כל אדם זקוק לחברה, חלקנו זקוקים ליותר אנשים שיקיפו אותנו וחלקנו לפחות, אבל בשורה התחתונה כולנו צריכים להרגיש את אותה תחושת שייכות חברתית מגיל צעיר, היא גם זו שעוזרת לנו להתפתח, שמסייעת לנו לחוש בטוחים, מוגנים, אהובים, עוזרת לנו לבנות את הביטחון העצמי, משפיעה על הדימוי העצמי שלנו ועוד.
לפרטים אודות קבוצות טיפול במיומנויות חברתיות בשרון לחצו כאן >>
קשיים חברתיים אצל ילדים יכולים לבוא לידי ביטוי כשלילד אין בכלל חברים, כשהוא לא מצלח לפתח קשרים חברתיים משום סוג ונקלע לקושי אמיתי בהיבט זה של חייו.
איך מחזקים כישורים חברתיים אצל ילדים? צפו בסרטון:
קשיים חברתיים בגיל הרך:
איך מתפתחות מיומנויות חברתיות אצל ילדים?
ילדים מתחילים לקיים אינטראקציה וקשרים חברתיים מגיל צעיר מאוד, כבר בשנה הראשונה לחייהם, לכן חשוב מאוד לשים לכך לב ממש מהרגע הראשון.
בסביבות גיל חצי שנה ילדים מתחילים לשים לב לילדים אחרים בפרט ולאנשים בכלל, הם כבר מחייכים, יוצרים קשר עין, מברברים ומשמיעים קולות ומנסים ליצור קשר עם תינוק שמולם. כאשר ילמדו לזחול ינסו גם להתקרב אליו, אליו הצעצועים שלו, לבחון אותו, להתבונן בו.
בין גיל שנה לשנה וחצי התינוק כבר מתחיל לחבב תינוקות מסוימים בגן/אצל המטפלת, ישבו לידם, ישחקו לצידם, יתחילו לשיר ולחקות את הגננת והילדים הגדולים יותר, לשחק משחקים כמו משחק ה"קו-קו" ועוד.
בין גיל שנתיים לשלוש הם כבר ממש מתייחסים לילדים אחרים, נוגעים בהם, מלטפים בהם (עושים טובה), נותנים משחק, מרגיעים כשרואים ילד אחר בוכה ומפסיקים לראות אך ורק את עצמם.
מיומנויות חברתיות אצל ילדים – מה זה בכלל?
כישורים חברתיים ומיומנויות חברתיות הם בעצם היכולת שלנו כבני אדם להסתדר בחברת אנשים אחרים, בני משפחה, חברים, ועוד, מעבר לכך – להצליח לבנות עם אותם אנשים מערכות יחסים שיחזיקו למשך פרקי זמן ארוכים.
ככל שהיכולת החברתית שלנו טובה יותר כך נהיה מוקפים ביותר אנשים, נסתגל טוב יותר למצבים שונים, למקומות עבודה, בבית הספר, בצבא, כי נוכל להתאים את ההתנהגות שלנו למקום בו אנו נמצאים ונצליח להשתלב. אדם בעל יכולת הסתגלות יכול להיות גם שקט וגם מוחצן, אבל כדאי שיהיו לו שלוש יכולות חשובות:
1. היכולת להתבונן וללמוד – לקלוט את המצב החברתי בו אנו נמצאים כדי לדעת איך עלינו להתנהג בו (האם זה אירוע רשמי? מסיבה? שיעור בכיתה?). עלינו להתבונן באחרים, לראות איך הם מתנהגים, ללמוד מה עלינו לעשות ולהתאים את עצמנו. ילדים שמתקשים לפרש את הסיטואציה החברתית עלולים להתנהג באופן מוזר שיכול להרגיז את הסובבים, יגרום להם להראות משונים וטפשיים.
2. היכולת לחשוב חשיבה חברתית – לדעת לצפות מראש איך אנשים עומדים להתנהג, איך ילד יגיב להתנהגות מסוימת שלנו (יבכה? יצחק? יעלב? יתעצבן?). ילד שיודע לזהות את זה מצליח להימנע ממצבים לא נעימים. ילד עם קשיים חברתיים לעיתים פוגע, מעליב, מעצבן או אפילו עושה מעצמו צחוק מבלי להתכוון, רק בגלל שהוא לא מפרש נכון מצבים שונים.
3. היכולת לפעול נכון – למרות שאולי בראש הם יודעים מה הם צריכים לעשות, ילדים רבים מתקשים לפעול. הם נבוכים, חרדים, נעלבים, מתביישים או מנגד – פועלים מהר מבלי לחשוב על השלכות המעשים שלהם (מעירים הערות מעליבות, פוגעים, ועוד).