"לפעמים אני רוצה לישון. לנוח מהכל ולא להרגיש את הכאב הזה. לפעמים ההרגשה הזאת מתחלפת ברצון לא להיות, למות. אבל זה מתבלבל עם הרצון לישון כי רוב הפעמים אני רוצה את האופציה להתעורר ולבדוק אם זה כבר עבר" (נערה בת 16)
הדבר הכי קשה להורים לשמוע, הוא שילדם אינו רוצה לחיות.
הורים רבים חשים שהם מקדישים חלק ניכר מחייהם בדאגה לרווחה הרגשית והחומרית של ילדיהם ואמירות של ילדים על כך שאיבדו את הרצון לחיות והם מעדיפים למות פוגעות להורים בבטן הכי רכה, ומציפות אצל ההורים תחושות של חוסר אונים, בהלה משתקת, חוסר שליטה, עצב, אשמה וכאב.
ילדים חווים במהלך התפתחותם אתגרים ומצוקות שונות. לעיתים ילד שרוי בדיכאון ומאבד את המוטיבציה והרצון להתמודד ולחיות; ובפעמים אחרות ילד מבטא דרך אמירות אובדניות מצוקה חריפה, ובקשה שיראו אותו, יתפנו אליו ויעזרו לו באופן מיידי אל מול כאב בילתי נסבל שהוא חווה שנובע ממצב רגשי פנימי, או מטריגרים בסביבתו החיצונית.
הערכת סיכון: איך נדע אם לילד יש כוונה אמיתית לפגוע בעצמו?
כאשר ילד או נער מעלה מחשבות אובדניות חשוב לקחת את המחשבות והאמירות ברצינות, ולא לראות בהן ניסיון להשיג תשומת לב או מניפולציה; מחשבות ואמירות אובדניות, גם אם אין מאחוריהן כוונה ממשית של הילד לפגוע בעצמו, מעידות על מצוקה ותחושת ייאוש, ומסמנות שהילד זקוק לעזרה.
זה נכון שילדים מסוימים חשים שאם לא ינקטו באמירות או צעדים קיצוניים הסביבה לא תתייחס ברצינות ותתפנה עבורם, ולכן מקצינים את אופן התגובה שלהם, אבל זאת כשלעצמה תחושה והתנהלות שמעידה לעיתים על מצוקה.
כשילד מעלה מחשבות או כוונות אובדניות מומלץ לפנות לפסיכולוג קליני לילדים ונוער או לפסיכיאטר ילדים ונוער כדי לבצע הערכה של מצבו הנפשי של הילד והערכת סיכון אובדני.
בהערכה כזאת המומחה מאבחן האם מדובר בדיכאון או במצב או מאפיין נפשי/אישיותי אחר, מהו הרקע ההתפתחותי והמשפחתי של הילד, מהם הטריגרים הנוכחיים למצוקה, ואיזו התערבות נדרשת כדי לסייע.
המומחה מעריך על ידי שיחה עם הילד האם לילד כוונה לפגוע בעצמו או שהוא מבטא תחושה שמעידה על מצוקה ללא כוונה מיידית לפגיעה עצמית.
יש לזכור שהערכה כזאת אינה מנבאת מה יקרה בעתיד, ומבוססת על הערכת המומחה נכון לזמן הבדיקה.
מומחה יכול גם להמליץ האם ואיזו השגחה דרושה כרגע לילד למשל: האם נכון שימשיך לבקר בבית הספר כרגיל, האם אפשר להשאירו בבית לבד וכיו"ב.
בהערכת מומחה דנים גם בכיווני הטיפול המומלצים כדי לסייע לילד.
הסכם בין הילד וההורים
ניתן גם לעשות ביחד עם המומחה, או לבד בבית, הסכם ראשוני בין ההורים והילד שמנסח עבור הילד שמותר לו לחשוב כל סוג של מחשבה, כולל מחשבות על מוות, אך שפגיעה עצמית אסורה; ושעל הילד לשתף את ההורה כל פעם שמופיעה מחשבה מהסוג הזה כדי שההורה יוכל להיות איתו ולהגיש עזרה.
בהסכם כזה מוודאים שההורים זמינים לילד טלפונית או פיזית בכל שעות היום, ועורכים רשימה של עוד אנשי קשר אפשריים שהילד יכול לשתף.
בנוסף, הסכם כזה יכול לכלול הדרכה לדרכי פעולה עבור הילד לגבי מה הוא יכול לעשות כשהוא חש מצוקה כדי להרגיע את עצמו ולווסת את הדחף לפגוע בעצמו.