מה קורה בהדרכת הורים?
יהודית אולבר, מדריכת הורים, מסבירה:
המפגש הראשון בהדרכת הורים יוקדש לרוב ל"סיפור המשפחתי" הייחודי של המשפחה בכדי למקד את הקושי אשר הביא את ההורים לפנות להדרכה.
במהלך ההדרכה יבקש המדריך מההורים לספר לעומק על הקשיים והסיטואציות המורכבות שהם חווים מול ילדיהם. המדריך ירצה לשמוע איך ההורה מגיב לילד שלו, איך הוא חווה אותו, איך הוא מפרש התנהגויות מסוימות של הילד ואילו מחשבות ורגשות עולות אצלו בתגובה להתנהגויות האלו.
כל הנושאים הללו מהווים חומר משמעותי לעבודת עומק שעוזרת בסופו של דבר לחשוף את התהליכים המשפחתיים (המודעים והלא מודעים) דרך נקודת מבטו של הילד, נקודת מבטו של ההורה, היחסים של ההורה עם הילד וההשפעה ההדדית של התנהגות ההורה על התנהגות הילד ולהפך.
תהליך ההדרכה בעצם מאפשר להורה לפתח זווית התבוננות חדשה ושונה על הקשר שלו עם הילד ונותן לו כלים מעשיים להתמודדות יעילה ומקדמת יותר עם הקשיים. מעבר לכך, מרחב ההדרכה מאפשר להורים מקום לבטא ולפרוק קשיים, תסכולים ואכזבות.
עצם הפורקן של רגשות קשים אלו מאפשר להורים להיות יותר פנויים רגשית לילדיהם- ולכך בלבד יש אפקט טיפולי עצום.
מתי לפנות להדרכת הורים ומתי לטיפול רגשי לילד?
לפני הכול חשוב לציין שאין "כללים" ברורים לגבי מתי פונים רק להדרכה, רק לטיפול או מתי משלבים ביניהם. הדבר תלוי בגורמים רבים וביניהם – גיל הילד, גישת המטפל, מאפייני הקושי של הילד, מידת המצוקה של ההורים, מידת הזמינות שלהם ועוד.
תמיד מומלץ להתייעץ עם מדריכת הורים או מטפל רגשי לילדים ולקבל יחד עימם החלטה שלוקחת בחשבון את כל הגורמים הרלוונטיים.
ואחרי שאמרנו את זה, נגיד שבמקרים בהם יש להורה תחושה שהוא אינו מצליח לספק לילד את צרכיו כראוי וכתוצאה מכך יש קשיים משמעותיים ביחסים ביניהם, הדרכת הורים בלבד או טיפול דיאדי המשלב הדרכת הורים עשויים להיות יעילים.
לטיפול הדיאדי אפקט טיפולי חזק מעצם כך שההורה יכול "להרוויח" מאוד מצפייה ולמידה של אופנויות שונות של התייחסות לילד כאשר המטפל נוכח ומלווה את ההורה "בזמן אמת". יחד עם זאת, טיפול דיאדי דורש המון נוכחות ולא לכל ההורים יש זמינות לכך.
במצבים בהם אנו חושבים שילד גדול יותר (גן חובה ואילך) יצליח להיפתח רגשית יותר דווקא כשההורה לא בחדר, ו/או כאשר רוצים לעבוד על יצירת הקשר שלו עם עוד אנשים מחוץ למשפחה ועל הנפרדות שלו מההורים, כדאי לחשוב על שילוב של הדרכת הורים עם טיפול רגשי נפרד לילד.
מצבים מובהקים יותר המצריכים בעיקר טיפול רגשי לילד הם מצבים בהם אנו חושדים שאירוע חיצוני (מלחמה, קורונה, אובדן, מחלה של אדם קרוב וכו') הוא זה המשפיע לשלילה על מצבו הרגשי של הילד, ולא הקשר שלו עם ההורה.
הדרכת הורים אונליין ב Experts
אם הגעתם למבוי סתום ואתם חשים מתוסכלים, חסרי אונים ומותשים בכל בנוגע להתנהלות שלכם מול ילדיכם, אנו מציעים לכם לפנות אלינו להדרכת הורים שתסייע לכם להפחית את הרגשות השליליים ולהחזיר את השלווה והנינוחות לבית.
נבחרת מדריכות ההורים שלנו נבחרה לאחר סינון קפדני ובהתאם לבקרת איכות שוטפת על פי אמות מידה מקצועיות בלתי מתפשרות, כל שתוכלו להיות שקטים בכל בחירה שתעשו. בין אנשי המקצוע, תפגשו גם מומחים בעלי הכשרה ונסיון טיפולי עם ילדים (פסיכולוגים ועו"ס), אליהם מומלץ לפנות אם אתם חשים שקיימת בעיה רגשית או נפשית אצל הילד.
לשיקולכם, ניתן לקיים את הפגישות אונליין, בזום או טלפונית, ללא צורך להטריח את עצמכם בהגעה פיזית לקליניקה. לכל המדריכות באתר יש ידע ונסיון בניהול פגישות אונליין.
לרשימת מדריכות ההורים המומלצות לגיל הרך >>
*הטקסט אודות מדריכות הורים מנוסח בלשון נקבה, אך מתייחס גם למדריכי הורים.