חרדה הורית: איך מגדלים ילדים בלי לפחד?

כל הורה הוא הורה חרדתי, כולנו דואגים שיקרה משהו לילד שלנו וכולנו מוצאים את עצמנו במצבי לחץ וחרדה שלא הכרנו בטרם הפכנו להורים. אבל מה עושים כשחרדות אצל הורים משתלטות על חייהם של כל בני המשפחה?

להיות הורה זה דבר נפלא, זהו תפקיד שמלא ברגעי אושר ואהבה אינסופית, אבל זהו גם תפקיד שמגיע עם אחריות עצומה – אחריות על חייו של אדם אחר. אותה אחריות מלווה בהמון חרדות: האם הוא ימצא חברים? האם יחצה את הכביש בשלום בדרך לבית הספר? האם כשהילדה תצא לדייט בן הזוג יתנהג אליה יפה? האם הבן המתבגר באמת נוהג בזהירות? וכך זה נמשך ונמשך. דאגות רבות, חרדות, מתחים ומחשבות, שלעתים הופכות לאובססיביות, מקיפות אותנו מכל כיוון, בכל יום והופכות מבלים שנשים לב לתופעה המכונה חרדה הורית.

חרדות אצל הורים הן תופעה נפוצה וטבעית, הן בעצם חלק בלתי נפרד מעצם היותנו הורים. אנחנו אוהבים את הילדים שלנו, רוצים לתת להם לפרוח, לצמוח, להיות עצמאים ובו זמנית רוצים לשמור עליהם מכל משמר, להגן עליהם ולתת להם את חיינו אם צריך.

מתי חרדות אצל הורים מתחילות להופיע?

מהרגע שהילד נולד, אפילו לפני, מהרגע בו אנחנו מגלים שעומד להיוולד לנו תינוק. עוד בתקופת ההריון אנחנו חרדים. גם האם וגם האב חרדים כל הזמן שההריון יעבור בשלום. הורים רבים לא מספרים בכלל על ההריון עד השליש השני מחשש שמשהו ישתבש, חוששים לפני כל בדיקה, לאחר מכן נושמים לרווחה ואז שוב נכנסים למתח כשהם יודעים שיש בדיקה חדשה בפתח.

לפני הלידה החרדה מגיעה לשיאה, אבל אם חשבנו שזה השיא, ברגע שהתינוק מגיע לעולם – אז מתחילה החגיגה האמיתית. מהרגע שהתינוק מגיע לעולם ואנו מבינים איזו אחריות "נפלה" עלינו, אז גם מתחילות לצוץ כל אותן שאלות פנימיות, שימשיכו ללוות אותנו כל עוד אנחנו חיים:

  • הוא אכל מספיק?
  • נעים לו?
  • טוב לו?
  • הוא מוגן?
  • יש לו מספיק חברים?
  • הוא מאושר?
  • האם הוא הגיע בשלום?
  • האם הוא מסתיר ממני משהו?
  • אם קרה לו משהו רע – האם זה באשמתי?
  • איך אוכל לדעת שלא יקרה כלום?
  • האם יש דרך לאפשר לו להיות עצמאי אבל עדיין להיות בשליטה ולדעת שהוא בטוח?
  • האם אני הורה מספיק טוב?
  • מה לעשות כדי שהוא לא יסבול מהדברים שאני סבלתי מהם כילד?
  • איך אוכל לוודא שלא אחזור על הטעויות שעשו הורי?

והרשימה עוד ארוכה, למעשה בלתי נגמרת.

ככל שהילד גדל, הופך לעצמאי יותר ותהליך הנפרדות שלו מאתנו הולך ומתעצם – כך החרדות שלנו הולכות ומתעצמות. כשהוא מגיע לגיל ההתבגרות, החרדות מגיעות לרוב לשיאן, כשהילדים מתחילים לנהוג, לצאת עם בני זוג, לקיים יחסי מין, לשתות אלכוהול, לחזור בשעת לילה מאוחרת הביתה, לעבוד, מדברים אלינו ומסתכלים עלינו בגובה העיניים ונחשפים לעולם המבוגרים, ועוד.

יש הורים המצליחים להכיל את אותן חרדות ויש כאלה שמאבדים שליטה לאורך הדרך ונותנים לחרדות להשתלט עליהם.

מתי חרדה הורית פוגעת בילדים?

