אמצע הלילה, אתם מסתובבים כמו זומבים, עם עיניים נפוחות, חסרי אונים, מתים לישון אבל לא יכולים – סביר להניח שיש לכם תינוק בבית. אחד הפחדים הכי גדולים של הורים טריים בפרט והורים לתינוקות בכלל, הוא הפחד משעות הלילה בשנים הראשונות לחייו של התינוק, שנים בהן נדמה שהילד לא ישן כמעט וכך גם אנחנו.
יש ילדים שמתחילים לישון לילה שלם רק בגיל שנה, יש כאלה שרוצים עדיין אוכל בגיל שנתיים, יש ילדים שלא מוכנים לישון דקה במהלך היום, יש תינוקות שמוכנים להירדם רק על הידיים, יש תינוקות שמסרבים בתוקף לישון במיטה שלהם ויש כאלה שמתעוררים כמו תרנגולים עם הזריחה. אינספור בעיות שינה יש לתינוקות והבעיות הן בעיקר שלנו, ההורים, העייפים, המותשים והמובסים.
הרגלי שינה של תינוקות – דברים בסיסיים שכדאי לדעת
ראשית חשוב להבין שכל תינוק הוא אחר, לכל אחד צרכים אחרים וזה שהתינוק של השכנים ישן לילה שלם מגיל חודש – לא מבטיח שכך יעשה גם שלכם. אז אל תעשו השוואות ונסו לפני הכל להכיר את הילד שלכם ואת הצרכים שלו.
לכל גיל הרגלי שינה המאפיינים אותו ושעות שינה להן התינוק זקוק במהלך היממה:
מגיל לידה ועד גיל חודשיים – בשלב זה התינוק ישן כמה שיותר, כמעט בכל שעות היממה, כאשר כל פרק שינה עלול להיות מקוטע ונע בין חצי שעה ל-3 שעות. בגיל זה תינוקות לא מבדילים בין יום ללילה, הם זקוקים להרבה חום ומגע, הם אוכלים בתדירות גבוהה (דבר שגם משפיע על הרגלי השינה שלהם) ולאט לאט מתחיל להיווצר להם סדר יום. בסביבות גיל חודש וחצי סדר היום שלהם מתחיל להיות מסודר יותר והם מתחילים להיות ערניים יותר יחסית לכפי שהיו לאחר הלידה.
מגיל חודשיים ועד גיל חצי שנה – לקראת גיל 3 חודשים לתינוק כבר סדר יום, הרגלים מסודרים והוא אמור לישון פחות או יותר 15 שעות ביממה, מתוכן כ-8 וחצי שעות עד כ-10 שעות בלילה ועוד כ-5 שעות במהלך היום, שמחולקות לשלושה פרקי זמן נפרדים (בוקר, צהריים ואחר הצהריים). יש תינוקות שיתחילו גם לישון לילה שלם או לישון למשך פרקי זמן ארוכים יותר בשעות הלילה.
מגיל חודשיים, כאשר התינוק נהיה יותר מודע לסביבה וערני, מומלץ להתחיל להקפיד על טקס שינה. יש לנסות להסדיר את השעון הביולוגי של התינוק כך שיבדיל בין יום ללילה וילמד שבשעת ערב מתרחש טקס שינה המכין אותו למיטה. טקס השינה בגיל זה כולל אמבטיה נעימה, עיסוי מפנק, בקבוק/הנקה, חיבוק חם ונשיקות, שיר ערש, הרגעת התינוק והשכבתו במיטה כאשר הוא רדום, כמעט ישן, אבל לא ישן לחלוטין, כדי שיוכל להשלים את תהליך ההרדמות במיטה. חשוב מאוד לחזור על הטקס בכל ערב, כדי ליצור שגרה מוכרת, נעימה ומסודרת, ולהקל במעט את השפעות ״משבר גיל 4 חודשים״.
מגיל חצי שנה ועד גיל שנה וחצי – בגיל זה התינוק אמור לישון בערך 14 וחצי שעות ביממה, מתוכן 11 שעות בלילה ועוד כ-3 וחצי שעות במהלך היום, אותן יש לחלק לשלושה פרקי זמן נפרדים (בוקר, צהריים ואחר הצהריים). לקראת גיל שנה וחצי תינוקות רבים יוותרו על שנת הבוקר שלהם וגם לא יזדקקו יותר לנמנום אחר הצהריים, כך הם יישארו רק עם שנת הצהריים הארוכה. מגיל שנה רוב התינוקות אמורים לישון לילה שלם, מלבד מצבים יוצאי דופן, כמו תינוקות שנולדו פגים, כאלה שסובלים ממשקל נמוך או מקושי אחר שגורם להם להתעורר בלילה.