התמודדות עם אבל היא עניין לא פשוט גם למבוגרים, אבל כאשר אתה ילד הדבר מבלבל ומסעיר אף יותר. למרבה הצער, כשם שבכל יום נולדים תינוקות חדשים לעולם, כך גם נפרדים מאתנו אנשים קרובים. הורים מתקשים להתמודד עם אבל, מכיוון שבעוד שהם שרויים בעצב וביגון שלהם – עליהם גם לסייע לילדים להבין מה קרה ולסייע להם להתמודד עם הצער.
הנה כמה עצות שיעזרו לכם לתמוך בילדים בהתמודדות עם אובדן ותהליכי אבל:
- אל תסתירו – הורים רבים חושבים שאם לא ידברו על הדברים ויתנהגו כאילו כלום לא קרה – הילד לא יחוש בכלום. אבל זו טעות, כי ילדים מבינים הרבה יותר ממה שנדמה לכם והם גם חשים את הוריהם ויודעים מתי הם עוברים ימים לא קלים. לכן אם איבדתם חבר, קרוב משפחה או כל אדם אחר ואתם שרויים באבל, שתפו את הילדים, למדו אותם שהצער והאבל הם חלק בלתי נפרד מהחיים, שזה בסדר לבכות, להפגין רגשות ולהיות עצובים.
- הקפידו להיות קשובים – עליכם להיות שם עבור הילדים וזה אומר להקשיב להם, גם אם אתם לא בדיוק יודעים כיצד להסביר להם את המצב. תנו להם לבטא את רגשותיהם, את החששות, הפחדים והעצב, הראו להם שזה בסדר ושתפו אותם גם ברגשותיכם שלכם. הדבר יקרב ביניכם ויגרום לילד להבין שמה שהוא מרגיש זה נורמלי לחלוטין.
- הציבו גבולות – כאשר אדם קרוב הולך לעולמו לעתים ההורים נתקלים בקשיים שונים עם הילדים, לרוב זה קורה כאשר את האבל והצער מחליפים לפתע התנהגות לא מקובלת, התפרצויות זעם ובדיקת גבולות. לעתים הילדים יאמרו אפילו משפטים כואבים ולא נעימים, כגון "למה אבא מת והשאיר אותי איתך?", זה משהו שמאוד לא קל לשמוע, אבל גם זה חלק מהתהליך שהילד עובר. לכן גם אם הילד ואתם מתמודדים עם אבל, עדיין הקפידו גם להיות הורים שמציבים גבולות ונסו לבדוק אם מקור הבעיה ההתנהגותית לא מגיע בכלל ממקום אחר שלא שמתם לב אליו.
- סקרנות גדולה – ילדים אוהבים לשאול שאלות ולחקור, הם רוצים להבין מה קרה, איך קרה, לאן הלך אותו אדם ולהבין לעומק את המציאות החדשה. ספקו להם תשובות בהתאם לגילם ולרמת ההבנה שלהם, השתדלו כמובן שלא להפחיד אותם ולפתח חרדות מיותרות, אבל יחד עם זאת אמרו את האמת, נסו לפשט את הדברים ודברו על המוות כעל חלק מהחיים.
- היו מציאותיים – כאשר הילד שואל שאלות בנושא מוות, השתדלו לא להמציא סיפורים הזויים ללא כל קשר למציאות, הדבר עלול לבלבל את הילד בהווה ובעתיד.
- פשטו את הדברים – את המוות יש להסביר במונחים ברורים ופשוטים לילדים, אין צורך לרדת לפרטים שעלולים להפחיד ולבלבל את הילד. כן חשוב שהילד יבין שמדובר בתהליך טבעי. ילד קטן לא ממש מבין את תהליך ההזדקנות והרעיון שעומד מאחריו, אבל עם הזמן והגיל יבין יותר אם תסבירו לו את הדברים בצורה פשוטה כגון "הגוף הפסיק לעבוד", "הרופאים לא הצליחו לתקן את סבתא" ועוד.
- הלוויה/אזכרה – כל משפחה בוחרת אם על הילד להיות נוכח בלוויה או לא. יש המאמינים כי הדבר דווקא מסייע לילד להשלים את התהליך מבחינת ההבנה וגם השהות בבית הקברות דווקא מסייעת לו להיפרד לשלום ולהבין את החוויה. מצד שני, אנשים רבים טוענים שבית קברות הוא לא מקום לילדים ושעדיף להימנע מכך. בכל מקרה מדובר בהחלטה שלכם ובמה שמרגיש לכם, בתור הורים, מתאים או לא מתאים, אין כאן תשובה חד משמעית.