חרדת זרים אצל תינוקות

חרדת זרים מתחילה אצל תינוקות לרוב בסביבות גיל 8 חודשים, אך לעתים היא עלולה להופיע עוד קודם לכן. מה הקשר בין חרדת זרים לחרדת נטישה? ואיך מתמודדים עם התופעה?

חרדת זרים היא שלב נורמלי לחלוטין בהתפתחות תינוקות. היא עלולה להופיע גם אצל התינוקות הכי נוחים וחברתיים, גם אצל כאלה שמוכנים ללכת עם כל אחד ומחייכים לכולם. מדובר בתופעה בה התינוק פשוט מתחיל לבכות, לצעוק ולסרב ללכת לידיו של אדם זר.

חרדת זרים מתחילה בסביבות גיל 8 חודשים, שלב בו התינוק כבר פיתח קשר חזק עם הוריו. בגיל זה הוא כבר מסוגל להבחין בין אנשים שהוא מכיר לאנשים זרים ויודע שאמא ואבא הם האנשים הדומיננטיים בחייו, שמטפלים בו ודואגים לו. ההורים הצליחו בשלב זה לרכוש את אמונו של התינוק, בעוד כל יתר האנשים עדיין לא עשו זאת.

הקשר בין חרדת זרים לחרדת נטישה

תינוקות קטנים קשורים מאוד להוריהם, לכן כשהם לא רואים אותם – הם מודאגים ולעתים חשים חרדת נטישה. מבחינתם גם כשאמא יוצאת מהחדר או אבא זז משדה הראייה שלהם – הם הלכו. הדבר מעורר מבחינתם דאגה והם חוששים שלא ישובו ואז לא יהיה מי שיטפל בהם. הם עדיין לא מבינים שאמא רק הלכה לרגע לשירותים ותכף תשוב או שאבא נמצא איתם בחדר, אבל פשוט הם לא יכולים לראות אותו. לכן הם בוכים ונסערים ונרגעים רק כשהם שבים לראות אותם.

כשהם נשארים עם אדם זר או דמות אחרת, שהיא לא הוריהם, הם לעתים חווים חרדת זרים וגם חרדת נטישה בו זמנית – גם חושדים בדמות החדשה שנשארה לטפל בהם וגם תוהים איפה הוריהם.

חרדת זרים מוקדמת – כבר בגיל 4 חודשים

למרות שחרדת זרים נפוצה בעיקר בגיל 8 חודשים ואילך, יש תינוקות המפתחים חרדת זרים בגיל 4 חודשים, והיא מכונה ״חרדת זרים מוקדמת״. בשלב זה התינוק כבר מכיר את פני הוריו, מזהה אותם, מגיב לנוכחות שלהם, מחייך אליהם ונהנה כאשר הם מעניקים לו תשומת לב. כשהם מפסיקים להעניק לו תשומת לב הוא גם יודע לבכות ולצעוק כדי שידעו שהוא דורש שיתייחסו אליו מיד.

בשלב הזה הוא כבר יודע שאמא ואבא מגיעים כאשר הוא רעב, כשהחיתול רטוב ושבאופן כללי הם אנשים טובים שניתן לסמוך עליהם. מנגד, הוא עלול להרגיש לא בנוח ולא בטוח כשמגיעים לסביבה אנשים זרים שהוא לא מכיר.

אנשים אוהבים תינוקות ויש להם נטייה מיד לגשת אליהם, להרים אותם, לחבק אותם ולנשק אותם, אבל לקטנטנים זה עלול להיות מאוד מאיים, כי מדובר באנשים זרים. לכן במצבים בהם ניגשים אליהם אנשים זרים, יש תינוקות שעלולים לסבול מחרדת זרים בגיל 4 חודשים.

חרדת זרים היא שלב נורמלי לחלוטין בהתפתחות תינוקות. היא עלולה להופיע גם אצל התינוקות הכי נוחים וחברתיים, גם אצל כאלה שמוכנים ללכת עם כל אחד ומחייכים לכולם

איך תוכלו לעזור לתינוק שלכם להתגבר על החרדה מפני זרים?

