בתקופת גיל ההתבגרות הילדים המתוקים והנגישים שלנו הופכים פעמים רבות לבני נוער מרוחקים ורגישים. הורים רבים לא מצליחים למצוא עמם שפה משותפת, מנסים להתקרב אליהם ונתקלים בדחייה. המתבגרים סובלים ממצבי רוח משתנים, מתמודדים עם לחצים וקשיים פיזיים ורגשיים רבים – וההורים מוצאים עצמם פשוט חסרי אונים.
מתי מומלץ לפנות להדרכת הורים למתבגרים?
יהודית אוליבר, מדריכת הורים בעלת נסיון רב בליווי הורים למתבגרים, ממליצה לפנות ליעוץ במצבים האלו:
- כאשר יש קונפליקטים רבים אשר לא מגיעים לפתרון, כאשר יש התרחקות ואף נתק.
- כאשר אתם מרגישים שאתם לא יודעים איך להישאר בקשר עם המתבגרים, איך לדבר איתם.
- כאשר אתם מרגישים שהדרך בה אתם מתנהלים כרגע או עד כה כבר לא עובדת.
- כאשר יש לכם כעס על המתבגר, על כל מה שקיבל ושעשיתם עבורו כל החיים, מול חוויה של חוסר הערכה מצידו.
- כאשר אתם חשים ייאוש וחוסר אונים מול ההתנהגות של המתבגר שלכם ורצון כמוס "להרים ידיים".
גיל ההתבגרות, מציינת אוליבר, הוא גיל בו להורים קשה יותר להתקרב אל ילדיהם, והם מרגישים פחות שליטה. עם זאת, יש חשיבות מכרעת ליכולת ההורים להיות בהשפעה ובקשר חיובי עם המתבגרים שלהם שכן, המתבגרים חשופים יותר בגיל זה לסכנות.
דווקא בגיל ההתבגרות, בו אתם מרגישים שהמתבגר שלכם כבר מספיק "גדול", כבר נתתם לו הכל ומכאן זו בחירה שלו כיצד להתנהל. דווקא בשלב הזה, כאשר אתם כבר יותר עייפים מהתפקיד ההורי ורוצים יותר להתרכז בעצמכם ופחות בילדים, דווקא בגיל הזה, אתם נדרשים לנוכחות הורית משמעותית, משפיעה, מייטיבה ואת זה צריך ללמוד לעשות.
חשוב להבין שמדובר בתהליך: לוקח זמן להכניס שפה חדשה למערכת היחסים עם המתבגר, אולם זה בהחלט אפשרי ורצוי. חשוב להבין ולהאמין שעדין אפשר ליצור שינוי משמעותי וחיובי.
אסנת גרתי, פסיכולוגית קלינית לילדים ונוער, מסבירה כי הדרכת הורים יכולה להוות תחליף לטיפול רגשי למתבגר במצבים אקוטיים של קושי של הנער לתפקד וקושי של ההורים להתמודד עם המצב, וכן במצבים בהם הנער לא מוכן לקבל טיפול בעצמו. במצבים כאלו הדרכת הורים היא אופציה יעילה, ממוקדת ובעלת תוצאות טובות לטיפול באתגרים במשפחה ובקשיים עם הילדים.