שינת תינוקות: כל הטיפים לשינה טובה

כולם כבר יודעים שלישון כמו תינוק ממש לא מעיד על שינה טובה ורציפה. אם כבר, מדובר בשינה קטועה, רצופת חלומות, התעוררויות ובכי. לפניכם 23 טיפים להורים מותשים, להרדמה קלה ולשינת תינוקות טובה ונעימה יותר

אמצע הלילה, אתם מסתובבים כמו זומבים, עם עיניים נפוחות, חסרי אונים, מתים לישון אבל לא יכולים – סביר להניח שיש לכם תינוק בבית. אחד הפחדים הכי גדולים של הורים טריים בפרט והורים לתינוקות בכלל, הוא הפחד משעות הלילה בשנים הראשונות לחייו של התינוק, שנים בהן נדמה שהילד לא ישן כמעט וכך גם אנחנו.

יש ילדים שמתחילים לישון לילה שלם רק בגיל שנה, יש כאלה שרוצים עדיין אוכל בגיל שנתיים, יש ילדים שלא מוכנים לישון דקה במהלך היום, יש תינוקות שמוכנים להירדם רק על הידיים, יש תינוקות שמסרבים בתוקף לישון במיטה שלהם ויש כאלה שמתעוררים כמו תרנגולים עם הזריחה. אינספור בעיות שינה יש לתינוקות והבעיות הן בעיקר שלנו, ההורים, העייפים, המותשים והמובסים.

הרגלי שינה של תינוקות – דברים בסיסיים שכדאי לדעת

ראשית חשוב להבין שכל תינוק הוא אחר, לכל אחד צרכים אחרים וזה שהתינוק של השכנים ישן לילה שלם מגיל חודש – לא מבטיח שכך יעשה גם שלכם. אז אל תעשו השוואות ונסו לפני הכל להכיר את הילד שלכם ואת הצרכים שלו.

לכל גיל הרגלי שינה המאפיינים אותו ושעות שינה להן התינוק זקוק במהלך היממה:

מגיל לידה ועד גיל חודשיים – בשלב זה התינוק ישן כמה שיותר, כמעט בכל שעות היממה, כאשר כל פרק שינה עלול להיות מקוטע ונע בין חצי שעה ל-3 שעות. בגיל זה תינוקות לא מבדילים בין יום ללילה, הם זקוקים להרבה חום ומגע, הם אוכלים בתדירות גבוהה (דבר שגם משפיע על הרגלי השינה שלהם) ולאט לאט מתחיל להיווצר להם סדר יום. בסביבות גיל חודש וחצי סדר היום שלהם מתחיל להיות מסודר יותר והם מתחילים להיות ערניים יותר יחסית לכפי שהיו לאחר הלידה.

מגיל חודשיים ועד גיל חצי שנה – לקראת גיל 3 חודשים לתינוק כבר סדר יום, הרגלים מסודרים והוא אמור לישון פחות או יותר 15 שעות ביממה, מתוכן כ-8 וחצי שעות עד כ-10 שעות בלילה ועוד כ-5 שעות במהלך היום, שמחולקות לשלושה פרקי זמן נפרדים (בוקר, צהריים ואחר הצהריים). יש תינוקות שיתחילו גם לישון לילה שלם או לישון למשך פרקי זמן ארוכים יותר בשעות הלילה.

מגיל חודשיים, כאשר התינוק נהיה יותר מודע לסביבה וערני, מומלץ להתחיל להקפיד על טקס שינה. יש לנסות להסדיר את השעון הביולוגי של התינוק כך שיבדיל בין יום ללילה וילמד שבשעת ערב מתרחש טקס שינה המכין אותו למיטה. טקס השינה בגיל זה כולל אמבטיה נעימה, עיסוי מפנק, בקבוק/הנקה, חיבוק חם ונשיקות, שיר ערש, הרגעת התינוק והשכבתו במיטה כאשר הוא רדום, כמעט ישן, אבל לא ישן לחלוטין, כדי שיוכל להשלים את תהליך ההרדמות במיטה. חשוב מאוד לחזור על הטקס בכל ערב, כדי ליצור שגרה מוכרת, נעימה ומסודרת, ולהקל במעט את השפעות ״משבר גיל 4 חודשים״.

מגיל חצי שנה ועד גיל שנה וחצי – בגיל זה התינוק אמור לישון בערך 14 וחצי שעות ביממה, מתוכן 11 שעות בלילה ועוד כ-3 וחצי שעות במהלך היום, אותן יש לחלק לשלושה פרקי זמן נפרדים (בוקר, צהריים ואחר הצהריים). לקראת גיל שנה וחצי תינוקות רבים יוותרו על שנת הבוקר שלהם וגם לא יזדקקו יותר לנמנום אחר הצהריים, כך הם יישארו רק עם שנת הצהריים הארוכה. מגיל שנה רוב התינוקות אמורים לישון לילה שלם, מלבד מצבים יוצאי דופן, כמו תינוקות שנולדו פגים, כאלה שסובלים ממשקל נמוך או מקושי אחר שגורם להם להתעורר בלילה.

