טיפול פסיכולוגי לבני נוער מותאם באופן מיוחד לשלב הפגיע והשברירי בחיים בו הם נמצאים, שלב בו הם מתפתחים מבחינה הורמונלית, מינית וגופנית. בנוסף זהו שלב בו הם מתרחקים מהוריהם, מתכנסים בתוך עצמם, נוטים להיות מבולבלים וזקוקים לאדם שיהווה עבורם איש סוד, אליו יוכלו לפנות כדי להתייעץ, לקבל הכוונה ולחלוק רגשות.
לרשימת הפסיכולוגים לנוער לחצו כאן >>
טיפול במתבגרים: איך תדעו שאתם זקוקים לו?
תקופת ההתבגרות היא השלב בו הילד מתעצב לאדם בוגר של ממש, לכן זהו שלב קריטי מאוד בהתפתחותו. פעמים רבות הילד מוצא עצמו נתקל בקשיים חברתיים, נפשיים ורגשיים, הוא מתמודד עם שינויים פיזיולוגיים ומפתח מודעות גבוה יותר למראה החיצוני שלו ולזהותו המינית.
בשלב זה הילד לעיתים חש תחושת ריקנות וניכור להוריו או לסביבה, מנסה לבדל עצמו מהסביבה או מנגד מנסה באופן קיצוני להתחבב על חבריו עד לכדי איבוד זהותו, נטילת סיכונים ואיבוד שיקול דעת. יש ילדים שנוטים להתבודד, להתמרד, לסבול מירידה בביטחון עצמי שיכולה להוביל להפרעות אכילה, ואף להתדרדר להתמכרות לסמים, אלכוהול ובמקרים קיצוניים למחשבות אובדניות.
איך בוחרים פסיכולוג מתאים? צפו בסרטון:
מצבים מסוג זה דורשים פעמים רבות התערבות של איש מקצוע המתמחה בטיפול במתבגרים, שיקנה לילד כלים שיסייעו לו להתמודד עם השלב המאוד לא פשוט הזה בחייו. לא פחות חשוב מכך, גם אתם ההורים זקוקים לכלים וליווי מקצועי שיעזרו לכם להגיע אל הילד, להתקרב אליו, כיצד למצוא עמו שפה משותפת, כיצד לגרום לו להיפתח אליכם, לבטוח בכם ולהקשיב לכם.
באילו קשיים נפוצים יכול לסייע טיפול פסיכולוגי לנוער?
עומס ולחץ בלימודים – מבחנים, בחירת מגמה ראשית בתיכון, בגרויות, הגשת עבודות, שמירה על ממוצע ציונים גבוה, התמודדות עם כישלונות וציפיות של ההורים.
התמודדות עם חשיבה על העתיד – כתוצאה מהלחץ שמופעל עליהם בבית הספר, הם לראשונה נאלצים להתמודד עם הסתכלות אל עבר העתיד. האם הציונים שלי יספיקו כדי להתקבל לאוניברסיטה? מה אני רוצה בכלל לעשות בחיים? מה ארצה ללמוד?
צבא – התמודדות עם חששות ופחדים הקשורים לשירות הצבאי. האם אני רוצה להתגייס? מה ארצה לעשות בצבא? האם אמות בצבא?
אהבה ראשונה והתפתחות מינית – איך להביע רגשות? מה לעשות כשהצד השני דוחה אותך ולא מעוניין בך? איך מתמודדים עם תחושת בלבול בזהות המינית? עם השינויים שמתחוללים בגופינו? עם התחושות והמחשבות שעוברות לנו בראש?
השפעות חברתיות – בעיות עם השתלבות בחברה, תחושת דחייה ובדידות או מנגד השתלבות בקבוצה שמשפיעה על בני הנוער באופן שלילי. התמודדות עם לחץ חברתי שהחברה משפיעה עלינו לנסות דברים, לעשות דברים, להסתכן, לסכן, לשבור את החוקים והגבולות שהציבו לנו בבית כדי להגן עלינו.
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות – התמודדות עם דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון עצמי, מבנה נפשי לא מגובש, הפרעות אכילה, קושי בתהליך ההיפרדות מההורים, ועוד.
אם בתור מבוגרים אנחנו חולמים לחזור לשנות הנעורים שלנו, כי נדמה לנו שאז לא היו לנו דאגות בעולם, בגיל הנעורים נדמה לנו שכל עול החיים והעולם מוטל על כתפינו – ולמען האמת, יש בזה משהו.