הפרעת חרדה

הפרעת חרדה היא שם כולל לקבוצה של הפרעות נפשיות, המעוררות באדם תחושת חרדה בעלת תסמינים פיזיים וקוגניטיביים. מדובר בתופעה שכיחה, העלולה לפגוע קשות בתפקודו של האדם. באמצעות טיפול מתאים לחרדה, תדירותם של ההתקפים יכולה לרדת וניתן ללמוד לשלוט בהם ולהעלים אותם לחלוטין

הפרעת חרדה היא הפרעה נפשית נפוצה מאוד, וסובלים ממנה עד כ-10% מבני האדם (מבוגרים וגם ילדים). אלו הסובלים מהפרעת חרדה מתמודדים עם תחושת חרדה קבועה או עם התקפי חרדה הבאים והולכים. לדוגמה: אדם הסובל מחרדה ממקומות סגורים, יסבול מהתקף חרדה-פאניקה בעת שהייה במקום סגור, אבל גם יחוש חרדה מתמשכת כשיחשוב על מקומות סגורים ויימנע מלשהות בהם.

ניתן לחלק את הפרעות החרדה לכמה קבוצות בולטות

חרדות כלליות/הפרעת חרדה מוכללת – זוהי הפרעת חרדה כללית, הבאה לידי ביטוי באי שקט כללי. הסובלים ממנה לרוב יהיו מוטרדים ממשהו – גורם כלשהו בחייהם, שיכול להיות גם גורם משתנה.

חרדה חברתית – הפרעת החרדה הנפוצה ביותר, הגורמת לאנשים לחוש חוסר שקט ופחד מפני מצבים חברתיים וסיטואציות בהן הם אמורים לדבר בפני קהל, לאכול בפומבי ועוד.

הפרעת פאניקה – קשורה גם היא להפרעות חרדה ולמצבים בהם לאדם יש פוביה ממוקדת מפני דברים ספציפיים, לדוגמה: פחד גבהים, פחד מזריקות, פחד מדם, מרופא שיניים, טיסות, ליצנים, חרדת בחינות, חיות, ועוד. כשאדם הסובל מפוביה מסוימת נתקל במצב מעורר חרדה, הוא עלול להגיב בעלפון, היסטריה, בכי ופחד קיצוני. הדבר עלול לפגוע באיכות חייו וגם לגרום לחרדה להתרחב (לדוגמה: אדם הסובל מפחד מכלבים יפחד מכל בעלי החיים וממש יפחד לצאת מהבית).

אגרופוביה – הפרעת חרדה הגורמת לפחד מיציאה מהבית ופחד ממרחבים פתוחים (כמו כבישים). חרדה זו יכולה ממש לשתק את חיי האדם הלוקה בה.

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) – הפרעה שבמהלכה קיימת התנהגות כפייתית החוזרת על עצמה שוב ושוב ללא שליטה וגם ללא מטרה, כמו: שטיפת ידיים שוב ושוב, הדלקה וכיבוי של אורות, נעילת דלתות, בדיקה של הגז, ועוד.

פוסט טראומה (PTSD) – הפרעת חרדה המתפתחת בעקבות אירוע טראומטי שצר זעזוע בנפשו של האדם. האירוע צף וחוזר בכל פעם שהאדם נזכר בו, בחוויות שחווה, בטראומה עצמה, כשהוא מגיע למקום בו קרה האירוע, למקום דומה, למשהו שמזכיר לו אותו ועוד.

קראו גם: איך לזהות סימנים להתקף חרדה?

גורמים נפוצים להפרעות חרדה

  • אירועים טראומטיים – ניסיון עבר והחיים עצמם עלולים לגרום להפרעת חרדה. אדם שחווה חוסר שליטה מספר פעמים במצב מסוים עלול לפתח הפרעת חרדה לגבי מצב זה. אם אדם חווה אירוע טראומטי מסוים, האירוע עלול לגרום לו לפתח הפרעת חרדה לגבי המקום או דברים הקשורים לאירוע.
  • גנטיקה – מחקרים מראים כי יש נטייה גנטית לפתח הפרעת חרדה, למרות שחשוב לציין שבעלי הנטייה הגנטית לא בהכרח יפתחו אותה, אבל ביחד עם גורמים נוספים הסיכוי שלהם לסבול ממנה גדל. יש אנשים הנולדים עם מערכת עצבים רגישה וחוסר בסרוטונין, האחראי על ויסות מצב הרוח ותחושת הרוגע של האדם, מחסור זה עלול לגרום להיווצרות הפרעת חרדה.
  • אישיות – נטייה לפרפקציוניזם, צורך בשליטה, חוסר אמון באנשים אחרים והנטייה לראות בכל מצב סיטואציה קטסטרופלית וקיצונית – גם מגבירים את הסיכון להפרעת חרדה.
  • גורמים סביבתיים – משברי חיים, אירועים הגורמים לסטרס, תחושת חוסר שליטה וחוויות רבות הגורמות לאדם לחוש שהוא מאבד שליטה, יכולים גם לגרום להתפרצות ההפרעה.

