חיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים: 9 שיטות שעובדות באמת

הביטחון העצמי של הילדים הוא הנכס החשוב ביותר שיש להם בחיים. ילד עם ביטחון עצמי, הוא ילד שמעיז להתנסות בחוויות, פתוח חברתית ומאושר הרבה יותר. לכן ביטחון עצמי חשוב אפילו יותר מכישרון ויכולת. איך אפשר לעזור לילד שסובל מחוסר ביטחון עצמי או מביטחון עצמי נמוך? איך ביטחון עצמי גבוה תורם לכישורים החברתיים של הילד?

9 השיטות להעלאת ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים

אדם שסובל מחוסר ביטחון עצמי או ביטחון עצמי נמוך, בין אם זה מבוגר או ילד, הוא אדם שבעצם נמצא במצוקה, ואם לא דואגים לטפל בבעיה היא עלולה להשליך על כל תחומי החיים וללוות את אותו אדם במשך כל חייו.

לכן כהורים, חשוב לזהות מצב של חוסר ביטחון עצמי אצל הילד ומיד לטפל בכך ולהקנות לילד ביטחון עצמי, אם זה בעצמכם בבית ואם זה באמצעות אנשי מקצוע שיכולים לתת לכם כלים להתמודד עם מצבים מורכבים יותר.

הפסיכולוגית אסנת גרתי מסבירה – איך לחזק את הביטחון העצמי אצל ילדים:

איך לגדל ילדים עם ביטחון עצמי: חיזוק הביטחון העצמי אצל הילד

1.חיזוקים מילוליים: תנו לילד תחושה שהכל בסדר ובעיקר שהוא עצמו בסדר. אמרו לו שיהיה רגוע, שהוא שווה, שזה בסדר להיות הוא עצמו ושלא ינסה להיות מישהו אחר. כשהוא נתקל בקשיים שקפו לו מצבים בהם גם אתם מתמודדים עם מצבים זהים, כדי שהוא ידע שהוא לא היחיד ושזה בסדר, החיים מלאים במכשולים ואתגרים ולפעמים מצליחים יותר ולפעמים פחות, אבל זה לא מפחית מערכו כאדם.

תנו לילד פידבק חיובי כשצריך, גם אם הוא רק משתפר, חזקו אותו על הדרך והמאמץ שעשה. בו זמנית, אל תגזימו, אל תהפכו את החיזוקים למשהו מאולץ וחסר פרופורציות, בחיים אנחנו לא מקבלים חיזוקים ופרסים על כל דבר, אז צריך להגיב בהתאם על כל דבר. אם הילד צייר ציור תנו לא תשומת לב, אבל לא צריך להתנהג כאילו כרגע ביקרתם בלובר וראיתם את המונה ליזה.

2. שימו לב איך אתם מעבירים ביקורת: לבני אדם יש נטייה להעביר ביקורת על בני אדם, השתדלו לא להעביר ביקורת על הילד אלא על הפעולה. לדוגמה: אל תאמרו לו "איזה ילד רע אתה", אמרו לו "עשית מעשה שאסור לעשות".

3. שבחו את הילד: תהיו גאים בילד שלכם, אם זה בבית ואם זה בחברת בני משפחה וחברים, חשוב שהוא ידע שאתם גאים בו, בהישגיו ובאדם שהוא, גם אם הוא סובל מקושי כזה אחר (חברתי, בלימודים ועוד). הקפידו להבליט את הדברים הטובים כדי שידע שאתם רואים גם אותם.

4. בלי השוואות: הימנעו ממצבים בהם אתם משווים בין אחים או בין ילדכם לילדים של אחרים. אל תאמרו "אבל הילד של יעל קיבל 90 במבחן" או "למה אתה לא יכולה להיות יותר כמו הילדה של תמר?". חשוב מאוד להראות לילדים שאתם אוהבים אותם בדיוק כפי שהם.

