לאילו ילדים מתאים טיפול CBT?
טיפול CBT מתאים לילדים ונוער המתמודדים עם אתגרים מגוונים כגון:
- חרדות כלליות, פוביות מדברים ספציפיים, חרדה או מבוכה חברתית, חרדת פרידה
- קשיים התנהגותיים כמו התפרצויות זעם, אימפולסיביות וקושי לקבל גבולות
- דיכאון או מצב רוח ירוד
- קשיים סביב דימוי הגוף או הביטחון העצמי
- קשיי קשב וריכוז הכוללים קשיי התארגנות
ועוד.
הילדים שיכולים להיתרם מסוג טיפול כאלה הם ילדים המאופיינים בפתיחות לגבי הקשיים שלהם, יכולת לדבר ישירות על הדברים מבלי להסתיר או להתגונן, בעלי מוטיבציה גבוהה לפתור את הקשיים, ובעלי יכולת לתרגל ולעבוד בתוך הטיפול ומחוצה לו, כדי להתקדם למצב רגשי טוב יותר.
לאילו ילדים הטיפול פחות מתאים?
טיפול CBT עשוי להיות פחות מתאים לילדים צעירים ואנרגטיים, חובבי דמיון, יצירה ומשחק, שזקוקים לטיפול חווייתי ומשחקי יותר בשל גילם הצעיר או אישיותם.
כמו כן, הוא פחות יעיל עבור ילדים המתמודדים עם בעיות רגשיות מורכבות יותר שבהן קיים קושי משמעותי ביצירת קשרים בין-אישיים ורגשיים, כמו גם במקרים של הפרעות התפתחותיות משמעותיות.
טיפול CBT הוא יעיל פחות גם עבור ילדים שמתקשים לדבר ישירות על האתגרים שלהם (בגלל מבוכה, בושה בקשיים או רצון להראות חזקים) וזקוקים לתהליכים יותר ממושכים, שבהם המוקד הוא הקשר עם המטפל והחוויה המשותפת.
יתרונות וחסרונות של טיפול CBT לילדים
כמו לכל טיפול גם לטיפול CBT ישנם יתרונות וחסרונות שחשוב לקחת בחשבון.
יתרונות
- הטיפול מקנה כלים פרקטיים להתמודדות עם קשיים יומיומיים, שילדים יכולים להשתמש בהם גם לאחר סיום הטיפול. הוא ממוקד ומתאים לילדים שלא מתחברים לדיבור שהוא רגשי במהותו או בשפתם של הילדים, ל"חפירות".
- מחקרים רבים מצביעים על יעילות גבוהה של הטיפול במגוון רחב של מצבים ונושאים.
חסרונות
- הטיפול דורש מהילד להיות פעיל ומשתתף, לבצע משימות בין פגישות ולתרגל את הכלים הנלמדים. לא לכל הילדים מתאימה מחוייבות כזאת. יש ילדים שזקוקים לתהליך עבודה יותר עקיף ועדין עם הפוגות שבהן עושים דברים אחרים, חווייתיים יותר.
כמובן שטיפול CBT לא חייב להיות טהור, ומטפל מיומן ידע איך להתאים את הטיפול למאפיינים של כל ילד, ולשים דגש על יצירת הקשר והחוויה שהילד צריך. ישנם גם טיפולים שכוללים מאפיינים של טיפול cbt אך משלבים גם שיטות אחרות.
איך מתבצע טיפול CBT?
הטיפול מתבצע בתהליך מובנה הכולל פגישת היכרות בין המטפל להורי הילד שנותנים למטפל את הרקע וממקדים עימו את המטרות, היכרות בין המטפל לילד, ואז כניסה לטיפול עצמו, לפי השלבים הבאים:
1. זיהוי המחשבות השליליות: בשלב הראשון, המטפל והילד מזהים את המחשבות והאמונות השליליות המובילות לקושי הרגשי או ההתנהגותי.
2. ניתוח המחשבות: לאחר הזיהוי, המטפל והילד בוחנים את המחשבות – האם הן הגיוניות ומציאותיות? האם יש דרכים אחרות להבין ולנתח את המצב?
3. שינוי דפוסי המחשבה: המטפל מלמד את הילד כיצד לשנות את דפוסי המחשבה השליליים ולהחליפם במחשבות מועילות יותר שישרתו אותו טוב יותר ויסייעו לו לפגוש את הקשיים באופן יותר גמיש, מסתגל ומוכוון פיתרון.
4. תרגול התנהגותי: המטפל מסייע לילד לפתח טכניקות וכלים כמו הרגעה עצמית, נשימה, פיסקי זמן, או תרגול דפוסי תגובה חיוביים יותר.
5. ביצוע משימות בין הפגישות: הילד מתבקש לבצע משימות המעודדות אותו ליישם את הכלים שלמד במצבים יומיומיים.
הדרכת הורים
מומלץ שטיפול CBT ילווה בהדרכת הורים, כדי לגייס את ההורים לתמיכה בילד, לעשות חיבור בין הבית והטיפול, ולתת להורים כלים להתנהלות עם הילד.