טיפול בפחדים אצל ילדים: 4 שיטות שכדאי לנסות בבית
יש המון סוגי פחדים והמון שיטות שתוכלו לנסות בבית כדי להתמודד עם הפחדים, הנה כמה מהן על קצה המזלג:
פחד מחושך ומפלצות – אפשר לתת לילד ללכת לישון עם פנס ואפילו עם חרב צעצוע כדי שיוכל להגן על עצמו או צעצוע משעשע כדי שיוכל להצחיק את המפלצת. מומלץ לספר לו לפני השינה סיפור על מפלצת ידידותית ולא על כזו מפחידה, להראות לו שלא כולן רעות. להרבות להקריא לו סיפורים בנושא שעוסקים בילדים המתמודדים עם פחד דומה. אפשר גם להשאיר אור קטן בחדר ליד.
פחד מסיוטים – להכין ביחד עם הילד לוכד חלומות אותו ניתן לתלות מעל המיטה. לפני השינה לא מומלץ לספר לו סיפורים מפחידים או לראות סרטים שעלולים להלחיץ אותו לפני השינה. באופן כללי ילדים שנוטים לסבול מסיוטים מומלץ שיראו כמה שפחות תוכניות בעלות תכנים מפחידים. לפני השינה כדאי לשוחח על דברים נעימים, להיכנס לאווירה מרגיעה וחיובית, לחשוב מחשבות חיוביות. אפילו לצחוק, לספר בדיחות, סיפורים מצחיקים, כדי שהילד יילך לישון עם חיוך. עוד שיטות לטיפול בסיוטים אצל ילדים תוכלו לקרוא כאן.
פחד מבעלי חיים – טעות של הורים לילדים הפוחדים מחיות היא שהם נוטים להרחיק אותם מכלבים לדוגמה, גם מקטנים, גם מגדולים, גם מהכלבים הכי מתוקים. חשוב לתת לילד להתמודד עם הפחד, כדאי שתלוו אותו, תאמינו בו ותראו לו שהוא יכול להתמודד עמו. תוכיחו לו שיש המון כלבים חמודים ומתוקים שלא יפגעו בו לרעה, להיפך. תראו לו איך אתם מלטפים כלב, מחזיקים ארנבת, ועוד. אל תכריחו את הילד, תנו לו את הזמן, אבל גם אל תגבירו את עוצמת הטראומה.
פחד ממוות ומחלות – אם החלטתם להתמודד עם המצב בעצמכם ולא באמצעות פסיכולוג ילדים, חשוב לומר לילד את האמת, אבל בהתאם לגילו וליכולת שלו להכיל אותה. הסבירו לו שכולם מתים, אבל רק בסוף, בעוד המון המון שנים. ספרו לו שאתם צעירים ובריאים. בנוסף נסו לצייר לו תמונה דמיונית של המוות, של גן עדן, של מקום נעים ורגוע אליו מגיעים בסוף ולא אל מקום מאיים.
מתי חשוב לפנות לטיפול בפחדים אצל ילדים?
במצבים בהם הפחד פוגע באיכות חייו של הילד ובתפקודו – מומלץ לפנות לעזרה מקצועית. אם הילד מפתח התנהגות אובססיבית, סובל מחרדה, מתחושת מתח כללית המשפיעה על תפקודו ומצבו הרגשי ואם הוא חושש מהעתיד ומהווה כל הזמן ואפילו מפתח תסמינים פיזיולוגים (כמו כאבי ראש, בעיות שינה, כאבי בטן, ועוד) – אל תישארו לבד.
מצבים נוספים בהם כדאי לפנות לעזרה:
- כשהילד סובל מחרדות ופחדים שלא תואמים את גילו (ילד בן 10 שחושש ממפלצות לדוגמה).
- כשעוצמת הפחד לא תואמת את המציאות (ילדה שחוששת באופן קיצוני שאחד מבני משפחתה ימות ללא כל סיבה).
- כשהפחד משתלט על החיים (ילדה שמסרבת ללכת לבית הספר בגלל פחד מסוים או ילד שלא הולך לגן בגלל פחד אחר).
למי פונים לעזרה?
כשמדובר בענייני הנפש – חשוב לפנות רק לאנשי מקצוע בעלי הסמכה והכשרה מתאימה.
בגילאים הצעירים במקרים רבים, מדריכת הורים מוסמכת תוכל לסייע לכם ההורים לעזור לילדכם. במקרים אחרים, טיפול רגשי לילדים וטיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי יכולים לסייע לילד להתמודד עם הפחד, לווסת אותו וגם להרגיע את עצמו כשהפחד תוקף. במקרים של חרדות, יתכן ותופנו לפסיכיאטר על מנת לשקול טיפול תרופתי במקביל לטיפול הרגשי.
במסגרת טיפול פסיכולוגי לילדים הסובלים מפחדים משתמשים בטכניקות שונות, כגון: דימיון מדריך, טכניקות נשימה להרפיה, חושפים את הילד לפחדים תוך כדי התנסות חיובית שבה הוא לומד לשלוט בהם ועוד. במסגרת הטיפול מעורבים גם ההורים, במסגרת הדרכת הורים, כדי לעזור להם לשחרר את התלות של הילד בהם ולעזור לו לבנות תחושת עצמאות ולהעניק לו תמיכה שתחזק את אותה עצמאות.
פגישת ייעוץ ראשוני
הצעד הראשון הוא פגישת ייעוץ הורי עם איש מקצוע מוסמך: פסיכולוג, מטפל רגשי או מדריכת הורים מוסמכת. איש המקצוע יקשיב למקרה שלכם, יאבחן את הקושי, ייתן לכם כלים ראשונים להתמודדות בבית ויכוון אתכם להמשך טיפול או הדרכה הורית.
כאן ב Experts תפגשו מדריכות הורים, פסיכולוגים ומטפלים רגשיים לילדים – שקיבלו מאיתנו תו איכות. תו האיכות ניתן למומחים שעונים על תנאי הקבלה שלנו: בעלי הסמכה מתאימה, נסיון עיוני ומעשי רלוונטי והמלצות.