התמודדות עם חרדת בחינות
ההתמודדות עם חרדת בחינות יכולה להתבצע ברמה האישית, וכן ברמה המקצועית בעזרת מטפל. פעמים רבות השילוב בין שתי רמות אלו הוא היעיל ביותר.
לרשימת המומחים עם תו איכות לטיפול בחרדות אצל ילדים או מבוגרים >>
הנה כמה דרכי התמודדות מומלצות ברמה האישית:
1. הסבירו לעצמכם את המצב
נסחו משפטים שישנו את המסלול המוכר: "אני עושה כמיטב יכולתי, אני בטוח עכשיו ומקבל את עצמי ואת המצב, לא נשקפת לי כל סכנה, זה רק תעתוע של המוח שלי שמנסה לעזור לי".
עצם זה שאני מבין/ה מה קורה לי, מוביל לסיכוי טוב שהמוח שלי יאמין לי שאין צורך בבלאק אאוט וש"המוח החושב" מועיל ולא מפריע לי.
2. תרגלו טכניקות הרפיה
נשיפות ארוכות ורגועות, הרפיית שרירים, האזנה למוזיקה מרגיעה והליכה באוויר הפתוח מסייעות כולן להרגיע את המערכת ומעבירות למוח מסר ש"הכל בסדר".
טכניקות ההרפיה אמנם גוזלות חלק מהזמן שמיועד לכאורה ללימוד, אך הן מביאות לניצול טוב הרבה יותר של זמן הלימוד נטו.
3. אל תדחו
חלקו את הלמידה למנות קטנות וקבעו לו"ז למידה ברור וידוע מראש. דחיסה של כל החומר ליום או יומיים לפני המבחן מעוררת בעצמה לחץ וחרדה ולכן לא מומלצת, בעיקר לאנשים שסובלים מחרדת בחינות.
4. במידת הצורך, העזרו בתרופות טבעיות
תרופות טבעיות נוגדות חרדה (למשל: רגיעון של הדס, רסקיו ועוד) ניתנות לרכישה בדרך כלל ללא מרשם רופא ומתאימות למצבי חרדה קלים-בינוניים.
טיפול פסיכותרפי
כאמור, לחרדת בחינות יכולות להיות השלכות קשות על הערך העצמי, תחושת המסוגלות, וכפועל יוצא מכך- גם על התפקוד של האדם הסובל ממנה.
זהו גלגל שלג שבסופו של דבר עלול להוביל לירידה בהישגים שלא בצדק וכתוצאה מכך לתחושה של חיים מרים ואפורים.
טיפול פסיכותרפי יכול לסייע בשבירת המעגל השלילי הזה ולהחזיר תחושה של שליטה ונינוחות לחיים.
הגישות הטיפוליות המקובלות כיום לטיפול בחרדות הן טיפול CBT, טיפול דינאמי או שילוב של שניהם, בהתאם לצרכי המטופל.
טיפול אינטגרטיבי: דינאמי בשילוב CBT
טיפול אינטגרטיבי בחרדת בחינות משלב בין טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות (CBT) השמות בשלב ראשון דגש על שיפור היכולת לוויסות רגשי, להתמודדות עם לחצים ולהפחתת החרדה במצבי לחץ (מבחנים), ובין היבטים טיפוליים דינמיים המתמקדים בסוגיות של ערך ודימוי עצמי והקשר שלהם לאיום שהמבחן מעורר.
במהלך הטיפול יעבוד המטפל עם המטופל על זיהוי התגובות המחשבתיות, הרגשיות וההתנהגותיות המתעוררות אצלו באופן אוטומטי במצבי בחינה, ויסייע לו לרכוש איזון בריא בין הצורך להשתנות ולשנות בפועל דפוסים שמזיקים לו, לבין הצורך לשחרר שליטה ולקבל את עצמו כפי שהוא, במטרה לבנות ולחזק את תחושת העצמי שלו בפני איומים חיצוניים הנוגעים למבחנים.
יש מצבים שמצריכים, בנוסף לטיפול פסיכותרפי, תמיכה תרופתית פסיכיאטרית בהתאם לשיקול דעת רופא ובהמלצת המטפל.
כדי לעשות את הצעד הראשון, מומלץ לפנות לפסיכולוג או פסיכותרפיסט מוסמך ולקבוע פגישת טיפול או ייעוץ ראשוני.
כאן באתר תפגשו קהילת מומחים, כולם בעלי תו האיכות שלנו שמצביע על הסמכה מתאימה, נסיון עיוני ומעשי והמלצות שאימתנו מול מטופלים. את הפגישה הראשונה תוכלו לקיים בקליניקה או בזום לשיקולכם.
לרשימת המומחים עם תו איכות לטיפול בחרדות אצל ילדים או מבוגרים >>