פסיכולוג נוער

למה כדאי לצפות במהלך טיפול אצל פסיכולוג נוער? מה הם האתגרים איתם מתמודד פסיכולוג נוער? איך תבחרו פסיכולוג נוער מתאים? כאן תוכלו לתאם ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג נוער או פסיכולוגית נוער, שיעזרו לכם לבחור את דרך הטיפול המתאימה למתבגר שלכם

טיפול פסיכולוגי לבני נוער מותאם באופן מיוחד לשלב הפגיע והשברירי בחיים בו הם נמצאים, שלב בו הם מתפתחים מבחינה הורמונלית, מינית וגופנית. בנוסף זהו שלב בו הם מתרחקים מהוריהם, מתכנסים בתוך עצמם, נוטים להיות מבולבלים וזקוקים לאדם שיהווה עבורם איש סוד, אליו יוכלו לפנות כדי להתייעץ, לקבל הכוונה ולחלוק רגשות.

 

לרשימת הפסיכולוגים לנוער לחצו כאן >>

טיפול במתבגרים: איך תדעו שאתם זקוקים לו?

תקופת ההתבגרות היא השלב בו הילד מתעצב לאדם בוגר של ממש, לכן זהו שלב קריטי מאוד בהתפתחותו. פעמים רבות הילד מוצא עצמו נתקל בקשיים חברתיים, נפשיים ורגשיים, הוא מתמודד עם שינויים פיזיולוגיים ומפתח מודעות גבוה יותר למראה החיצוני שלו ולזהותו המינית.

בשלב זה הילד לעיתים חש תחושת ריקנות וניכור להוריו או לסביבה, מנסה לבדל עצמו מהסביבה או מנגד מנסה באופן קיצוני להתחבב על חבריו עד לכדי איבוד זהותו, נטילת סיכונים ואיבוד שיקול דעת. יש ילדים שנוטים להתבודד, להתמרד, לסבול מירידה בביטחון עצמי שיכולה להוביל להפרעות אכילה, ואף להתדרדר להתמכרות לסמים, אלכוהול ובמקרים קיצוניים למחשבות אובדניות.

איך בוחרים פסיכולוג מתאים? צפו בסרטון:

 

מצבים מסוג זה דורשים פעמים רבות התערבות של איש מקצוע המתמחה בטיפול במתבגרים, שיקנה לילד כלים שיסייעו לו להתמודד עם השלב המאוד לא פשוט הזה בחייו. לא פחות חשוב מכך, גם אתם ההורים זקוקים לכלים וליווי מקצועי שיעזרו לכם להגיע אל הילד, להתקרב אליו, כיצד למצוא עמו שפה משותפת, כיצד לגרום לו להיפתח אליכם, לבטוח בכם ולהקשיב לכם.

באילו קשיים נפוצים יכול לסייע טיפול פסיכולוגי לנוער?

עומס ולחץ בלימודים – מבחנים, בחירת מגמה ראשית בתיכון, בגרויות, הגשת עבודות, שמירה על ממוצע ציונים גבוה, התמודדות עם כישלונות וציפיות של ההורים.

התמודדות עם חשיבה על העתיד – כתוצאה מהלחץ שמופעל עליהם בבית הספר, הם לראשונה נאלצים להתמודד עם הסתכלות אל עבר העתיד. האם הציונים שלי יספיקו כדי להתקבל לאוניברסיטה? מה אני רוצה בכלל לעשות בחיים? מה ארצה ללמוד?

צבא – התמודדות עם חששות ופחדים הקשורים לשירות הצבאי. האם אני רוצה להתגייס? מה ארצה לעשות בצבא? האם אמות בצבא?

אהבה ראשונה והתפתחות מינית – איך להביע רגשות? מה לעשות כשהצד השני דוחה אותך ולא מעוניין בך? איך מתמודדים עם תחושת בלבול בזהות המינית? עם השינויים שמתחוללים בגופינו? עם התחושות והמחשבות שעוברות לנו בראש?