איך לזהות הפרעת חרדה? תסמינים נפוצים

הרבה אנשים דואגים ומתוחים, אבל אדם הסובל מהפרעת חרדה אמיתית יראה גם תסמינים בולטים נוספים, כגון:

  • תחושת דאגה וחרדה ממושכת שלא חולפת חודשים ומופיעה לרוב מדי יום.
  • האדם יתקשה לשלוט בתחושת החרדה, היא תשלוט בו, תגרום לו למצוקה ותפריע לתפקודו.
  • החרדה תהיה מלווה לרוב גם בתסמינים פיזיים, כגון: דופק מהיר, דפיקות לב, בחילה, תחושת נימול בידיים, חולשה, כאבי ראש, סחרחורת, קשיי ריכוז, הפרעות שינה, כאבי בטן, הזעה, חוסר מנוחה ועוד.
  • לפעמים האדם יחשוב שהוא ממש חולה במחלה אמיתית וירבה לפנות לרופא ולבדיקות כדי לנסות להבין מה לא בסדר אצלו.
  • פעמים רבות יהיה קשר בין דיכאון לחרדה. אדם שיסבול מדיכאון עלול לפתח הפרעת חרדה בו זמנית.

איך מאבחנים הפרעת חרדה?

האבחון מתבצע על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש (פסיכולוג או פסיכיאטר), שצריך להבין מהם התסמינים עליהם מדווח המטופל. עליו לברר מה התחושה הכללית של המטופל, מצב תפקודו הכללי, כשכל האבחון כמובן נעשה באמצעות שיחה עם המטופל עצמו.

איך ניתן לטפל בהפרעת חרדה? ומתי יש צורך בטיפול?

הפרעת חרדה טיפולכשהפרעת חרדה הופכת לבעיה ופוגעת בתפקודו של האדם, כשהוא נמצא במצוקה ואיכות חייו נפגעת ולעתים גם משפיעה על חיי הסובבים אותו – צריך לפנות לעזרה. לא חייבים להגיע למצב שההפרעה משתקת את חייו של האדם, מספיק שהיא מפריעה לו לתפקד במצבים מסוימים או אפילו סתם גורמת לו לחיות בחוסר שקט. אין סיבה לסבול וחשוב לטפל ולחיות ללא תחושת איום.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT – מדובר באחת משיטות הטיפול היעילות ביותר. שיטה זו עובדת על שינוי דפוסי חשיבה שליליים ולא מציאותיים ושינוי התנהגות. המטרה היא לגרום לאדם להבין מדוע לתחושת החרדה שלו אין קשר למציאות, להוריד את רמת החרדה, את תחושת האיום וגם לעזור לו לתרגל התמודדות עם מצבים שנתפסים בעיניו כמאיימים. טיפול CBT בחרדה הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר, שעובד נקודתית על בידוד הגורם לחרדה, נטרול דפוסי החשיבה, חשיפה למקור הפחד ולמידת טכניקות להרגעה.

קראו גם: איך מתבצע טיפול CBT בחרדה

טיפול דינמי (טיפול פסיכולוגי קלאסי) – לפעמים הפרעת חרדה מתפתחת בגלל קונפליקטים מודחקים, רגשות, אירועים טראומטיים, זיכרונות ילדות, ועוד מתוך התת מודע שלנו. באמצעות טיפול דינמי ניתן להגיע לעומק התודעה, לגלות מהם הגורמים לחרדה, מה גרם להם להתפרץ פתאום וכך לאט, לאט הסימפטומים של החרדה יורדים וגם נעלמים. מדובר בטיפול עמוק וארוך, המביא את המטופל לתובנות העוזרות לו לשמר את תוצאות הטיפול.

טיפול תרופתי – במצבים בהם הפרעת החרדה מפריעה לתפקודו של המטופל וגורמת לו למצוקה קשה, טיפול תרופתי יכול להקל ולסייע מאוד. מדובר בנטילת תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה-SSRI ומומלץ לשלב את הטיפול התרופתי עם טיפול דינמי, טיפול CBT או כל טיפול אחר. טיפול תרופתי מביא לירידה בעוצמת תחושת החרדה, בסימפטומים הפיזיים, הרגשיים והקוגניטיביים.

פגישת ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג מומחה

לא בטוחים שאתם סובלים מהפרעת חרדה? כן סובלים מהפרעת חרדה ורוצים להתייעץ עם פסיכולוג? אצלנו באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג מומחה. הפגישה מתקיימת מרחוק, דרך ה-ZOOM. במהלך הפגישה תוכלו לתאר לפסיכולוג את הסימפטומים שאתם חווים, את הקשיים שאתם מתמודדים עמם ולשתף בהתמודדות שלכם.

בסיום הפגישה, הפסיכולוג ייתן לכם אבחנה מקצועית, ביחד עם תוכנית טיפול מותאמת אישית למקרה שלכם וכמובן גם כלים ראשונים להתמודדות עם החרדה.

לתיאום פגישת ייעוץ אונליין עם פסיכולוגים מומחים, לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 5 באפריל 2022

דילוג לתוכן