זיהוי בעיות רגשיות אצל ילדים בגיל מוקדם
קשה עד בלתי אפשרי לגלות בעיות רגשיות אצל ילדים וקל וחומר אצל תינוקות בני מספר חודשים. הנטייה המקצועית היא לא לבצע אבחון רגשי כלל עד גיל 3 לפחות, למרות שעשויים לצוץ סימנים מוקדמים אשר יתריעו להורים כי יש מקום לפנות אל טיפול רגשי לילדים.
- עד גיל שנתיים: יכולים להיות למשל פסיביות, חוסר תגובה לגירויים, אי שקט בולט וחוסר יכולת להתרכז.
- בגיל שנתיים עד ארבע: הפרעה יכולה להתבטא בילדותיות יחסית, תלות קיצונית במבוגרים, תובענות, תוקפנות, עקשנות, חוסר התעניינות בסביבה.
- גיל ארבע עד שש: קשיים חברתיים, מריבות עם אחים או ילדים, תוקפנות בולטת, התכנסות לפרקי זמן ארוכים, פחדים משמעותיים, תלות גדולה במבוגרים וקושי לתפקד כעצמאיים.
כדאי לבצע בירור עם המורה או הגננת, להתבונן על התנהלות ילדיכם בבית על בסיס יומי ולאורך זמן, עד כמה שניתן. במידה וגיליתם שילדכם מתמודדים עם קשיים הייחודיים להם, שעוצמתם ותדירותם מקשה על תפקודם ו/או מעוררת בכם כהורים דאגות ותחושת חוסר אונים ביחס לרצון לעזור לילדכם, הרי שאז, יש לפנות למומחים בתחום להתייעצות אודות הדרכת הורים ו/או טיפול רגשי לילדכם, כהתמודדות יעילה שתעשה אפקט ותוביל לשינוי.
טיפול רגשי: דרך להתמודדות עם בעיות רגשיות אצל ילדים
בשנים האחרונות גדלה המודעות לבעיות רגשיות אצל ילדים בכלל, ולטיפול בבעיות רגשיות ונפשיות בפרט ואכן יותר ויותר הורים שולחים את ילדיהם לטיפולים אצל אנשי מקצוע שונים, החל מפסיכולוגים וכלה במטפלים שמתמחים בעבודה עם ילדים.
בעבר הורים רבים הרגישו אי נוחות ואף בושה לנקוט צעד כזה, דבר הגרם להדחקה של הנושא.
כיום חלק ניכר מההורים מכירים בכך שלא תמיד יש באפשרותם לעזור לילדים החווים בעיות רגשיות כאשר מובן כי לא תמיד הזמן הוא שפותר הכל ולכן, לעיתים קרובות, הילד זקוק לטיפול אצל גורם מקצועי.
חשוב להפנים כי על מנת שניתן יהיה להתחיל בטיפול רגשי או בטיפול פסיכולוגי לילדים, יש להתגבר על הבושה הן מצד ההורה והן מצד הילד. כיום, ניתן לומר כי אחרי הפנמה של צורך לשיתוף פעולה בין ההורים והילדים ובין המטפל המוסמך, תחום הטיפול קיבל את הקרקע הראויה לצמיחה ולתוצאות אפקטיביות ביותר למטופל.
אבחון בעיות רגשיות אצל ילדים במסגרת הטיפול
הטיפול מתחלק במובנים מסוימים למספר חלקים. החלק הבסיסי הוא זה שבו המטפל, אשר מיומן באבחון בעיות רגשיות אצל ילדים, לומד את המטופל באמצעות איסוף אינפורמציה מהדמויות המשמעותיות בחייו הן בסביבה הביתית והן בסביבה הלימודית, הוא לומד לאתר ביחד עם הוריו את הקשיים איתם מתמודד הילד וכיצד הוא יכול לגשת אליהם ולעזור לו לפתור אותם.
לאחר מכן המטפל והילד מבצעים שורה של פעולות, אשר יכולות להתבצע כשיחות פשוטות, עבודה בעזרת כלים שונים (ציורים, כתיבה, שימוש בצעצועים ועוד).