השפעות חברתיות – בעיות עם השתלבות בחברה, תחושת דחייה ובדידות או מנגד השתלבות בקבוצה שמשפיעה על בני הנוער באופן שלילי. התמודדות עם לחץ חברתי שהחברה משפיעה עלינו לנסות דברים, לעשות דברים, להסתכן, לסכן, לשבור את החוקים והגבולות שהציבו לנו בבית כדי להגן עלינו.

בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות – התמודדות עם דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון עצמי, מבנה נפשי לא מגובש, הפרעות אכילה, קושי בתהליך ההיפרדות מההורים, ועוד.

אם בתור מבוגרים אנחנו חולמים לחזור לשנות הנעורים שלנו, כי נדמה לנו שאז לא היו לנו דאגות בעולם, בגיל הנעורים נדמה לנו שכל עול החיים והעולם מוטל על כתפינו – ולמען האמת, יש בזה משהו.

בני נוער מתמודדים עם הרבה מאוד לחץ מצד ההורים, החברה, מערכת החינוך וגם שלהם כלפי עצמם. הם מתמודדים בכל יום מחדש עם הרבה מאוד התלבטויות, פחדים, חששות ובחלק גדול מהמקרים אין להם עם מי להתייעץ, מה שמוביל אותם למעין סחרור נפשי-רגשי, שבעצמו מוביל אותם להסתגרות, לדיכאון או חרדות

מתי צריך טיפול פסיכולוגי או רגשי למתבגרים: איך לזהות את סימני המצוקה?

למרבה הצער, מתבגרים אינם ממהרים לפנות אל הוריהם כאשר הם במצוקה או סובלים מבעיה כזו או אחרת, הם תמיד יעדיפו לפנות אל חברים או להתמודד עם הדברים לבד. להורים קשה מאוד לזהות מצב בו הילד סובל מבעיה כלשהי, מכיוון שבגיל ההתבגרות ההורים כבר פחות מעורבים בחייו, הם לא לוקחים ומחזירים אותו מבית הספר, לא מגיעים כמעט לאירועים חברתיים, הילד ממעט לשתף אותם במה שקורה בחייו וצריך ממש "לחלוב" ממנו מידע.

אבל יש בכל זאת מספר סימנים שיוכלו להדליק אצלכם נורה אדומה:

  1. שינויים בתיאבון ובמשקל.
  2. פגיעה בריכוז ובהישגים בלימודים.
  3. רוגז ועוינות קיצוניים מעבר למצבי רוח רגילים.
  4. בעיות שינה כגון קשיי הירדמות, סיוטים, עייפות קיצונית או שינה מרובה מעבר למקובל.
  5. סימנים לפציעה עצמית.
  6. התרחקות מחברים ובני משפחה.
  7. תלונות על כאבים שמקורם לא בכאב רגשי ולא גופני.
  8. נטייה לאלימות.
  9. התנהגות אימפולסיבית.
  10. התחברות עם חברים חדשים.
  11. אמירות אבדניות.

איך נראה טיפול רגשי למתבגרים אצל פסיכולוג נוער?

פעמים רבים ההורים יהיו אלה שיפנו ראשונים לפסיכולוג, מהסיבות הבאות:

  • הילד לא ירצה לשתף פעולה.
  • הם לא יהיו בטוחים שבאמת יש בעיה ומהי.
  • הילד יתבייש לגשת לטיפול.
  • לפעמים ההורים יצטרכו להתחיל טיפול בעצמם כדי לגרום לילד להגיע לטיפול בעצמו.

לאחר שבן/בת הנוער יגיעו לטיפול, יתחיל תהליך של בניית אמון עם הפסיכולוג, יצירת קשר, מצב בו המתבגר ירגיש בטוח שהוא יכול לחשוף את כל מה שעובר עליו מבלי לחשוש לפרטיותו.

המתבגר חייב לקחת חלק פעיל בטיפול בסופו של דבר, לא יתכן טיפול בו רק ההורים לוקחים חלק, הוא יכול להתחיל מהדרכה הורית ללא הילד אבל משלב מסוים יהיה על הילד להתחיל להשתתף אחרת לא יהיה ניתן להביא לשינוי ולפתרון הבעיה.

