה בשמחה, ממקום של השתייכות לקבוצה ורצון לרַצות אותה.

לחץ חברתי בא לידי ביטוי במגוון תחומים, חלקם יגרמו להורים להשתגע ובחלקם כלל לא תרגישו:

  • הילדים יראו בטלוויזיה תכניות שכולם רואים כדי להיות בעניינים.
  • הם יתחילו לדבר בסלנג או שפה מסוימת שבה כולם מדברים.
  • הם יאזינו למוזיקה שכולם מאזינים לה, גם אם היא לא לטעמם.
  • הם ישנו את ההופעה החיצונית שלהם: יבחרו בגדים הנחשבים לאופנתיים, יסתפרו כמו החברות ואפילו יחליטו לעשות פירסינג או קעקוע, גם אם אין להם אישור לכך.
  • הם יעסקו בפעילות מינית שלא מתאימה לגילם/ן.
  • יצרכו אלכוהול, יעשנו סיגריות וישתמשו בסמים.
  • הם ייקחו חלק בפעילות הפוגעת בבני נוער אחרים בבית הספר או ברשתות החברתיות (כמו שיימניג, חרם חברתי ועוד).
  • ינהגו בצורה מסוכנת, ייקחו את האוטו ללא רשות או אפילו ינהגו ללא רישיון.

האם לחץ והשפעה חברתית הם תמיד שליליים?

לא בהכרח. כששומעים את המושג "לחץ חברתי" ישר חושבים על ילד שאומרים לו לקפוץ מהגג או ילדה טובה שהופכת ל"רעה". אבל ללחץ חברתי יכולות גם להיות השפעות חיוביות על ילדים, לדוגמה:

  • במקרים בהם יש תחרותיות בלימודים והילד שואף להצטיין.
  • במקרים בהם מתבצע לחץ הפוך וילדים מחליטים דווקא להוקיע מהחברה ילד שמעשן, צורך סמים או מתנהג באלימות. לחץ חברתי מהסוג הזה עלול לעזור לילד לחזור למוטב.
  • אם ילד שאוכל רק ג'אנק פוד, לומד מילדים אחרים איך לשלב בתפריט היומי שלו מזון בריא יותר.
  • במקרים בהם ילד חושש לעשות משהו כי הוא לא מאמין בעצמו וסובל מדימוי עצמי נמוך, אבל החברה דוחפת אותו להאמין ולבצע.
  • לחץ חברתי חיובי יכול לגרום לילד להפוך לאסרטיבי יותר.
  • ילדים מסוימים יחליטו לקחת חלק בחוגים ופעילויות שלא היו מנסים בעבר אם לא היה מופעל עליהם לחץ.

הורים רבים לבני נוער ומתבגרים מוצאים עצמם חסרי אונים מול לחץ חברתי המופעל על ילדיהם. השפעה חברתית שלילית בגיל ההתבגרות היא מצב מאוד מתסכל, והמתבגרים לרוב לא מקשיבים לעצתם של ההורים. ובכל זאת: יש מה לעשות

איך תעזרו לילדים להתמודד עם לחץ חברתי?

כדי לעזור לילדים במצבים של לחץ חברתי בגיל ההתבגרות כדאי ליישם דברים בהתנהלות היומיומית שלכם מול הילדים:

נסו להכיר טוב יותר את החברים של הילדים, הזמינו אותם לבלות בבית וכך תוכלו לדעת למי מהם יש השפעה חברתית שלילית. זה לא מספיק שהילדים ישהו בביתכם, נסו גם להכיר אותם, נהלו איתם שיחת הכרות קצרה, היכנסו לחדר לשאול מה נשמע, תתרשמו מהם.

שמרו על מערכת יחסים פתוחה וכנה עם הילדים, אל תשפטו אותם ועודדו אותם תמיד לדבר ולשתף אתכם במה שעובר עליהם.

אם אתם חשים שחבר מסוים משפיע עליהם לרעה אל תעבירו עליו ביקורת ואל תאסרו על הילד להיפגש עמו. מצב כזה עלול לגרום לכך שהילד יתקרב אליו עוד יותר או שהוא פשוט ייפגש עם החבר ללא ידיעתכם.

אל תאמרו לילד מי הם החברים שאתם לא אוהבים, כן אמרו לו מהי ההתנהגות שלא מקובלת עליכם ומה הן ההשלכות של אותה התנהגות.

