זה עונתי (אבל אמיתי): מה זה דיכאון חורף?

ישנם אנשים אשר יכולים להתגונן מהקור של החורף בעזרת מעיל ושוקו חם אך, עבור רבים הקור חודר מעבר לשכבות הביגוד. דיכאון עונתי הוא מסתורי בעיני חוקרים בכל העולם והסבל ממנו הוא אמיתי אצל אנשים רבים. אם השינוי העונתי מוביל אותך למצב רוח ירוד וקשה לך למצוא את האור מבעד לעננים, העזרה קיימת וטיפול נכון יכול לחסוך לך סבל רב במהלך התקופות החשוכות יותר בשנה.

השינויים הקיצוניים באקלים הפכו את תופעת דיכאון החורף, או בשפה המקצועית "הפרעה רגשית עונתית", לנפוצה יותר אפילו באזורים חמים של כדור הארץ כמו ישראל. מסיבות אשר עדיין אינן ברורות לחוקרים לחלוטין, הירידה בטמפרטורות ובמספר שעות האור ביום משפיעה בצורה קיצונית  על חלק מהאוכלוסייה.

מה ההבדל בין דיכאון חורף לדיכאון קליני?

ההבדל העיקרי בין דיכאון חורף לדיכאון קליני הוא שהתסמינים של דיכאון חורף הם עונתיים. המשמעות היא שהתסמינים יתחילו עם בוא הסתיו והתקצרות הימים, יחריפו ככל שהחורף יתקדם ויחלפו בהדרגה עד הקיץ.

עוצמת התסמינים של דיכאון חורף קשורה באופן ישיר למספר שעות החשיפה לשמש אך, העוצמה ואופי הסימפטומים משתנים בין אדם לאדם.

תסמינים של דיכאון עונתי

דיכאון חורף ודיכאון עונתי טיפול פסיכולוגיחשוב לציין כי אבחון של הפרעה רגשית עונתית וטיפול בה דורש בחינה של איש מקצוע מומחה.

מאחר וההבדל בין דיכאון קליני לדיכאון עונתי הינו ההופעה העונתית של התסמינים, אבחון של דיכאון חורף/עונתי דורש הופעה מחזורית של שניים לפחות מהתסמינים הבאים לאורך שנתיים. הכוונה בכך היא שהתסמינים הופיעו, החמירו ודעכו עם העונות פעמיים לפחות:

  • חוסר אנרגיה אשר יכול להתבטא בתחושת עייפות, ירידה בחשק המיני, הפרעות שינה, קשיי ריכוז וחוסר עניין בפעילויות אשר בדרך כלל מניבות לך הנאה.
  • חרדות אשר יכולות להתבטא בתחושות של לחץ, התרחקות חברתית, נטייה לבכי ותחושות אשמה.
  • שינויים במצב הרוח אשר יכולים להתבטא בתחושת חוסר ערך, פסימיות ואדישות.
  • שינויים בתיאבון, צורך במתוקים ופחמימות ועלייה במשקל.

האבחון והליווי של אדם הלוקה בדיכאון חורף הוא קריטי בכדי להתגבר על החודשים הקשים ולאפשר לו לנהל שגרת חיים מלאה ומאוזנת לאורך כל השנה

מי נמצא בסיכון ללקות בדיכאון חורף?

חוקרים כיום לא יכולים להסביר בדיוק מי נמצא בסיכון ללקות בהפרעה רגשית עונתית אך מספר הנשים המאובחנות בדיכאון החורף גדול ממספר הגברים.

חשוב לציין כי הגברים אשר מאובחנים בהפרעה רגשית עונתית חווים סימפטומים חריפים יותר.  מחקרים מראים כי בערך אחוז מהאוכלוסייה בישראל לוקים בדיכאון חורף וסובלים מהתסמינים הקשים, רבים מהם ללא אבחון או עזרה מתאימה.

האבחון והליווי של אדם הלוקה בדיכאון חורף הוא קריטי בכדי להתגבר על החודשים הקשים ולאפשר לו לנהל שגרת חיים מלאה ומאוזנת לאורך כל השנה.

מה למזג האויר ולמצבנו הנפשי?

במשך מיליוני שנים המוח שלנו התפתח בכדי להגיב לשינויים בעולם ולמרות שנדמה לנו שהתקדמנו מאוד, הטבע עדיין משפיע על כל התהליכים הפנימיים שלנו.

הימים הקצרים בחורף ובעיקר המחסור באור השמש יכולים לפגוע בפעולתם של מספר אזורים במוח. בין האזורים העיקריים אשר אינם מאוזנים אצל הלוקים בהפרעה רגשית עונתית נמצא ההיפותלמוס אשר אחראי על וויסות מצב הרוח והשינה.

בנוסף, הלוקים בדיכאון חורף מראים ייצור מוגבר של מלטונין, ההורמון האחראי על הכנת הגוף לשינה, ורמות נמוכות של סרוטונין אשר מסייע בהעברת מסרים בין תאי עצב.

איך מתמודדים עם דיכאון חורף?

הדבר הראשון והחשוב ביותר להבין הוא שישנם מספר פתרונות אפקטיביים והחורפים שלך לא חייבים להיות כה קודרים.

הטיפולים בדיכאון חורף כוללים:

  • טיפולים באור מלאכותי אשר מטרתם היא לסייע למוח להתרגל לשעות השמש המעטות.
  • טיפול פסיכולוגי אשר יכול לשלב שיטות טיפול שונות במטרה להתמודד עם הסימפטומים, להכיר אותם ולצמצם אותם.
  • טיפול תרופתי שמטרתו לאזן את הכימיה במוח.
  • טיפולי רפואה משלימה מגוונים.

דיכאון חורף הוא אמיתי, ההתמודדות איתו היא לא פשוטה אבל הצעד הראשון להשתחרר ממנו הוא להכיר בו. אין סיבה לסבול ולחכות לבד שהסופה תעבור, המומחים שלנו מחכים לשמוע אותך ולעזור לך.

אם החורפים מרגישים לכם קשים מדי, פנו אלינו. נשמח לסייע בייעוץ, אבחון וטיפול במידת הצורך.

לרשימת המטפלים בדיכאון חורף אצל מבוגרים >>

עודכן בתאריך: 16 בדצמבר 2021

דילוג לתוכן