5. עזרו לילד לפתח תחושת שייכות מגיל צעיר: כשמשתפים את הילדים במשימות הקשורות לבית מגיל צעיר הם לומדים על נתינה, על כבוד הדדי, על אחריות וגם לומדים שלעזור זה לא עונש. ממש מגיל שנתיים ניתן להתחיל לשלב אותם בפעולות ומשימות שונות בבית, לדוגמה:

  • לסדר את החדר.
  • לפנות את השולחן בסוף הארוחה.
  • לערוך את השולחן לפני האוכל.
  • לזרוק את הזבל לפח.
  • לסדר את המיטה בבוקר.
  • להתלבש לבד.
  • לקפל כביסה.
  • לעזור לטפל באחים קטנים יותר.
  • לעזור להכין אוכל.
  • לעזור לנקות את הגינה או להשקות את העציצים.

תנו לילד פידבק חיובי כשצריך, גם אם הוא רק משתפר, חזקו אותו על הדרך והמאמץ שעשה. בו זמנית, אל תגזימו, אל תהפכו את החיזוקים למשהו מאולץ וחסר פרופורציות

6. אל תבטלו את הרגשות של הילד: אם הילד נפגע, נעלב, אם כואב לו, אם הוא עצוב, אל תזלזלו בכך. דברו איתו על איך שהוא מרגיש, על מה שהוא עובר, תנו הכרה לרגשות שלו ועזרו לו להתמודד עם המצבים הרגישים שאין לו כלים להתמודד עמם כילד.

7. זה בסדר להציב מטרות – אבל לא להגזים: הציבו לילדכם מטרות ריאליות שהוא יכול לעמוד בהן, אם זה ציון מסוים במבחן, לסיים לקרוא ספר במועד מסוים, לסדר את החדר ועוד. במידה והילד לא הגיע למטרה שהצבתם לו, אל תגרמו לו להרגיש רע אם ראיתם שהתאמץ, התייחסו לדרך שעשה, למאמץ שהשקיע ועזרו לו להמשיך להתקדם עד שישיג את המטרה, גם אם זה ייקח זמן.

8. הקפידו על הצבת גבולות: ילדים זקוקים לגבולות וחוקים ברורים, הדבר עוזר להם לשמור על תחושת ביטחון, כך הם יודעים שיש מי שדואג להם ומשגיח עליהם, כך הם לומדים על דחיית סיפוקים וסמכות הורית.

9. אפשרו לילדים עצמאות: אל תחנקו אותם, אל תעטפו אותם בצמר גפן, הראו לילדים שאתם בוטחים בהם, מאמינים בהם, אפשרו להם חופש במקומות שאפשר לצד הגבולות הברורים, כדי שיאמינו שהם מסוגלים ויכולים. שתפו אותם במשימות הבית, תנו להם אפילו אחריות על דברים קבועים בהתאם לגילם, "שחררו" היכן שניתן גם אם אתם עדיין שומרים מהצד.

קראו גם: איך לגדל ילדים עם דימוי עצמי גבוה?

טיפול רגשי לילדים והדרכה הורית לחיזוק הביטחון העצמי

אם אתם מרגישים שהילד שלכם סובל מחוסר ביטחון עצמי שאתם לא מצליחים להתמודד עמו והדבר משפיע על תפקודו, כדאי מאוד לפנות להדרכת הורים.

במסגרת זו תוכלו לקבל תרגילים לשיפור ביטחון עצמי לילדים, תוכלו לבדוק עם אנשי מקצוע אם יש משהו בהתנהלות שלכם כהורים שגורם לילד, לא בכוונה, לחוסר ביטחון עצמי. תוכלו ללמוד כיצד לסייע לילד לפתח כישורים חברתיים ו/או איך לשפר ביטחון עצמי לילד שסובל מבעיות בלימודים.

טיפול רגשי לילדים יכול גם להיות פתרון נהדר לילדים שסובלים מביטחון עצמי נמוך, בעיקר במצבים בהם הילד סובל מבעיות חברתיות קשות, חרדת מבחנים, קשה לו להתמודד עם ביצוע פעולות שאמורות להיות קלות בגלל חוסר הביטחון שלו והוא נמנע מלקחת חלק באירועים או פעילויות חברתיות ועוד.

גם טיפול קבוצתי במסגרת קבוצת מיומנויות חברתיות יאפשר לילד לקבל כלים לשיפור הביטחון העצמי וחיזוק הכישורים החברתיים, יעזור לו להשתלב טוב יותר מבחינה חברתית, ואף לפגוש ילדים נוספים שחווים קשיים דומים. מטרת הטיפול בקבוצה היא לאפשר לכל ילד מרחב בטוח ותומך לחיזוק הערך העצמי וליצירת שינוי.