ראוי לציין כי בכל טיפול ישתמשו המטפל הרגשי או המטפלת הרגשית בכלים שונים. תוך כדי התהליך והעבודה, יתבצע מעקב אחר התפתחות הילד, אשר יכלול גם שיחות עם ההורים כדי לוודא שאכן התוצאות נראות גם מחוץ לטיפול.
איך לבחור מטפל רגשי או מטפלת רגשית לילדים?
טיפול רגשי לילדים ניתן על ידי מטפלים שעברו לימודי הכשרה בתחום הן ברמה התאורטית והן ברמה המעשית.
בקהילת המטפלים כאן באתר תפגשו רק מטפלים בעלי הכשרה מתאימה, התמחות מעשית, נסיון טיפולי והמלצות, הכל בהתאם לתנאי ההצטרפות למטפלים באתר.
לפיכך, העוסקים בטיפול רגשי לילדים הם בין היתר פסיכולוגים לילדים, מטפלים באומנות, עו"ס ועוד מגוון רחב של מטפלים. יש לציין שבמקרים רבים, תוכנית טיפול שלמה כוללת אנשי מקצוע נוספים שמשתלבים בה, למשל יועצי תזונה וכדומה, זאת במידה ויש צורך בכך.
מאפיין נוסף שייחודי לעולם הטיפול בילדים הוא שבגילאים הצעירים הטיפול מתבצע לא בשיחה אלא טיפול במשחק, כאשר המשחק מהווה כדרך של המטפל והילד להציף רגשות, קשיים, אמונות, רצונות, והוא גם הדרך לערוך שינויים והגמשה של רגשות, מחשבות והתנהגות.
מה חלקם של ההורים בטיפול בילדים?
טיפול בילדים כולל הן את הטיפול הישיר בהם באמצעים הקיימים, והן באמצעי טיפול משפחתי שמורכב מייעוץ והדרכת הורים, שיחות הורים לטיפול מול הילד עצמו, תצפיות, וסדרת אבחונים הן להורים והן לילד. מטרת הטיפולים היא ליצור מעטפת תמיכה מדוייקת על מנת לעזור לילד להתמודד עם האתגרים שעומדים בפניו.
תפקיד ההורים הוא כפול. מצד אחד, עליהם לספק תמיכה רחבה לילד ולתמוך בו בכל מהלך הטיפול, ומצד שני הם צריכים ליטול תפקיד פעיל. במידה והמטפלים מבקשים לבצע פעולות מסוימות שיכולות לעזור להצלחת הטיפול, הרי שעליהם לבצע זאת על מנת למקסם את תוצאות הטיפול.
חשוב כי יהיה הדהוד חוזר מהקליניקה לחיי היומיום בכל הקשור לתהליכים רגשיים משמעותיים שהילד עובר, כמו גם התנהגויות ואירועים, כך שהטיפול לא יהיה מנותק מן המציאות והשגרה.
בנוסף, החיבור עם ההורים מאפשר את החיבור אל העולם האמיתי, ותפקידו הוא לתת לפעמים רק תמיכה לתהליך רגשי בחדר הטיפולים ולעיתים תפקידו לחבר את שניהם.
על ההורים לעקוב אחר הילד וגרף ההתקדמות שלו. רק כך ניתן יהיה לזהות את ההצלחות ואת מוקדי הקושי שדורשים מכל הנוגעים בדבר לצאת מאזור הנוחות כדי לייצר תוצאות.
ייעוץ ראשוני אונליין – איך זה עובד? לחצו כאן >>
ניתוח התנהגות בטיפול בילדים עם בעיות רגשיות
אחת הגישות הטיפוליות בהן משתמשים מטפלים במהלך טיפול רגשי לילדים, היא ניתוח התנהגות, כאשר הרעיון הוא להבין מדוע הילד מתנהג כפי שהוא מתנהג, מדוע הוא נמנע מלבצע פעולות מסוימות או מדוע הוא מבצע פעולות אחרות, ותוך כדי, להבין באילו מצבים הוא מתנהג בצורה כזו, וכיצד ניתן להימנע מפעולה מסוימת ולהחליפה באחרת.