חשוב להבין שכל תינוק הוא אחר, לכל אחד צרכים אחרים וזה שהתינוק של השכנים ישן לילה שלם מגיל חודש - לא מבטיח שכך יעשה גם שלכם

מגיל חצי שנה ואילך, מומלץ להקפיד על תנאי שינה אידיאליים:

  • להשכיב את התינוק לישון במיטתו ולא להרגילו להירדם על הידיים או בעגלה לדוגמה.
  • להרדים אותו בחדר נעים, חשוך ושקט.
  • להשכיב אותו במיטה כשהוא ער ולא כשהוא ישן.
  • להשכיב אותו כשהוא עייף אבל לא עייף מדי, דבר שיכול להקשות עליו את תהליך ההרדמות.
  • להימנע משימוש בדברים שעלולים להסיח את דעתו, להפריע לו בזמן השינה או עלולים להפוך להרגל או תלות לצורך שינה: לא לתת לו להירדם מול הטלוויזיה, בזמן האוכל, ועוד.
  • שמרו על טמפרטורה נעימה בחדר, שלא יהיה חם מדי ולא קר מדי, כך שגם אם הוא יהיה ללא שמיכה יהיה לו נעים וחום גופו יהיה שמור.
  • אם התינוק לוקח מוצץ, למדו אותו כיצד לקחת את המוצץ בעצמו אם מתעורר באמצע הלילה או בזמן שינה. ככל שהילד יגדל כך יוכל לעשות זאת טוב יותר, פחות יעיר אתכם ופחות יתעורר.
  • אם התינוק מתעורר טרם הזמן המשיכו לשמור על אווירת שינה, אל תדברו, אל תשחקו, אל תצחקו – פשוט עזרו לו לחזור לישון. גם אם הוא מתעורר באמצע הלילה לאכול, עשו זאת בשקט, בחושך והחזירו אותו לישון מיד כאשר מסיים.

מגיל שלוש – שנת הצהריים לרוב תפסק בסביבות גיל זה (כאשר יש ילדים שזקוקים לשינה זו גם בגיל ארבע וחמש). בגיל שלוש, אם לא עשיתם זאת עד עתה, מומלץ ליצור טקס שינה מסודר בשעות הערב, הכולל: ארוחת ערב, מקלחת, קריאת סיפור לפני השינה וזמן מרגיע בטרם נפרדים מהילד ואומרים לו לילה טוב.

אם התינוק מתעורר טרם הזמן המשיכו לשמור על אווירת שינה, אל תדברו, אל תשחקו, אל תצחקו - פשוט עזרו לו לחזור לישון

הפרעות שינה אצל תינוקות: איך מתמודדים עם קשיי הירדמות?

קשיי הירדמות אצל תינוקות הם מצב נפוץ מאוד, כך גם מקרים של תינוק שנרדם רק על הידיים. בעיות שינה אצל תינוקות בגיל שנה הן מצב שכיח מאוד, שגם מאוד תלוי בהתנהלות של ההורים. בעיות שינה אצל תינוקות הן לא סוף העולם, ניתן לפתור אותן לרוב באמצעות התמדה, בניית סדר יום, הקפדה ועכביות.

הנה 23 טיפים שנאספו בקפידה ויעזרו לכם להתמודד עם הפרעות שינה אצל תינוקות:

1. הקפידו להאיר את חדר התינוק בשעות היום.

2. הקפידו להחשיך את חדר התינוק בשעות הלילה.

3. החליפו לתינוק בגדים כאשר מתעורר בבוקר.

4. הקפידו על שעות שינה קבועות – אל תתנו לו להישאר ער שעות ארוכות מדי ללא מנוחה, אל תתנו לו לישון 5 שעות ברצף באמצע היום וכו׳.

5. הקפידו לא להשכיב אותו מאוחר מדי בשעות הערב: תינוק עייף מדי יתקשה להירדם.

6. העניקו לתינוק עיסוי עדין לפני השינה.

7. אל תדברו עם התינוק או תצרו עמו קשר עין כאשר מתעורר באמצע הלילה.

8. השכיבו את התינוק לישון במיטה שלו בזמן שהוא עדיין ער, כך הוא ילמד להירדם בה בכוחות עצמו.

9.  כפי שציינו, הקפידו על טקס שינה בכל יום: אמבטיה, עיסוי נעים, ארוחה – וקדימה למיטה – בשעה קבועה, בכל יום.

10. אם התינוק אוכל באמצע הלילה מתוך שינה, אין צורך לחכות שיעשה גרעפס.

11. האכילו את התינוק בשעות קבועות בשעות היום.

12. הקפידו על שעות שינה קבועות בשעות היום.

13. אל תציפו את מיטת התינוק בגירויים רבים.

14. תנו לתינוק לשכב במיטה גם בשעות ערות.

15. הקפידו לגשת אליו כאשר הוא בוכה, אל תתנו לו לבכות זמן רב במיטה.

16. כאשר התינוק בוכה ונגשתם אליו – צאו מהחדר מיד לאחר שנרגע וחזרו שוב אם בוכה.

17. שמרו על טמפרטורת חדר נעימה (22-24 מעלות).

18. אם אין צורך, אל תחליפו לתינוק סתם חיתול באמצע הלילה.

19. אם התינוק התרגל להירדם תוך כדי הנקה/בקבוק – הקפידו להעיר אותו בעדינות בכדי שישלים את תהליך ההירדמות במיטה.

20. אל תרדימו את התינוק רק בדממה מוחלטת. כדאי להרגיל אותו לישון גם עם רעשי רקע טבעיים שיש מחוץ לבית ובבית (נביחות כלבים, רעש של טלוויזיה, אנשים מדברים בטלפון או צלצול טלפון ועוד).

21. הרגילו את התינוק למוצץ וחפץ מעבר, אשר מרגיעים את התינוק ומסייעים לו לישון טוב יותר גם בגילאים מאוחרים יותר.

22. אם הילד בוכה ולא נרגע שבו לצידו, לטפו אותו, לחשו "ששש" וסייעו לו להירגע ולהירדם כאשר אתם לידו אבל מבלי להרדימו על הידיים.

23. אם אתם לא רוצים שהתינוק יישן במיטתכם – אל תביאו אותו אליה באמצע הלילה.

עודכן בתאריך: 1 ביוני 2021

דילוג לתוכן