איך אפשר לעזור לילדים שסובלים מחרדות? צפו בסרטון:
מה ההבדל בין פחדים לחרדות אצל ילדים?
פחד הוא בעצם תגובה התנהגותית ורגשית הישרדותית, הבאה לידי ביטוי במצבים בהם ילדים חווים סכנה ממשית, לדוגמה כשהם חוצים לבד את הכביש, או במפגש עם אדם זר.
חרדה היא מצב בו הילד מגיב בפחד מוגזם לסיטואציה שלא באמת מהווה לו סכנה, לדוגמה: מפגש חברתי עם ילדים, חרדה ממוות, רוחות רפאים, חרדה מליצנים או ממפלצות, חרדה מתאונות, ועוד.
באופן כללי, חרדות אצל ילדים הן תופעה טבעית, כך גם פחדים אצל ילדים. זהו חלק טבעי מההתפתחות התקינה של הילד. לנפש שלנו יש יכולת לבסס פחד וחרדה על מנת לשמור על שלמות הגוף ושלמות הנפש.
חרדות אצל ילדים הן בעצם פחד שיצא משליטה ואיבד את גבולות ההיגיון. ילדים חשים פשוט פחד חזק ומאיים, אין להם את היכולת להבין כי לא מדובר בפחד ושהם סובלים מחרדה. ילדים הסובלים מחרדה, בטוחים שהחששות העמוקים שלהם באמת עלולים להתרחש, לכן להורים יש תפקיד מכריע בזיהוי החרדה ובפנייה לעזרה מקצועית.
על ההורים לשים לב אם החרדה משפיעה על שלוותו הכללית של הילד, לחשוב האם היא מפריעה לשגרת יומו, לתפקודו, האם תגובותיו קיצוניות והוא חש מצוקה גדולה כאשר עולה הנושא ממנו הוא חושש. חשוב לשאול את עצמכם האם הילד מפתח דפוס המנעותי כך שלא יצטרך להתמודד עם החרדות? אלו הן נורות אדומות, המעידות על חרדה משמעותית. במקרים מסוג זה כדאי לפנות אל פסיכולוג ילדים על מנת להתייעץ, לקבל הדרכה ולטפל בילד במידת הצורך.
חרדות יכולות להופיע בכל שלב ובכל אחד מתחומי החיים של הילד. חרדות אצל ילדים מכניסות אותם למעגל סגור, בו החרדה פוגעת בנפש במקום לשמור עליה. כך פעם יוצרת החרדה מחשבות, רגשות והתנהגויות הפוגעות באיכות חייו של הילד. החרדה בעצם מגבילה את מרחב התנועה הפיזי והרגשי שלו בעולם.
בניגוד לפחד רגיל, חרדה גם יוצרת פחד נוסף שלא היה קיים לפני התפתחות החרדה – הפחד מפני תחושת החרדה. ילדים מפחדים מכל מה שמעורר את הפחד הגדול ותחושת חוסר האונים – מפחדים מתחושת החרדה ומכל מה שקשור אליה. לכן חשוב לעזור להם לצאת ממעגל החרדה.
מה ההבדל בין חרדה אצל ילדים לבין התקף חרדה?
בזמן התקפי חרדה אצל ילדים, תחושת החרדה עולה באופן פתאומי ומשפיעה על הגוף ועל החשיבה. כתוצאה מכך, ההתנהגות הופכת קיצונית ובלתי נשלטת. הסימפטומים לרוב דומים לאלו של המבוגרים: דופק מהיר, רעידות, קשיי נשימה, הזעה, לחץ בחזה, סחרחורת, צמרמורת, תחושה של סכנה, בלבול, ניתוק מהמציאות ואיבוד שליטה. אצל ילדים יופיע פעמים רבות גם בכי והיצמדות למבוגר קרוב.