נסו להיות פתוחים ולהתפשר, לא כל מעשה חייב להפוך למלחמה. חשוב לתת לילד את הדרך שלו לבטא את עצמו ולגרום לו להרגיש עצמאי. לכן תספורת שונה או בגד כזה או אחר לא תמיד חייבים לגרור ויכוח.

הציבו גבולות לילד, אם זה מבחינת שעת חזרה הביתה בשעות, הכנת שיעורי בית ולמידה למבחנים, ביצוע מטלות בבית ועוד. חשוב שהילד לא יפרוק כל עול ויזכור שהוא עדיין ילד, שנמצא תחת ההשגחה והפיקוח שלכם, גם אם הוא מסתובב בחברת בני נוער שיש להם חופש מוחלט.

זה לא מספיק להציב גבולות, צריך גם לאכוף אותם. חשוב שהמתבגרים שלכם ידעו שלכל מעשה שלילי שיבצעו תהיה תוצאה, שלכל חוק שיופר יהיה מחיר. אם חזרו לדוגמה לאחר השעה שקבעתם – יהיו לכך השלכות.

הקפידו לדעת עם מי הילדים מסתובבים ולאן הם הולכים. נכון, לא קל תמיד לדעת, אבל חשוב שתהיה לכם רשימה עם מספרי טלפון של החברים שלהם, כדי שתמיד תוכלו למצוא אותם אם הם לא זמינים. במידת הצורך אל תהססו להשתמש באותם מספרים, כדי שהילדים ידעו שאתם תמיד עם אצבע על הדופק.

נהלו דיונים משותפים, אל תמהרו לומר לילד מה נכון ומה לא נכון, הניחו לו לפעמים להגיע אל התשובה הנכונה בעצמו, כאשר אתם מניחים בפניו את העובדות. זכרו שזה גם בסדר לטעות, כי מטעויות לומדים.

זכרו, כשם שקיים לחץ חברתי קיים גם לחץ מוגזם מהורים, לכן אל תפעילו על הילד לחץ מוגזם.

השפעה חברתית שלילית ולחץ חברתי מסוכן:
מתי צריך לטפל?

אם אתם מבחינים בכך שכתוצאה מלחץ חברתי הילדים סובלים ממצבי רוח משתנים, מירידה בלימודים, משינויים בהרגלי השינה והתזונה, מסגלים התנהגות אלימה, מסתבכים עם החוק, מתחילים לצרוך סמים ואלכוהול, מתרחקים מחברים, נראים מיואשים, סובלים מרגשנות יתר, מחרדה או אפילו מדיכאון – המצב דורש טיפול מקצועי.

טיפול פסיכולוגי יכול להיות מאוד יעיל במקרים בהם מתבגרים מאבדים את עצמם ואת זהותם תחת השפעת לחץ חברתי המופעל עליהם. הטיפול הפסיכולוגי יכול לסייע למתבגר להחזיר את השליטה בחייו לידיים שלו ולהבין שלא תמיד חייבים להיות כמו כולם. הטיפול יכול להזכיר לו מי הוא ומה הוא אוהב ורוצה לעשות בחייו, למצוא כיוון ודרך המתאימים לו ולאישיותו. במסגרת הטיפול תוכלו גם אתם לקבל כלים להתמודדות במסגרת הדרכת הורים, כך תוכלו ללמוד למצוא שפה משותפת עם הילד, לתמוך בו ברגעים קשים, לגרום לו להיפתח בפניכם, ללמוד איך להימנע מוויכוחים בבית, על הדרך הנכונה להציב גבולות ועוד.

כאן באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג מומחה בתחום, תוכלו לשתף אותו בקשיים שאתם מתמודדים איתם בבית, לקבל הדרכת הורים אונליין לצורך קבלת כלים ראשוניים להתמודדות, תקבלו אבחון בנוגע מצבו של הילד וגם הכוונה לגבי המשך הטיפול המומלץ.

פגישת הייעוץ שלנו מתקיימת מרחוק, דרך ה-ZOOM, מכל מקום שנוח לכם ובזמן שנוח לכם. פעמים רבות כל מה שצריך זה פגישה אחת, עם איש מקצוע, שתעשה לכם סדר בדברים ותעזור לכם ולילד להתגבר על הקושי.

בואו להתייעץ עם פסיכולוגים מומחים: לקביעת פגישת ייעוץ לחצו כאן >>

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 22 במרץ 2021

דילוג לתוכן