לכל אדם דימוי עצמי ודימוי גוף – לילדים, למתבגרים, למבוגרים ולזקנים.
מהו דימוי עצמי?
דימוי עצמי הוא האופן שבו אנו מעריכים את עצמנו ביחס לאנשים אחרים בחברה, בכל אחד מתחומי החיים. הדימוי העצמי שלנו מושפע, בין היתר, מהאופן בו אני מעריכים את היכולות שלנו בתחומים שונים בחיים, מההישגים שלנו, ההצלחות והכישלונות שלנו.
בכל הנוגע למתבגרים, ביטחון עצמי והערכה עצמית גבוהה הם כלים חשובים שמסייעים להם להתמודד עם לחצים, מתחים, שינויים ומשברים. ככל שמתבגר סובל מחוסר הערכה עצמית, כך הוא יתקשה יותר להתמודד עם לחץ חברתי שיופעל עליו, יושפע לרעה ללחץ מהתקשורת, יהיה חשוף לפגיעה, יקבל מסרים בצורה מעוותת ובאופן כללי יהיה בסיכון להיפגע פיזית ונפשית.
בגיל ההתבגרות כל חוויה שהמתבגר חווה משפיעה על האופן שבו הוא מעריך את עצמו ועל הדימוי העצמי שלו. לחוויות שליליות יש השפעה וגם לחוויות חיוביות – השליליות מורידות ומחלישות אותו והחיוביות מחזקות ומרימות אותו. כבר בגיל הגן ובית הספר היסודי ילדים מתחילים להבין מהו מקומם בחברה, אם הם טובים יותר או פחות מחבריהם, הם עורכים השוואות, מתחרים, שופטים ומתחילים לגבש דימוי עצמי חיובי או שלילי, בהתאם לאיך שהם חשים ומה שהם חווים.
מהו דימוי גוף?
אם דימוי עצמי הוא האופן שבו המתבגר חווה את עצמו באופן כללי ביחס לסובבים אותו, אז דימוי גוף הוא האופן שבו הוא מתייחס לגוף שלו, איך הוא מרגיש לגביו, האם הוא אוהב אותו? מרוצה ממנו? היה רוצה לשנות בו משהו? אוהב את הצורה שלו? הגודל שלו?
בעיות דימוי גוף נפוצות במיוחד בגיל ההתבגרות, מחקרים שנערכו לאורך השנים הצביעו על כך ש-45 אחוז מהבנים ו-70 אחוז מהבנות היו רוצים לשנות משהו בגוף שלהם בגיל ההתבגרות – לרדת במשקל, לעבור ניתוח פלסטי כלשהו, ניתוח אסתטי, להיות גבוהים יותר, נמוכים יותר, רזים יותר, שמנים יותר, בעלי גוון עור אחר, צבע עיניים או שיער אחר, ועוד.