לפרטים והרשמה לקבוצות מיומנויות חברתיות לילדים ונוער, לחצו כאן >>

לא בטוחים איך לסייע לילדכם? התייעצו עם המומחים שלנו

כאן באתר תפגשו פסיכולוגים לילדים, פסיכותרפיסטים ומדריכות הורים. בחרו את המומחה המתאים לכם וקבעו איתו פגישת ייעוץ. במסגרת הפגישה תציגו את המקרה עמו מתמודד הילד, את הקשיים ואת השאלות שלכם. במהלך הפגישה תקבלו את התרשמות המומחה, כלים פרקטיים להתנהלות בבית ובמידת הצורך המלצות להמשך טיפול מקצועי. פגישת הייעוץ הראשוני מיועדת להורים בלבד, ללא הילד, והיא מסייעת גם ליישור קו בין שני ההורים, במצבים של חילוקי דיעות וגישות שונות.

כל המומחים באתר הם בעלי הסמכה מתאימה, נסיון מעשי והמלצות. את הפגישה ניתן לקיים בזום, בטלפון או בקליניקה.

מתייעצים עם מדריכי הורים עם תו איכות.

בדיקות רקע מעמיקות

כל המומחים באתר
בעלי השכלה והסמכה
על פי התנאים שהגדרנו

נסיון מוצלח מוכח

לכל המומחים נסיון
מעשי רלוונטי והמלצות
שאימתנו אישית

ראיון אישי

עם כל המומחים
קיימנו ראיון מקיף
והתרשמנו לטובה

בקרה שוטפת של חוות דעת

ענת שלנו לא מפסיקה
לתשאל לקוחות ולוודא.
(גם איתכם היא תדבר)

מרכז אתרוג
מכון לטיפול פסיכולוגי, קבוצות טיפוליות, הדרכת הורים וייעוץ זוגי
מרכז אתרוג הוקם על ידי אנשי מקצוע מובילים מתחום הפסיכותרפיה. המרכז מציע מגוון רחב של טיפולים בילדים ומבוגרים, וכן טיפול זוגי, משפחתי והדרכת הורים
יורם ראובני
פסיכותרפיסט, מנהל מרכז אתרוג
פסיכותרפיסט מנוסה, מומחה בטיפול ממוקד ויעיל במגוון רחב של קשיים. מאמין בחיבור ושותפות עם המטופל בכל רגע בקשר הטיפולי ובתהליך ההחלמה
ורד סנדק
מדריכת הורים מוסמכת
מדריכת הורים מוסמכת. עובדת עם הורים למתבגרים וילדים מגיל 6. טיפוח תקשורת מיטיבה בין הורים לילדים, התמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ליקויי למידה ובעיות התנהגות. נסיון עשיר בתפקידים בכירים במערכת החינוך, M.A במנהל החינוך
יהודית אוליבר
מדריכת הורים למתבגרים, ילדים ופעוטות
מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך, מומחית בהדרכת הורים למתבגרים, ילדים ופעוטות ובהדרכת הורים לילדים עם קשיי קשב וריכוז ו/או לקויות למידה.
ריקי מרקביץ יעקבס, פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב בילדים ומבוגרים, וכן טיפול בחרדות, הדרכת הורים, ויסות רגשי, דימוי וערך עצמי, מערכות יחסים ומשברי חיים
אסנת גרתי
פסיכולוגית קלינית מומחית ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי ברעננה
פסיכולוגית קלינית מומחית לילדים ונוער ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי בילדים ונוער ברעננה. במרכז גרתי טיפולים רגשיים מגוונים ומטפלים מנוסים ואיכותיים, וכן אבחונים והדרכות הורים

למה יש ילדים עם ביטחון עצמי נמוך וכאלה עם גבוה?

לטמפרמנט המולד יש משקל חשוב בביטחון העצמי של הילד. יש ילדים שבאופן טבעי הם יותר חששנים, ביישנים וחסרי ביטחון. אבל גם הסביבה משפיעה מאוד על הביטחון העצמי של הילד ועוזרת לו להתגבש.

