בשל אכזבתם העמוקה מהמין האנושי, עלולים להיגרם לסובלים מחרדת אקלים קשיים חברתיים ובין-אישיים, עד כדי התבודדות ונסיגה חברתית. קשיים אלה עלולים בתורם להעצים תחושות של עצב, ייאוש, ניכור וחוסר שייכות לחברה, וליצור מעגל שלילי של רגשות והתנהגויות המזין את עצמו. במקרים קיצוניים, יכולים להופיע גם חוסר טעם לחיות, מחשבות אובדניות ואף ניסיונות אובדניים.
איפה עובר הגבול בין פחד אקולוגי מוצדק לבין חרדה אקולוגית לא מותאמת?
פחד הוא תגובה רגשית ופיזיולוגית המהווה חלק ממנגנון הישרדותי תקין שנועד לשמור עלינו מפני איומים ממשיים אליהם אנו נחשפים. לעומת זאת, חרדה היא הפיכת הפחד למצב קבוע וחסר בסיס הישרדותי, המלווה בלחץ ומתח שמונעים מאיתנו להתמודד עם מצבים תקינים בחיי היום-יום שלנו.
לכן, רמה מסוימת של פחד אקולוגי היא תואמת מציאות לאור העדויות המצטברות על התחממות גלובלית שלה עלולות להיות השלכות הרסניות על קיומנו.
תגובה רגשית מסתגלת למשבר האקלים מתייחסת לפחד ורגשות שליליים אשר לא פוגעים בתפקודו של האדם במציאות היומיומית שלו. לעיתים הפחד והדאגה אף יניעו את האדם לפעולה אקטיבית בנושא (למשל פעולות אקטיביות ומעורבות בארגונים למען שמירה על איכות הסביבה).
לעומת זאת, תגובה רגשית לא מסתגלת היא תגובה הכוללת עיסוק יתר במשבר האקלים (למשל עיסוק מחשבתי בלתי פוסק) עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי של האדם, חרדה ודיכאון.
מן הצד השני, לפעמים לאנשים קל ונוח יותר להתעלם מפחד ורגשות שליליים הקשורים למשבר האקלים. גם התמודדות כזו, המערבת הכחשה של המצב, היא לא מסתגלת ועלולה להוביל לאדישות ולניתוק רגשי הרסניים.
מי חשוף יותר לחרדת אקלים?
מחקרים מראים כי נשים מודאגות יותר ממשבר האקלים ומגיבות אליו בעוצמה רגשית רבה יותר לעומת גברים. בהתאם לכך, הן גם לוקחות חלק מעורב ופעיל יותר במאבקים סביבתיים.
משתנה נוסף שנמצא קשור לשוני בתגובה הרגשית למשבר האקלים הוא גיל: מחקרים מצאו כי בני נוער מדווחים על רמות גבוהות יותר של רגשות שליליים ביחס למשבר האקלים לעומת מבוגרים.
טיפים להתמודדות עם חרדת אקלים
- אל תישארו לבד: רבים וטובים כמוכם מודאגים ממשבר האקלים ומעתידם ועתיד ילדיהם על פני כדור הארץ. ישנן כיום קבוצות רבות הנאספות סביב נושא זה, בין אם מדובר על קבוצות שיתוף ותמיכה ובין אם בקבוצות הפועלות להעלאת המודעות ולשינוי מדיניות ציבורית בנושא באופן אקטיבי.
- השפיעו בעצמכם: אקטיביזם סביבתי מאפשר לאדם הסובל מחרדת אקלים לתעל את כל האנרגיה והכעס שאצורים בו לערוצים מפחתים במציאות הממשית, ולגעת בדבר ממנו הוא חושש כל כך אבל מכיוון שונה – כיוון של מעורבות אישית למען יצירת שינוי.
האדם שפועל למען שינוי סביבתי מרגיש שהוא מעורב, משפיע ולוקח אחריות על עתידו ועתיד הקרובים לו. הוא בעצם לוקח את הכאב שלו ומוצא בו פשר ומשמעות.
אחת הדוגמאות הבולטות להתמודדות עם חרדת אקלים בדרך של אקטיביזם הוא מאבקה הפעיל של גרתה טונברי דרך שביתות, נאומים, מחאות, הפגנות, מאבק ברשתות חברתיות ועוד. על פעילויותיה הוענקו לה אף פרסים רבים.
טיפול נפשי בחרדות ובחרדת אקלים בפרט
קיימים סוגים שונים של טיפולים פסיכולוגיים להתמודדות עם חרדות בכלל, ועם חרדת אקלים בפרט. כמו כן, ישנם טיפולים תרופתיים המסייעים להפחתת חרדה ודיכאון. במקרים מסוימים, השילוב בין טיפול נפשי לבין טיפול תרופתי יהיה היעיל ביותר.
טיפול בגישה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT)
טיפול מעשי, ענייני וקצר טווח שמטרתו לסייע למטופל לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שפוגעים בו ולהחליף אותם בדפוסים חדשים ומסתגלים יותר. הטיפול נמצא יעיל ביותר להתמודדות עם מצבי חרדה שונים. עוד על טיפול בחרדה בגישה הקוגניטיבית התנהגותית >>
טיפול פסיכודינמי
טיפול ארוך טווח המתאים יותר לאנשים שרוצים להעמיק בהבנת עצמם ובגורמים הלא מודעים שעומדים בבסיס כאבם. הטיפול מתמקד, בין היתר, בעיבוד והבנת הקשר בין חוויות עבר משמעותיות לבין קשיים נוכחיים בתחום האישי והבין-אישי בחייו של המטופל. עוד על טיפול פסיכולוגי בגישה הדינאמית >>
טיפולי גל שלישי
טיפולי הגל השלישי צמחו מהגישה הקוגניטיבית ההתנהגותית הקלאסית, אך במקום להתמקד בשינוי של דפוסי חשיבה ספציפיים, הם מתמקדים בתפיסת העולם הרחבה יותר של המטופל ומשלבים כלים מתחום המדיטציה והמיינדפולנס, כמו גם אלמנטים דינאמיים המדגישים את הממד הרגשי של החוויה.
טיפול תרופתי
ישנם סוגים שונים של תרופות פסיכיאטריות נוגדות חרדה ו/או דיכאון אותן רשאי לתת אך ורק פסיכיאטר. תרופות ממשפחת ה SSRI נחשבות פופולאריות כיום להפחתת חרדה ודיכאון דרך הגברה של רמות הנוירוטרנסמיטר סרוטונין במוח.
פגישת ייעוץ ראשוני לטיפול בחרדות:
אם אתם או ילדכם סובלים מתחושות חרדה, דיכאון או קושי בתפקוד, אתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבוע פגישת ייעוץ ראשוני אונליין.
לרשימת המומחים לטיפול בחרדות אצל מבוגרים >>
לרשימת המומחים לטיפול בחרדות אצל בני נוער >>