כשהורה סובל מחרדת יתר הוא מתחיל לפתח התנהגות פסימית, רואה בכל מצב סכנה, גם במצבים שלא מסכנים כלל את הילד (כמו רכיבה על אופניים, משחק בכדור ועוד), מתחיל לבודד את הילד, עלול למנוע ממנו טיפול רפואי כי הוא לא סומך על אף אדם, יכול לסרב להשאיר אותו אצל בני משפחה אחרים או אפילו אצל אנשי חינוך (כמו גננות או מורים), עלול להימנע ממפגש עם אנשים אחרים בשל חשש ממחלות וזיהומים ועוד.

איך אוכל לדעת אם אני הורה חרדתי?

  1. האם אתם נותנים לילד לשחק בגן השעשועים או כל הזמן רצים אחריו ולא מאפשרים לו משחק חופשי? הורה חרדתי לא ייתן לילד לטפס, להתגלש וליהנות, כדי למנוע מצב של פציעה. כל ההורים חוששים מכך, אבל הרוב יאפשרו לילד שלהם לשחק ויבינו שנפילות הן חלק מהעניין.
  2. האם החרדה שלכם פוגעת בילד? האם בגללכם הוא לא נפגש עם חברים? לא לוקח חלק בפעילויות חברתיות שבהן לכל הילדים מותר לעשות משהו ורק לו אסור? לדוגמה לצאת לפיקניק, לרכיבה על אופניים, לישון אצל חברים ועוד.
  3. האם החרדה שלכם פוגעת בתפקוד של התא המשפחתי שלכם? הורה חרדתי בדרך כלל יוצר אווירה משפחתית מתוחה, לפעמים בן הזוג יחלוק על התנהגותו וקבלת ההחלטות שלו. פעמים רבות המצב בו הוא מגונן על הילדים בצורה מוגזמת תיצור ויכוחים רבים בבית. יש מצבים בהם הורה מפתח חרדה הורית ומפנה אותה רק כלפי אחד הילדים, מצב היוצר תחושת קיפוח אצל הילדים האחרים.

איך מתמודדים עם חרדות אצל הורים?

  • ראשית חשוב להסתכל מסביב, ללמוד מחברים, בני משפחה ולהכניס את הדברים לפרופורציות נכונות. לנסות להבין איפה אתם מגזימים ואיפה אתם מתנהלים כראוי.
  • דברו עם הורים אחרים, שתפו אותם בחרדות שלכם, נסו להבין מה הגיוני ומה לא, כדאי לשאול חבר או חברה איך הם מתמודדים עם החרדות שלהם, עם סיטואציות דומות, נסו לקבל מהם כלים.
  • הדרכת הורים היא דרך נהדרת לקבל כלים להתמודדות עם קשיים בחיי היומיום כהורים. תוכלו לקבל שם הכוונה, תמיכה וגם להציף שם שאלות וחרדות המלוות אתכם ולקבל מענה מקצועי לכל מצב. במסגרת הדרכת הורים תקבלו כלים מעשיים שיעזרו לכם להתמודד עם אתגרים וקשיים שעלולים להכניס אתכם לחרדות, שבאמצעות ההדרכה יהפכו לפשוטים יותר להתמודדות.
  • טיפול תרופתי, באמצעות תרופות אנטי חרדתיות, שיעזרו לכם לשלוט במצב. זהו טיפול מומלץ במצבים קיצוניים, בהם החרדות מפריעות להורה לתפקד, לא מאפשרות לו לישון, לעבוד, לאכול וממש משתלטות על חייו ומחשבותיו.

טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם חרדות אצל הורים

אם אתם מרגישים שהחרדה פוגעת בכם, בילדים ובחיי המשפחה שלכם, לפעמים כדאי לקחת נשימה ופשוט לפנות לעזרה מקצועית אצל פסיכולוג.

כאן באתר תמצאו פסיכולוג קליני מומחה, איתו ניתן לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין, מרחוק ב-ZOOM. במסגרת הפגישה תוכלו לתאר לו את הקשיים עמם אתם מתמודדים, את החרדות והפחדים. בסיום הפגישה הוא יאבחן את מצבכם, ימליץ לכם על טיפול מתאים ויעניק לכם כלים שיוכלו לעזור לכם להתחיל בתהליך.

בואו להתייעץ עם פסיכולוגים מומחים: לתיאום פגישת ייעוץ אונליין לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 8 באפריל 2021

דילוג לתוכן