ילדים שגדלים בסביבה ביקורתית יותר (חינוכית או ביתית) או ילדים שצברו חוויות חיים קשות, בגלל לקויות למידה, קשיים חברתיים או כל דבר אחר היכול להשפיע על הביטחון העצמי.

להורים יש תפקיד חשוב מאוד בתהליך התפתחותו ועיצובו של הביטחון העצמי אצל הילדים. ההורים הם הגורם החיצוני הקרוב ביותר שתורם לתדמית העצמית של הילד וקובע אם היא תהיה חיובית או שלילית, אם הוא ירגיש שייך או נבדל, שווה ערך או חסר חשיבות.

ילדים סופגים המון, לטוב ולרע, מהמשובים ומהתגובות שהם מקבלים מההורים, לדוגמה:

  • ילד שמראה להורה ציור שואל תמיד מה אתם חושבים על הציור. איך אתם מגיבים? האם אתם מסתפקים ב-"יפה" או מתייחסים ממש לעבודה שהילד השקיע? כי חשוב לדעת שהילד רוצה שתשימו לב לצבעים, לצורות, למחשבה שהוא השקיע ולא לשמוע שוב ושוב מילים כמו "יפה", "נהדר" או "כל הכבוד". הפידבק צריך להיות מלא והמשוב מפורט.
  • ילד שמקבל בחזרה מבחן, מחכה לראות אם הציון מספק את ההורים ונחשב להצלחה – האם 80 זה בסדר מבחינתכם או שאתם חייבים שהוא יוציא תמיד רק 100? ילדים שיש מהם ציפייה להצלחה בלתי אפשרית או בלתי פוסקת, הופכים לחרדים מהתגובה של ההורים. כאשר הם נכשלים הביטחון העצמי שלהם יורד.
  • ילד קטן שלא מצליח להרכיב פאזל או לבנות מגדל מתחיל לבכות – האם אתם מסייעים לו להתמודד עם המשימה בהצלחה ובכך גורמים לו לחוש תחושת סיפוק או עוזרים לו להירגע ועוברים הלאה למשחק הבא?
  • כשאתם מבקשים מהילד לסדר את החדר או לקחת חלק פעיל בכל עזרה אחרת הקשורה לבית, האם אתם עושים זאת בצעקות והבקשה מועברת בתור עונש? חשוב לדעת שמטלות הבית עוזרות להקנות לילד תחושת שייכות, הן מראות לו שהוא חשוב, יכול, מסוגל ובעיקר שהוא חלק מכם.
  • האם אתם אומרים לילד הרבה פעמים משפטים שבהם מסתתרות מילים כמו "כשתגדל גם אתה תוכל…" או "זה הבית שלי ואני מחליטה"? אם כן, חשוב שתזכרו שמשפטים מהסוג הזה מקטינים את הילד ולא תורמים לתחושת השייכות שלו לבית ולמשפחה.
  • האם אתם מתנהגים לילדים כאילו אין עוד כמוהם בעולם והם מושלמים? מכנים אותם בשמות כמו "נסיך שלי" או "מלכה שלי"? נותנים להם הכל? כי יכול מאוד להיות כשהם יצאו לעולם הם לא ימצאו שם ממלכה ולא נתינים ויגלו שהם סתם בני אדם עם ביטחון עצמי מופרז שגידלו אותם לחשוב שהם בני אצולה.
  • אם הילד סובל מביטחון עצמי נמוך, אולי זה בגלל שאתם נוהגים להבליט את "הפגמים" שלו, להציג אותו כבינוני במקום להתמקד בדברים שבו הוא חזק. שימו לב, אולי יש תכונה מסוימת או קושי שעמו הוא מתמודד שאתם מתעסקים בו כל הזמן. לדוגמה: אומרים בפני הילד שאתם חוששים שיהיה לו קשה להתמודד עם הלימודים בשנה הבאה או חושבים שהוא לא מתאים לספורט מסוים. אלו מצבים בהם אתם משדרים לילד שהוא חלש או לא ראוי, למרות שאתם דואגים לו ורוצים להגן עליו.
  • הקפידו להימנע מביקורת, העניקו לילד סביבה הרואה את הצד החיובי שלהם. עזרו להם למצוא את הכישרונות שלהם והחמיאו להם.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 22 בינואר 2024

דילוג לתוכן