איך לעזור לילדים לצלוח את התקופה בשלום מבחינה רגשית?
ילדינו זקוקים כעת לדרכים מגוונות לבטא את עצמם וחשוב שננסה לספק להם אפשרויות שונות וכלים שונים לביטוי רגשותיהם ומחשבותיהם במטרה לפתח אצל הילדים חוסן רגשי.
להלן הצעות לכמה דרכים בהן נוכל לעודד את הילדים לבטא את עצמם בתקופה המתוחה שלפנינו:
1. ביטוי גופני:
ספורט, ריקוד משותף או משחק כדור ישחררו מתחים וישפרו מצב רוח
עידוד של הילדים לעשות ספורט בבית. אפשר לשחק איתם משחקים פיזיים, לצאת מדי פעם לסיבוב קרוב לבית אם מתאפשר, לרקוד איתם עם מוסיקה, להתמסר בכדור, לשחק כדורגל בסלון ועוד. הוצאת אנרגיה פיזית תורמת למצב הרוח ולתחושת האופטימיות ועוזרת לילדים להתמודד טוב יותר עם מתח וחרדה.
2. עיבוד רגשי:
שיחה, ציור או כתיבה על רגשות תסייע בויסות הרגשי ותאוורר רגשות קשים
חשוב לעודד את הילדים לבטא רגשות כמו כעס, פחד, חוסר אונים, דיכאון או כל רגש אחר שעולה בעקבות המצב. אפשר לייחד מחברת שתהיה "מחברת רגשות" ובה הילדים יכולים לרשום מה הם מרגישים, לצייר, לכתוב סיפורים ועוד. אפשר גם לגזור תמונות מעיתונים שמבטאות מה הם מרגישים, לצייר יחד, לעשות תיאטרון בובות או כל דרך אחרת לביטוי רגשי שעוזרת לילדים.
חשוב גם שנדבר עם הילדים ונשאל ישירות איך הם מרגישים, ממה הם חוששים וכד'. העיבוד הרגשי חשוב כדי לשפר את הוויסות הרגשי ולאוורר את הרגשות הקשים.
3. ניווט עובדתי/מציאותי:
הסברה הורית ללא חשיפה לחדשות תספק להם תחושת ביטחון
חשוב לתת לילדים מידע אמין ומתאים לגילם על מה שקורה. להסביר להם שיש כעת מצב של לחימה, להסביר שמדי פעם יהיו אזעקות, ומה צריך לעשות בעת אזעקה. להסביר שזה זמן שאנחנו צריכים לשמור על עצמינו ולא להתקהל או להיות רחוק מהבית, אך מצד שני שחשוב לשמור על השיגרה ולהישאר רגועים ופעילים.
ילדים זקוקים למידע, אך צריכים שהמידע יגיע אליהם באופן עדין ומתווך על ידי המבוגרים המשמעותיים להם. אנא אל תחשפו אותם לחדשות, תמונות ברשתות החברתיות או מידע קשה מדי או שאינו מתאים לגילם.
4. ביטוי דרך מגע:
חיבוק הורי ומגע עם בעלי חיים עוזרים להרגע
חשוב בימים האלה לחבק הרבה את הילדים, לעשות להם מסאז' אם הם אוהבים, ללטף ולהיות קרובים. המגע מרגיע, מקרב ומחזק את הילדים. אם יש לכם או לחבריכם/משפחתכם המורחבת חיות מחמד, זה זמן טוב ללטף ולשחק עם בעלי החיים כי נוכחותם מרגיעה וטובה לילדים.
5. ביטוי יצירתי:
חופש יצירה יעזור להם להפתח ולהרגע
חשוב לעודד כל ילד לבטא את עצמו בכלים היצירתיים שהוא אוהב ושנגישים לו. למשל: ציור, מוסיקה, כתיבה יוצרת, משחקים, תיאטרון ועוד. יצירתיות מאפשרת ערוץ ביטוי חופשי אינטואיטיבי ופתוח שעוזר לילדים לספר מה הם מרגישים ולחוש יותר רגועים.
נסו למצוא איזון בין התנהלות בטיחותית ושמירה על עצמכם ועל הילדים, לבין שמירה על שיגרה פעילה, מפגשים עם חברים (אפשר גם בבית), המשך של פעילויות להן הילדים רגילים, ומתן תשומת לב רבה לצרכים הרגשיים של הילדים ולבילוי זמן איכות משותף ומעצים עימם.