פסיכותרפיה היא טיפול נפשי באמצעות שיחה במצבים של משבר ומצוקה נפשיים. הפסיכותרפיה מתייחסת לשיטות טיפול רבות ומגוונות אשר רובן התפתחו מהפסיכולוגיה. בתוכה ניתן למנות טיפול פסיכולוגי (פסיכואנליזה, דינאמי, קוגניטיבי-התנהגותי ועוד), טיפול זוגי ומשפחתי, טיפול קבוצתי ועוד.
באילו מצבים פסיכותרפיה מתאימה?
פסיכותרפיה מתאימה כטיפול במצבים של הפרעה נפשית מתמשכת (כמו למשל במצבים של הפרעות חרדה, הפרעות אכילה, דיכאון, הפרעות אישיות וכדומה), כמו גם במצבים של משבר נפשי אקוטי (למשל משבר אובדני, משבר פסיכוטי ועוד).
מצבים נוספים שבהם מומלץ להיעזר בפסיכותרפיה כוללים מצוקה נפשית המתרחשת בעקבות התמודדות עם אירועי חיים מאתגרים, כדוגמת אובדן של אדם קרוב, פרידה מבן/בת זוג, לחץ יומיומי חריף המביא לשחיקה וקריסה, פיטורין, וכן התמודדות עם קשיים רגשיים פחות מוגדרים כמו ערך ודימוי עצמי נמוכים, קשיים בין-אישיים, בדידות וכדומה. לעיתים קרובות, במצבים אלו נראה אנשים שמעל לפני השטח מתפקדים היטב במציאות היומיומית שלהם, אך מתחת לפני השטח חווים תחושות ריקנות וכאב.
מה המטרה של פסיכותרפיה?
המטרה הראשונה והברורה ביותר של פסיכותרפיה היא להביא להקלה במתח ובמצוקה הנפשיים הנוכחיים.
מעבר לכך, סוגים שונים של טיפולים יחתרו למטרות שונות בהתאם לאופיים. למשל, פסיכותרפיה בגישה קוגניטיבית-התנהגותית תחתור להעלמת הסימפטומים עמם מגיע המטופל בתוך זמן קצר, בעוד פסיכותרפיה בגישה דינאמית תהיה ארוכה ומעמיקה יותר ותחתור אל עבר הגברת המודעות לתכנים מודחקים והתרת קונפליקטים לא מודעים שעומדים, על פי הגישה, בבסיס הכאב הנפשי, במטרה להגביר את החופש והחירות הפנימית של האדם בעולם.
מה קורה בטיפול הפסיכותרפי?
אחד המאפיינים המרכזיים של טיפול פסיכותרפויטי הוא קיומו של קשר אנושי אמפטי ולא שיפוטי בין המטפל, הפסיכותרפיסט, למטופל.
השאיפה היא ליצור עבור המטופל מרחב שבו הוא ירגיש בטוח לבטא תכנים נפשיים הקשורים בזכרונות, רגשות, מחשבות, חלומות או כל תוכן אחר שבו הוא עסוק בחייו.
השיתוף בתכנים אלה מאפשר, דרך הקשר הטיפולי וההתערבויות של המטפל, לבהר סוגיות וקונפליקטים נפשיים שבהם עסוק המטופל, להרחיב את זווית ההתבוננות עליהם, לזהות את האופן בו המטופל מגיב אליהם ולשכלל בהדרגה את דרכי ההתמודדות שלו איתם.
בעוד סוגים רבים של פסיכותרפיה אכן מתבססים על דיבור, ישנם סוגי טיפולים אחרים, כדוגמת טיפול במשחק (Play Therapy), אשר מיושם בעבודה עם ילדים, שמערב משחק כדרך להבנת המציאות הנפשית של הילד.
איך פסיכותרפיה קשורה לשינויים במוח שלנו?
מחקרים מראים שינויים בתהליכים ובמבנים מוחיים הקשורים לזיכרון, ויסות רגשי וחשיבה גבוהה בעקבות פסיכותרפיה. למשל, אצל אנשים הסובלים מחרדה ודיכאון נמצאו שינויים באמיגדלה, אזור מוחי המקושר לפחד, בהיפוקמפוס – אזור המקושר לזיכרון וויסות רגשות, וכן באונה הקדם-מצחית אותה נוטים לקשר לתהליכי חשיבה, תכנון ובקרה גבוהים.
צפו בסרטון: איך משפיע הטיפול אצל הפסיכותרפיסט על המוח?
מיהו פסיכותרפיסט: מי מוסמך לעסוק בפסיכותרפיה?
כיום המעמד של הפסיכותרפיה בארץ אינו מעוגן בחוק ולכן יש הרבה "שטח אפור" בנושא. באופן כללי, רק מטפלים שסיימו בית ספר מוסדר לפסיכותרפיה רשאים להציע אותה. בדרך כלל מדובר על פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטריים, מטפלים באומנות, מטפלים בהבעה ויצירה וכדומה.
יחד עם זאת, בהיעדר חוק מוסדר בנושא, כמעט כל אחד יכול להציע היום טיפול פסיכותרפויטי, גם אם אין לו את ההכשרה והידע הדרושים לכך. לכן, לפני ההגעה לטיפול חשוב לברר לגבי הניסיון והידע המקצועי של המטפל.
החוק קובע כי רק פסיכולוגים רשאים להציע טיפול פסיכולוגי שהינו מוגדר ומעוגן בחוק, לעומת פסיכותרפיה שתחום העיסוק וההגדרה שלה עדיין לא ברורה על פי החוק במדינה.
אם אתם סובלים ממצוקה נפשית מתמשכת ו/או מרגישים מתוחים ולא נינוחים בעקבות מצבים מאתגרים בחייכם, מומלץ לפנות לטיפול פסיכותרפי שיסייע לכם להתמודד עם המצב.
בדרך לבחירת פסיכותרפיסטית או פסיכותרפיסט מתאים, מומלץ לבדוק את רמת ההכשרה שלו ולשאול לגבי תחום הלימוד אותו למד, שנות הניסיון, תחומי המומחיות שלו והאם סיים בית ספר לפסיכותרפיה. חשוב לזכור שפסיכולוגים רשאים להציע טיפול פסיכולוגי גם אם לא סיימו בית ספר לפסיכותרפיה בשל רמת ההכשרה המעמיקה שלהם. יחד עם זאת, רבים מהם גם סיימו בית ספר לפסיכותרפיה.
במקרים אחרים, חשוב להבטיח שלמטפל תואר שני בתחום טיפולי מוכר, כמו למשל עבודה סוציאלית, טיפול באומנות, ביבליותרפיה, דרמה-תרפיה וכדומה, וכן כי סיים בית ספר לפסיכותרפיה.
כאן באתר תוכלו למצוא פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים קליניים מומחים בעלי הכשרה מתאימה ומקיפה בתחום הטיפול הנפשי. לכל מטפל דף אישי שבו תוכלו לקרוא על תחומי ההכשרה והמומחיות שלו ולפיהם לבחור את המטפל המתאים ביותר עבורכם.