"לא רוצה!" – שלוש בעיות נפוצות ושלושה פתרונות יעילים
רוב ההורים נתקלים בגיל שנתיים באותן הבעיות, אז אתם יכולים להתנחם בזה שאתם ממש לא לבד. רכזנו עבורכם שלושה מצבים שבהם הורים נתקלים בחיי היום-יום שניתן לפתור אותן בקלות.
מה עושים כשהילד לא רוצה להתלבש?
הבעיה: חשוב לזכור שכדאי לכם לבחור את המלחמות שלכם, אז אם הילד רוצה לבחור את הבגדים שהוא לובש לגן או לכל מקום אחר – זו לא סיבה למריבה.
הפתרון: תנו לילד לבחור בעצמו לפני השינה, מבין שתיים-שלוש אופציות המקובלות גם עליכם, את הבגדים שהוא ילבש לגן. כך הילד יהיה מרוצה מכך שהוא בחר בעצמו, שלט במצב ואתם תהיו מרוצים מכך שהוא התלבש ללא מריבות ולבש את מה שרציתם. חשוב להבהיר לילד שבמידה ולא יבחר בגד או לא ירצה להתלבש, אתם תבחרו את הבגדים עבורו, לכן עדיף שיבחר אותם בעצמו כפי שרצה.
איך להגיב כשהילד לא רוצה להתקלח?
הבעיה: שעת המקלחת הופכת בבתים רבים לשעת הצעקות בגיל זה. חשוב מאוד לא לוותר לילד על המקלחת, להבהיר לו שכולם מתקלחים, שזהו חלק מהשגרה הקבועה של כל בני הבית וגם להסביר את החשיבות שלה.
הפתרון: ניתן להפוך את שעת האמבטיה כזמן משחק וכיף, להכין אותה מראש עם צעצועים כמו: צבעים מיוחדים לאמבטיה, בובה אהובה בזמן שהוא יכול לקלח בזמן שאתם מקלחים אותו, מעת לעת אפילו להיכנס בעצמכם לאמבטיה ולשחק איתו, הוסיפו לפעמים מדבקות לאמבטיה, קצף, הפעילו מוזיקה אהובה ברקע או כל דבר אחר שיכול להפוך את האווירה למהנה.
ומה אם הילד לא רוצה לסדר את החדר?
הבעיה: גיל שנתיים הוא שלב מצוין להתחיל להטמיע ערכים שונים אצל הילד, כגון: מהו ערכו של כסף וחשיבותם של סדר, נימוס ועזרה הדדית. אתם ההורים מהווים מודל לחיקוי עבור הילד מהיום שנולד, לכן חשוב שתמיד תדאגו לוודא שהוא מודע לערכם של הצעצועים ותלמדו אותו לשמור עליהם. ילדים קטנים (ולמען האמת ילדים בכל גיל) לא אוהבים לסדר את החדר וזה תמיד פתח למריבות גדולות והרבה מאוד צעקות.
הפתרון: כאשר הילד לא רוצה לסדר את החדר, חשוב להסביר לו מדוע חשוב לסדר, לאחר מכן כדאי שיבין שאם אתם תצטרכו לסדר אחריו זה יבוא על חשבון דברים אחרים והוא יהיה זה שיפסיד.
לדוגמה: חשוב שיבין שאם אתם תסדרו לא יהיה לכם זמן לספר לו סיפור, לשכב לידו במיטה או להכין לו את האוכל שביקש לארוחת הערב. כדאי גם להסביר לו שפעולת הסידור תהפוך אתכם ההורים לעייפים יותר אם תסדרו לבד, לכן לא תוכלו לשחק איתו, לספר לו סיפור ועוד. במידה והילד לא יעזור לכם, הקפידו לעמוד מאחורי הדברים ולומר לו שאתם מצטערים, שאתם עייפים בגלל שסדרתם לבד ולכן לא תוכלו לספר לו סיפור, אבל אם יעזור לכם לסדר מחר תשמחו לעשות זאת מחר.
כדאי גם להפוך את תהליך הסידור לפעולה מהנה, אפשר להפוך אותה לתחרות של מי מסדר מהר יותר? מי מסדר יפה יותר? מי זוכר איפה כל דבר היה? ועוד.