ניתן להקל על חרדת זרים על ידי כך שתעזרו להם בתהליך ההיכרות עם אנשים חדשים:

  • אל תתנו לכל אדם זר להרים את הילד.
  • כשאדם חדש ניגש אליהם, ערכו את ההיכרות כשאתם אוחזים את התינוק בידיים.
  • חשוב שתבקשו מאנשים זרים הניגשים אל הילד לגשת אליו בעדינות, בהדרגה, לא ״להתנפל״ עליו ולהרים אותו.
  • זכרו, אם הילד בוכה כשאדם זר מרים אותו – זה נורמלי, מותר לו, זה זכותו.
  • אם אתם רוצים להשאיר אותו עם מטפלת חדשה, תנו לו להסתגל אליה במשך יום-יומיים כשאתם בסביבה בטרם תשאירו אותו איתה לבד.
  • כשאתם כבר משאירים את התינוק לבד עם אדם זר לאחר ההסתגלות, הראו לו שאתם סומכים על אותו אדם בעצמכם, שדרו לו ביטחון ולא חשש.
  • אל תלכו מהגן או תצאו מהבית מבלי להיפרד מהילד לשלום. הורים רבים טועים לחשוב שזה יקל על הילד אם פשוט ייעלמו, אבל זה רק מחמיר את רמת החרדה שלו, כי הוא לא מבין לאן נעלמו. אז תמיד תיפרדו לשלום, תאמרו לו לאן אתם הולכים ומתי תחזרו, גם אם נדמה לכם שהוא עדיין לא מבין.
  • מומלץ להשאיר את התינוק עם חפץ מעבר מרגיע כאשר אתם הולכים. חפץ מעבר יכול להיות מוצץ, חיתול בד, בובה שהם אוהבים או אפילו חפץ שיש לו את הריח שלכם (כמו שמיכה קטנה). חפץ מעבר הוא משהו שמסמל עבור הילד את הבית ואתכם. לכן, אם תשאירו אותו אצל סבא וסבתא או אצל המטפלת, חפץ המעבר יסמל עבורו את הבית ויעזור לו להרגיש בטוח ורגוע יותר.
  • יש הורים שלא משחררים בכלל, לא נותנים לסבא וסבתא לעשות בייביסיטר, לא משאירים את התינוק עם אף אדם מלבדם, הוא תמיד בידיים שלהם ורגיל רק אליהם. זוהי גם טעות, כי בכך הם בעצמם עלולים לגרום לחרדת זרים חמורה יותר. לכן – חשוב מגיל קטן להרגיל את התינוק שיש עוד אנשים בחייו, כאלה שאוהבים אותו, דואגים לו, שהוא יכול לבטוח גם בהם. אם מפעם לפעם גם סבא או סבתא יתנו לו בקבוק זה יהיה נהדר. אם הדודה תחליף לו חיתול ואם הדוד ישכיב אותו לישון לא יקרה שום דבר רע. ככל שהוא ירגיש שיש יותר דמויות בחייו שנמצאות שם עבורו בעת הצורך – כך הוא יהיה רגוע יותר ויסתגל יותר בקלות לאנשים חדשים.

חרדת זרים קיצונית – מה עושים?

אם אתם חשים שהתינוק סובל מחרדת זרים קיצונית, אם הילד גדל והחרדה לא חולפת, אם זה משפיע על חייכם ואתם מתקשים להכניס אותו בגלל החרדה למסגרת או להשאיר אותו לבד – כדאי לשקול עזרה מקצועית. אם החרדה לא חלפה עד גיל שנתיים והמצב אפילו מחמיר, צריך לבצע ברור ולטפל בקושי, כדי שלא ימשיך ללוות את הילד בהמשך.

כאן באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ הורי, מרחוק, דרך ה-ZOOM. במסגרת הפגישה תוכלו לתאר את הקושי של הילד שלכם, תוכלו לנסות להבין אם מדובר בחרדת זרים רגילה שתחלוף מעצמה או בחרדה חריגה הדורשת טיפול.

במהלך הפגישה  ננסה להבין אם קיימת היסטוריה של חרדות במשפחה, אם הילד מפגין חרדה במיוחד בסיטואציות מסוימות, אם קיים טריגר הגורם לה להופיע ואם קרה משהו לאורך הדרך והתפתחותו שגרם לה להמשיך ללוות אותו. עם סיום הפגישה תקבלו חוות דעת מקצועית, המלצות להמשך טיפול וגם כמה כלים מקצועיים שיעזרו לכם להתחיל לטפל בקושי בבית.

לעתים ההמלצה תהיה להמשיך בהדרכה ההורית, כדי לעזור לכם ההורים לתמוך בילד, להבין את הפחד שלו, ללמד אתכם איך לעזור לילד להשתחרר מהפחדים ועוד.

לפרטים נוספים על הדרכה הורית לגיל הרך >>

לרשימת הפסיכולוגים, המטפלים ומדריכות ההורים לגיל הרך >>

עודכן בתאריך: 4 באוגוסט 2022

דילוג לתוכן