על אף המוניטין הגרוע שיצא לטיפול פסיכיאטרי בספרים, סרטים וסדרות טלוויזיה שונות, נחשב הטיפול הפסיכיאטרי למועדף בכל המדינות המתוקנות, והמחקר בו הוא המקיף ביותר.
החל משנות ה-50 חלה מהפכה בתחום הטיפולים הפסיכיאטריים, לאחר גילוי תרופות שמשפיעות על הכימיה של המוח ומטפלות במגוון בעיות רגשיות ונפשיות. תרופות אלו נבדקות לאורך השנים, משופרות ומבוקרות, וכיום לתרופות הניתנות במסגרת טיפול פסיכיאטרי יש מינימום תופעות לוואי על הנוטל אותן.
תרופות אלו הביאו לירידה ניכרת בתפוסת בתי החולים הפסיכיאטריים, שינו את הסטיגמה שנלוותה לטיפול פסיכאטרי וסייעו לרבים לשפר את חייהם במהירות וביעילות.
מתי כדאי לשקול לפנות לפסיכיאטר?
רופאים פסיכיאטרים הם רופאים לכל דבר, המקדישים את עצמם להענקת הטיפול הטוב ביותר לסובלים מבעיות נפשיות, במסירות ובסבלנות. תפקיד זה מצריך יכולת תקשורתית גבוהה, כמו גם אינטליגנציה רגשית, שבאמצעותן הם מבינים את מצבו ואת עולמו של המטופל ויכולים להעניק לו את הטיפול המדויק שיעזור לו להחלים.
כדאי לפנות לפסיכיאטר אם:
- אתם חווים מצוקה נפשית הגורמת לכם לחוש שאינכם מתפקדים כרגיל
- אם יש לכם מצבי רוח מבלבלים
- אם אתם מוצפים רגשית או חווים אובדן שליטה
- מצוקה נפשית יכולה להתבטא במגוון דרכים – דיכאון, חרדות, תסכול ולחץ מעיק
אם דפוסי ההתנהגות שלכם משתנים ואתם סובלים מקשיים חברתיים עזים, אם אתם סובלים מבעיות שינה חריגות או מחשבות מציפות או מפחידות הגורמות "לתחושת שיתוק" – כדאי לפנות להתייעצות אצל פסיכיאטר.
איזה טיפול מעניק הפסיכיאטר?
הטיפול הפסיכיאטרי מציע למטופליו 3 משפחות של תרופות פסיכיאטריות – אנטי דכאוניות, אנטי פסיכוטיות, וכדורים נוגדי חרדה. בתוך כל משפחה יש מספר סוגים של תרופות, שלכל אחד מהם הרכב שונה במעט. לאחר נטילת התרופות לפרק זמן מסוים, רמת השיפור נבחנת, ואם לא מוצע למטופל סוג אחר של תרופה.
מחקרים מראים כי טיפול פסיכיאטרי יעיל עבור רוב המטופלים כאשר מוצאים את הכדור הנכון, החל ממקרים של הפרעות קשב וריכוז או דיכאון וכלה בהפרעות חרדה או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית OCD.
על אף שהבעיות שבהן מטפלים פסיכיאטרים ממוקמות במוח, הם אינם מטפלים בבעיות אורגניות כמו אפילפסיה או בהשלכות של שבץ מוחי וסרטן מוח – בעיות שבהן מטפלים נוירולוגים. יחד עם זאת, בעיות אלו עלולות להוביל לתסמינים פסיכיאטריים ולבעיות מנטליות אצל אנשים מסוימים ולכן נדרש איש מקצוע מיומן, היכול לבצע אבחנה מבדלת ולבחור את הטיפול הנכון.
מה קורה בפגישה אצל הפסיכיאטר?
הטיפול הפסיכיאטרי הוא בעיקרו טיפול אינטרדיסציפלינרי, המבוסס על תתי התמחויות וגישות תיאורטיות והוא נעשה באמצעות מגוון שיטות ויכול לכלול גם שימוש בתרופות פסיכיאטריות וטיפול פסיכולוגי המשלב שיטות שונות מתחום הפסיכותרפיה.
רופא פסיכיאטר צריך להיות מיומן מאוד בפסיכולוגיה בסיסית ובעל כישורים פסיכותרפיים, במטרה להשפיע על המטופל באמצעים לא-תרופתיים ולהשתמש בכמה שפחות תרופות במהלך הטיפול. למעשה, ניתן לטפל ביעילות בהפרעות פסיכיאטריות רבות, כמו דיכאון, חרדה ופוביות מסוימות, באמצעות פסיכותרפיה בלבד וללא תרופות. רופא פסיכיאטר משתמש בטיפול תרופתי, רק כאשר ייעוץ ותרפיה לא משיגים תוצאות ניכרות.
שלא כמו בתחומים אחרים של רפואה, המשטר הטיפולי בפסיכיאטריה יכול להשתנות מאוד מאדם לאדם – כתלות בתגובה של האדם לתרופה או לטיפול הפסיכותרפי שהוא מקבל. על ידי תמיכה חברתית, רגשית ופסיכולוגית, מטופלים רבים, החווים תסמינים מנטליים קשים, יכולים להחלים ולייצור מחדש את הקשרים החברתיים שלהם.
כך מטפלי בריאות הנפש יכולים להוריד את מינוני התרופות שלהם. במקרים מסוימים עלולים להיות התקפים חוזרים – ואז יש לגבש אסטרטגיית טיפול חדשה והרחבת אפשרויות הטיפול.
האם חייבים להתאשפז במסגרת טיפול פסיכיאטרי?
הטיפול יכול להעשות הן במסגרת מרפאות חוץ והן במסגרת אשפוזית, בהתאם לחומרת הבעיה, כאשר הנטייה כיום היא לטפל ברוב החולים במרפאות חוץ וגם במקרים בהם נדרש אשפוז במחלקה פסיכיאטרית הוא לרוב קצר ונמשך עד לאיזון ההפרעה.
במקרים בהם יש צורך בטיפול אינטנסיבי, יכול הפסיכיאטר להמליץ על אשפוז יום לתקופה מסויימת, כלומר מסגרת אשפוז שבה יגיע המטופל בבקרים למחלקה בבית החולים וישתחרר בערב. כמו כן, ישנם מקרים נדירים בהם קיימת סכנה לאדם הלוקה בהפרעה הנפשית או לסביבתו ובהם יבוצע אשפוז כפוי.
איך לבחור פסיכיאטר?
פסיכיאטר פרטי מיומן, הוא כזה המסתכל על המצב הכללי של האדם ומביא בחשבון באבחנה שהוא עורך, היבטים רבים ככל האפשר בחייו של המטופל כגון: תזונה, פעילות גופנית, שינה, מערכות יחסים, אפשרויות תמיכה וגורמי לחץ נפשי ומתח.
חשוב מאוד שהפסיכיאטר יידע לכבד ולהתחבר היטב למטופליו, כאשר הוא משוחח עימם, גם אם יש צורך לומר להם שהוא אינו יודע את התשובה לשאלה או לסוגיה כלשהי.
התנהלות כזו מצביעה על שיתוף פעולה נכון עם המטופל, שהוא תנאי הכרחי בהצלחת הטיפול וכזה שיניב תוצאות טיפוליות טובות יותר.
חשוב שהפסיכיאטר שאליו תפנו, יהיה בעל יכולת הקשבה גבוהה ואכפתיות אמיתית כלפי המטופלים שלו ועל כך אל תתפשרו.