ילדים סובלים ממצוקה רגשית מסיבות שונות והמצוקה באה לידי ביטוי בדרכים שונות. לפעמים הילד בכלל לא מודע לכך שהוא סובל ממצוקה רגשית, אז על אחת כמה וכמה קשה לו לבקש עזרה מההורים ומהסובבים אותו.
למרבה הצער, הורים נוטים לפספס את נורות האזהרה שהילדים מדליקים בפניהם, לא מטפלים במצב של הילד בזמן ומה שמתחיל כמצוקה זמנית שניתנת לטיפול במהירות, עלול להפוך לבעיה נפשית/התנהגותית של ממש, אפילו מצב שהילד יסחוב עמו במשך שנים גם אל חייו כאדם בוגר.
מה הם הסימנים לזיהוי סימני מצוקה אצל ילדים?
הרבה מאוד פעמים מדובר בסימנים פיזיים או סימפטומים גופניים, דבר שמאוד מקשה על אנשי המקצוע וההורים לזהות שמדובר במצוקה רגשית. לדוגמה: ילדה שסובלת מכאבי בטן או ילד שסובל מכאבי ראש, ילדה שיורדת במשקל או ילד שסובל מפצעים רבים בעור.
הנטייה הראשונית שלנו היא לחשוב שמדובר בבעיה בריאותית, אבל באותה נשימה בדיוק יכול מאוד להיות שכל אותם סימנים מעידים על מצוקה נפשית שנגרמת ממתח, חרדה, דיכאון, טראומה, פגיעה עצמית של הילד בעצמו, הרעבה, ועוד.
אין בהכרח קשר בין התסמין הפיזי למקור המצוקה. ילד שחווה פגיעה מינית אולי יסבול מתיאבון מוגבר ואולי יפסיק לאכול. ילדה שסובלת מחרם חברתי אולי תפצע את עצמה, אולי תתלוש שערות ואולי תפתח בולמיה.
מה שחשוב, זה לשים לב אם מדובר במצב שנמשך מזה זמן רב ולא מוצאים לו פתרון. אם ביצעתם בדיקות, אם הכל נראה תקין והבעיה נמשכת – יש בעיה.
חשוב לנסות להיזכר אם השינוי התחולל ביום אחד או בהדרגה. שינוי שקרה בין לילה, יכול להעיד על אירוע טראומטי שהילד חווה. שינוי מתמשך, איטי, יכול להעיד על מצב מתמשך שהילד חווה.
לפעמים תשימו לב להתנהגות חריגה כמו אוננות חריגה, גם אצל ילדים קטנים, התנהגות מינית חריגה בגן או בבית הספר, דברים שיכולים להעיד על חשיפה למין או פגיעה מינית ברמה כלשהי.
סימני מצוקה אצל ילדים בגיל הרך
אצל ילדים קטנים מאוד, אחד הסימנים הבולטים הוא רגרסיה בהתנהגות. לדוגמה:
- קושי להיפרד בגן כאשר כבר נפרדו יפה לשלום.
- אדישות.
- חזרה למצוץ אצבע או מוצץ לאחר שנגמלו.
- חזרה להרטיב ולחיתול לאחר גמילה.
- דרישה לחזור לבקבוק.
- הילד יראה לא שמח ולא סקרן.
- מנגד הוא יכול להיות היפראקטיבי ותזזיתי.
- ילד שמחבק הרבה או נצמד בצורה מוגזמת להורים.
- הילד לא יעלה כראוי במשקל.
- לא יעלה כראוי בגובה.
- יפגין פגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית.
- לא ימלא אחר הוראות ויפגין חוסר משמעת.
חשוב לזכור שבגיל הרך ילדים מתקשים להביע את עצמם, חשים מתוסכלים באופן כללי וכשהם סובלים מצוקה רגשתי אז הרבה יותר. הם עלולים לריב יותר עם חברים, ילדים ובני משפחה, להכעיס בכוונה, לטעון שהם סובלים מכאבים פיזיים שונים (לרוב מדובר בכאבי בטן), הפרעות אכילה, קוצר נשימה ועוד.