בניגוד לפסיכותרפיסט שיכול להיות גם עובד סוציאלי או מטפל באומנות, על מנת להיות פסיכולוג מוסמך בישראל יש להיות בעל תואר שני ומעלה בפסיכולוגיה ממוסד אקדמאי מוכר. בנוסף, עליו להיות רשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות.
באופן ספציפי יותר, פסיכולוג קליני הוא פסיכולוג מורשה שעבר התמחות בפסיכולוגיה קלינית. התמחות זו אורכת בין שנתיים לארבע וחצי שנים, כתלות בהיקף המשרה. ההתמחות יכולה להיערך בבית חולים פסיכיאטרי או מרפאה לבריאות הנפש בבית חולים כללי.
יש להדגיש שבישראל, פסיכולוג קליני אינו רשאי לרשום תרופות והוא אינו מוגדר כרופא. עם זאת, הוא מורשה לערוך מבחני אישיות (מבחנים פסיכודיאגנוסטיים) על מנת ליצור פרופיל פסיכולוגי שיהיה תקף לצרכים קליניים, משפטיים או סוציולוגים.
שיטות טיפול
פסיכולוגים קליניים שונים מטפלים בשיטות טיפול שונות שכולן שייכות לתחום הטיפול הפסיכותרפי. יש המטפלים בשיטות טיפול מדעיות יותר כגון: טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או טיפול פסיכודינמי ויש המשלבים גם שיטות אלטרנטיביות כגון: דמיון מודרך ומיינדפולנס והמורשים לכך יכולים לטפל גם בעזרת היפנוזה.
חשוב לציין כי הפסיכולוג הקליני אינו מורשה לטפל בבעיות הנפשיות של מטופליו באמצעות תרופות. היה ויזהה כי המטופל זקוק לעזרתן של תרופות, יוכל להפנותו לפסיכיאטר אשר מורשה לתת תרופות.
פסיכולוג קליני יכול להתמחות ולהתמקד בסוג מסויים של מטופלים, כגון: טיפול משפחתי, טיפול זוגי, טיפול במתבגרים ובצעירים, טיפול לקהילה ההומו-לסבית וכיוצא בזה.
כמו כן, ניתן להתמחות גם בסוג מסויים של הפרעה או מועקה נפשית, כגון: הפרעות חרדה, פחדים, דיכאון, טראומות ועוד. עיקר עיסוקיו של הפסיכולוג הקליני הם הערכה פסיכולוגית וטיפול פסיכולוגי. להלן סקירה קצרה של שניהם:
הערכת פסיכולוג קליני
מטרת ההערכה הפסיכולוגית היא להעריך את מצבו הנפשי והרגשי של האדם, על מנת להתאים לו תכנית טיפולים מתאימה, במידה ויש צורך בכך. ישנם לא מעט כלים להערכה פסיכולוגית, חלקם הוכחו כתקפים ומהימנים, והם כוללים מבחני אישיות, מבחני אינטליגנציה, תצפיות קליניות, מבחנים נוירופסיכולוגיים, בדיקות פיזיות, ראיונות, ועוד מבחנים פסיכולוגיים שונים.
טיפול פסיכולוגי על ידי פסיכולוג קליני
טיפול פסיכולוגי כאמור, נעשה בידי פסיכולוג קליני או פסיכולוגית קלינית, המשתמשים באמצעים פסיכולוגיים, על מנת לעזור ולפתור בעיות, מצוקות והפרעות נפשיות. ישנן מאות טכניקות טיפול אשר המשותף לרובן הוא גישתו הנייטרלית של המטפל והאינטראקציה בינו לבין המטופל.
פסיכולוג המטפל ב-CBT (קוגניטיבי התנהגותי)
בנוסף לטיפול הקליני המוכר לנו ולטיפול דינמי, קיים גם טיפול בשם CBT (ראשי תיבות באנגלית של Cognitive Behavioral Therapy). טיפול CBT הוא טיפול ממוקד שנועד לטפל בקושי ספציפי ולרוב הוא נערך במסגרת מספר קצר של פגישות.
הטיפול פועל באמצעות התמקדות בתהליכי חשיבה ודפוסי התנהגות בעייתיים אצל המטופל במטרה לשפר את חייו ולהגדיל את תחושת הגמישות אצלו. במסגרת התהליך מערכת האמונות והנחות היסוד של המטופל עוברת שינוי מהותי.
טיפול אצל פסיכולוג המומחה ב-CBT, גם בילדים, הוא לרוב טיפול אקטיבי במהלכו ניתנת למטופל רשימת מטלות אותן עליו לבצע באופן יום יומי במטרה לאמן אותו באימוץ דפוסי החיים החדשים. לפיכך, הטיפול מתרכז בהווה ובעתיד, ולא בהשפעה של מה שקרה בעבר על ההווה (כפי שהדבר נעשה בטיפול דינאמי).
איך לבחור פסיכולוג קליני מומלץ?
רבים מחפשים המלצה על פסיכולוג קליני בקרב ידידים, חברים או קרובי משפחה. כיום יש גם לא מעט בלוגים, אתרים ואף הרצאות של פסיכולוגים ברשת, כך שאפשר להתרשם מן הפסיכולוג המומלץ עוד לפני הטיפול הפרטני.
הפגישה הראשונה עם הפסיכולוג, במיוחד לאחר אכזבה או ניתוק מפסיכולוג קודם היא בהחלט לא דבר פשוט, אחרי הכול, אנחנו נדרשים לשתף אותו במידע אישי ופרטי שאולי לא היינו משתפים גם עם הקרובים אלינו ביותר. יחד עם זאת, עלינו לזכור שהבחירה מה לחשוף ומה לא היא בסופו של דבר שלנו והפסיכולוג רק מכוון את השיחה ומנתב אותה למקום הרצוי.
את הכימיה והקליק הראשוניים ניתן אמנם להרגיש בדרך כלל כבר בפגישה הראשונה, אך לעיתים נדרשות עוד מספר פגישות על מנת שנוכל לספק לעצמנו תשובה מדויקת יותר לגבי ההרגשה הפנימית שלנו. במקרה ובו נרגיש שאין חיבור, חשוב שנאמר זאת באופן ברור.
פסיכולוגים רבים ישמחו להפנות אותנו לפסיכולוג קליני בעל התמחות בקושי הספציפי שלנו כגון: דיכאון וחרדה, טיפול רגשי, טיפול זוגי ועוד. ישנם גם פסיכולוגים המתמחים באוכלוסיות ספציפיות כגון האוכלוסייה הדתית (ואפילו החרדית) או פסיכולוגים המטפלים בילדים.