אורך הטיפול ישתנה בהתאם לסוג הטיפול והבעיה, בהתאם לקושי שעמו מתמודד המתבגר. אורך הטיפול גם תלוי במידת הפתיחות ושיתוף הפעולה של הילד, ככל שהוא יפתח מהר יותר והאמון יבנה במהירות כך השלב הטיפולי ייכנס להילוך גבוה מהר יותר.

באילו מצבים טיפול רגשי למתבגרים יכול לסייע מאוד?

  • הסתגרות יוצאת דופן.
  • ביישנות קיצונית.
  • חרדות מסוגים שונים.
  • דיכאונות.
  • קושי ביחסים בתוך המשפחה.
  • התמכרות או שימוש בסמים ואלכוהול.
  • בעיות של דימוי עצמי נמוך.
  • קושי בגיבוש הזהות המינית.
  • קשיים הקשורים ללימודים (חרדה ממבחנים, ציונים, בעיות חברתיות ועוד).

איך תמצאו פסיכולוג מומלץ עבור ילדכם?

כולנו מעדיפים לפנות לאנשי מקצוע שקיבלנו המלצות עליהם. אולם, כשמדובר בטיפול פסיכולוגי, לרוב יהיה נכון יותר לבחור את המטפל בעצמכם. פסיכולוגים מנועים מטיפול בחברים וקרובים של מטופליהם, וגם עבורכם, זה לא יהיה נכון לפנות למי שכבר מטפל בקרוב. יתרה מזו, בבחירת פסיכולוג, החיבור צריך להיות אישי ומותאם לצרכים שלכם. מי שמתאים לחבר, לא בהכרח יהיה נכון עבורכם.

טיפול רגשי לנוער חייב להיות מועבר על ידי איש מקצוע המתאים לכך, בעל ותק וניסיון בתחום, אבל במיוחד חשוב מאוד שהוא יתמחה בטיפול בבני נוער.

לבני נוער עולם משלהם, שפה שונה, נקודת מבט אחרת על החיים ושלב ההתפתחות הנפשי והרגשי שלהם שונה מאוד משל אדם בוגר. בשל אותן סיבות חשוב מאוד שהאדם שיטפל בהם יהיה פסיכולוג נוער, מישהו שמכיר את עולמם, את התחביבים שלהם, את מה שמשפיע עליהם, מפעיל אותם.

חשוב שהוא ידע להגיע אליהם, לגרום להם להקשיב לו, להיפתח בפניו, לסמוך עליו, שהם יתבוננו בו בגובה העיניים וירגישו בטוחים. בו זמנית חשוב שהוא יביט להם בעיניים וידע לזהות מצוקות, רגשות חבויים, תהליכים נפשיים ורגשיים בהתהוות, רגשות ובעיות שהם אינם מצליחים תמיד להעביר במילים אלא דרך מראה חיצוני, תנועות גוף ועוד.

בקליניקה או בזום

מתבגרים רבים מרגישים נוח יותר לקיים את הפגישות בזום. טיפול פסיכולוגי אונליין נחשב כיעיל במרבית המקרים, גם אצל מתבגרים. הוא נוח יותר ולכן מאפשר התמדה, הוא חוסך לילדים את הנסיעה בתחבורה ציבורית ולהורים את ההסעות וההמתנות ומאפשר גמישות בבחירת מטפל ללא מגבלה גיאוגרפית. יחד עם זאת, קיימים מצבים בהם ימליץ הפסיכולוג על פגישה פרונטלית בקליניקה.

קבעו פגישת ייעוץ הורי ראשוני עם פסיכולוג

אצלנו באתר תוכלו לבחור בעצמכם פסיכולוג שמטפל במתבגרים, ולקבוע פגישת ייעוץ עם ההורים אונליין או בקליניקה.

לאחר הפגישה הפסיכולוג יעביר לכם חוות הדעת ויאמר לכם איזה טיפול מומלץ למתבגר שלכם, האם כדאי להמשיך עם הילד לפגישות אונליין באינטרנט (דבר שלפעמים יכול להקל במקרים בהם הילד לא רוצה להגיע לפגישות פרונטליות), בקליניקה או שאולי ימליץ על טיפול מתאים אחר.

צריכים להתייעץ? לרשימת המטפלים והפסיכולוגים לנוער לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 11 במאי 2022

דילוג לתוכן