טריכוטילומניה ותלישת שיער אצל ילדים

טריכוטילומניה – תלישת שיער – היא הפרעה נפשית אובססיבית ובלתי נשלטת, המופיעה גם אצל מבוגרים וגם אצל ילדים. ההפרעה באה לידי ביטוי בחוסר יכולת לשלוט בדחף לתלוש שיערות ממקומות שונים בגוף: מהקרקפת, מהריסים, מהגבות, מהרגליים ומכל מקום בו יש שיער גוף

תלישת שיער אצל ילדים יכולה להופיע בגיל צעיר מאוד, כאשר קיימות עדויות אפילו לטריכוטילומניה אצל תינוקות שגילם מספר חודשים.

עד גיל ארבע לא מדובר בהפרעה הדורשת התייחסות או טיפול מיוחד, מכיוון שהיא לרוב חולפת מעצמה. יש פשוט להתעלם. במידה וזה קורה עד לגיל זה יש להתייחס לזה כמו אל מציצת אצבע, משחק עם השיער או חפץ מעבר.

לאחר גיל ארבע, אם הילד לא מפסיק ומתחילות להיווצר קרחות, אז יש קיים חשש שההפרעה תהפוך לכרונית בהמשך ויש להתחיל להתייחס אליה.

התופעה נפוצה במיוחד בקרב מתבגרים, במיוחד אצל נערות יותר מאשר אצל נערים ולרוב ילדים שמתחילים לתלוש שיער עושים זאת בגילאי 11-13.

לרוב טריכוטילומניה מגיעה עם הפרעה נוספת, לדוגמה: הפרעת אכילה, דיכאון, חרדה, פוביה חברתית ועוד.

מה הם תסמיני ההפרעה?

טריכוטילומניה מתבטאת בתלישת שיער החוזרת על עצמה במקומות שונים בגוף. מדובר במשיכת שיער ותלישת שיער כפייתית, אובססיבית וחזרתית. הילד הלוקה בהפרעה לא יכול לשלוט בדחף לתלוש את השיער, כך שזה לא יעזור אם תאמרו לו לא לעשות זאת – זה פשוט חזק ממנו.

האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מגדירה טריכוטילומניה במידה ומתקיימים חמישה קריטריונים מסוימים:

  • כשהילד חש תחושת הקלה והנאה בעת ביצוע פעולת תלישת השיער.
  • כשפעולת תלישת השיער לא קשורה לבעיית עור או מצב פסיכיאטרי אחר (כמו סכיזופרניה).
  • כשלפני פעולת תלישת השיער הילד חש מתח וגם במצבים כשהוא מנסה למנוע מעצמו את פעולת התלישה.
  • כשתלישת השיער חוזרת על עצמה שוב ושוב ובאה לידי ביטוי באובדן שיער משמעותי.
  • כשפעולת תלישת השיער מובילה לבעיות תפקוד, מצוקה, פגיעה באחד או יותר מתחומי החיים של האדם (בתחום החברתי, הלימודי, תעסוקתי ועוד).

מה זה טריכוטילומניה מבודדת שינה?

מצב בו הילד סובל מההפרעה והיא באה לידי ביטוי רק בזמן שהוא ישן. בשעות הלילה, כשהוא ישן ולא מודע, הוא יתלוש שיערות ולא יזכור מכך דבר כאשר יתעורר.

האם טריכוטילומניה היא הפרעה גנטית?

קיימים נתונים מחקריים המראים כי יכולות להיות סיבות גנטיות ותורשתיות להפרעה.

איך מטפלים בתלישת שיער אצל ילדים?

חשוב להבין שההפרעה לרוב לא תעבור מעצמה, יש צורך בטיפול. השילוב של טיפול CBT, ביחד עם הדרכת הורים ובשילוב עם טיפול תרופתי – נחשב לטיפול היעיל ביותר.

הטיפול המומלץ ביותר הוא טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. זהו טיפול העובד על שינוי תהליכי חשיבה, שינוי התנהגות והוא נמצא כמאוד יעיל בהפחתת תסמיני ההפרעה. במהלך הטיפול לומד הילד לשלוט בהתנהגות, המטפל עוזר לו לחזק התנהגות חיובית ולשלוט במחשבות טורדניות. בטיפול CBT לילדים לעתים יעשה גם שימוש במשחקים או פעילויות יצירה, כדי לעזור לילד להתחבר לשינוי וגם לתהליך.

הדרכת הורים – מהרגע בו מופיעה התופעה מומלץ שההורים יעברו הדרכת הורים בנוסף לטיפול הפסיכולוגי. הדרכה זו מאפשרת להם להבין טוב יותר את הבעיות הרגשיות של הילד, ללמוד איך להגיב, לנסות להבין גם האם הילד נתון למצב רגשי או נפשי שגרם לתופעה או החמיר אותה (קשיים חברתיים, קשיים בבית, סובל מבעיות התנהגות נוספות ועוד).

במסגרת הדרכת הורים הורים ילמדו איך למצוא תחליף לפעולת תלישת השיער אצל הילד, לעזור להם לזהות את הרגע ולכוון את הילד אל דפוס התנהגות חדש אחר, חיובי. ככל שהורים ילמדו לחזק את הילד, את ההערכה העצמית שלו וביטחונו האישי – כך יהיה לו קל יותר להתמודד עם התופעה. תלישת שיער אצל ילדים היא אקט מלחיץ והורים רבים מלחיצים את הילד כשזה קורה מבלי להתכוון. במסגרת ההדרכה הם לומדים איך להוריד מהילד לחץ, להרגיע אותו ולעטוף אותו.

טיפול תרופתי – תרופות SSRI נמצאו כיעילות לטיפול בהפרעה זו, כאשר נוטלים אותן לצד קבלת טיפול פסיכולוגי מתאים. לכן במקרים חמורים, כשהטיפול לא עובד לבדו – יש לשקול טיפול תרופתי, כדי לקבל אפקט טיפולי מקסימלי וגם כדי למנוע פגיעה פיזית נוספת חמורה של הילד בעצמו.

לא בטוחים? מבולבלים? צריכים להתייעץ עם פסיכולוג ילדים?

כאן באתר ממתינים לכם פסיכולוגים מומחים, איתם תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ אונליין ראשונית מרחוק, דרך ה-ZOOM – ללא הילד. במסגרת הפגישה תוכלו לספר לפסיכולוג על הקושי, על מצבו של הילד, מידת החומרה של מצבו. תוכלו ביחד לנסות להבין מה הטיפול המתאים עבורו וגם לשמוע מהי חוות דעתו של פסיכולוג הילדים ולקבל ממנו כלים להתמודדות כחלק מהדרכת הורים ראשונית.

בואו להתייעץ: לקביעת פגישה ראשונית עם פסיכולוגים מומחים, לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 15 בספטמבר 2024

דילוג לתוכן