טיפול CBT לילדים ומתבגרים

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, CBT, נחשב לשיטה יעילה לטיפול במגוון רחב של קשיים רגשיים אצל ילדים ומתבגרים, במיוחד בתחום החרדה, הדיכאון והפרעות התנהגות. מה זה CBT, איך מתנהל הטיפול, למי הוא מתאים ולמי לא ואיך תבחרו מטפל CBT מומלץ?

אסנת גרתי

אסנת גרתי

פסיכולוגית קלינית מומחית ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי ברעננה

אנחנו חיים בעידן מהיר ותזזיתי שבו ילדים מורגלים במימוש מהיר של סיפוקים, מתקשים לעיתים להיות מושקעים בתהליכים ארוכי טווח ואיטיים, ורוצים לשוחח על הקשיים שלהם באופן שיוביל לשיפור ניכר בדברים שמטרידים אותם או מקשים עליהם.

אין זה אומר שאין ערך רב בתהליכים ממושכים יותר, עמוקים יותר או כאלה שאינם מתמקדים רק בפתרונות אלא בדרך ובתהליך, אך חשוב להכיר גם שיטות ממוקדות יותר שעשויות להתאים מאוד לילדים מסויימים וסביב קשיים מסויימים.

מה זה טיפול CBT?

מעגל סיביטיטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) הוא שיטה טיפולית ממוקדת מטרה, שנועדה לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ולהחליפם בדפוסים חיוביים יותר. השיטה מבוססת על ההנחה שדרכי החשיבה משפיעות על ההתנהגות, ושינוי מחשבות שליליות יכול לשפר את איכות החיים ואת התפקוד של הילד.

ללמוד לאחוז במושכות

אביא כאן סיפור קטן מעולם הרכיבה על סוסים, שממחיש את עקרונות שיטת הטיפול:

פעם היה ילד קטן שהחליט ללמוד לרכב על סוס. אבל הסוס, שהיה פראי ואימפולסיבי, היה תזזיתי, קפץ כל הזמן כשהילד על גבו, סיכן אותו והפחיד אותו מאוד; עד שהילד חשב להתייאש ולהפסיק את לימודי הרכיבה. הילד האמין שהסוס חזק ממנו, ושהוא לעולם לא יצליח לכוון  אותו.

מדריך הרכיבה של הילד אמר לו: "עליך ללמוד לא לפחד מהסוס. כשהוא רץ או משתולל, עלייך לאחוז במושכות ולכוון אותו, במקום לתת לו לרוץ  בחופשיות. אלמד אותך לכוון אותו, צעד אחר צעד, ותראה שהחוויה שלך איתו תשתפר".

כך גם ב-CBT, הילדים לומדים לאחוז במושכות ולכוון את המחשבות והרגשות שלהם, במקום שהן יובילו אותם בצורה לא מבוקרת. הם לומדים שכמו הסוס, המחשבות יכולות להיות מפחידות או מהירות ובילתי נשלטות, אך אפשר לכוון  אותן למקום טוב יותר.

לאילו ילדים מתאים טיפול CBT?

טיפול CBT מתאים לילדים ונוער המתמודדים עם אתגרים מגוונים כגון:

  • חרדות כלליות, פוביות מדברים ספציפיים, חרדה או מבוכה חברתית, חרדת פרידה
  • קשיים התנהגותיים כמו התפרצויות זעם, אימפולסיביות וקושי לקבל גבולות
  • דיכאון או מצב רוח ירוד
  • קשיים סביב דימוי הגוף או הביטחון העצמי
  • קשיי קשב וריכוז הכוללים קשיי התארגנות
    ועוד.

הילדים שיכולים להיתרם מסוג טיפול כאלה הם ילדים המאופיינים בפתיחות לגבי הקשיים שלהם, יכולת לדבר ישירות על הדברים מבלי להסתיר או להתגונן, בעלי מוטיבציה גבוהה לפתור את הקשיים, ובעלי יכולת לתרגל ולעבוד בתוך הטיפול ומחוצה לו, כדי להתקדם למצב רגשי טוב יותר.

לאילו ילדים הטיפול פחות מתאים?

טיפול CBT עשוי להיות פחות מתאים לילדים צעירים ואנרגטיים, חובבי דמיון, יצירה ומשחק, שזקוקים לטיפול חווייתי ומשחקי יותר בשל גילם הצעיר או אישיותם.

כמו כן, הוא פחות יעיל עבור ילדים המתמודדים עם בעיות רגשיות מורכבות יותר שבהן קיים קושי משמעותי ביצירת קשרים בין-אישיים ורגשיים, כמו גם במקרים של הפרעות התפתחותיות משמעותיות.

טיפול CBT הוא יעיל פחות גם עבור ילדים שמתקשים לדבר ישירות על האתגרים שלהם (בגלל מבוכה, בושה בקשיים או רצון להראות חזקים) וזקוקים לתהליכים יותר ממושכים, שבהם המוקד הוא הקשר עם המטפל והחוויה המשותפת.

יתרונות וחסרונות של טיפול CBT לילדים

כמו לכל טיפול גם לטיפול CBT ישנם יתרונות וחסרונות שחשוב לקחת בחשבון.

יתרונות

  • הטיפול מקנה כלים פרקטיים להתמודדות עם קשיים יומיומיים, שילדים יכולים להשתמש בהם גם לאחר סיום הטיפול. הוא ממוקד ומתאים לילדים שלא מתחברים לדיבור שהוא רגשי במהותו או בשפתם של הילדים, ל"חפירות".
  • מחקרים רבים מצביעים על יעילות גבוהה של הטיפול במגוון רחב של מצבים ונושאים.

חסרונות

  • הטיפול דורש מהילד להיות פעיל ומשתתף, לבצע משימות בין פגישות ולתרגל את הכלים הנלמדים. לא לכל הילדים מתאימה מחוייבות כזאת. יש ילדים שזקוקים לתהליך עבודה יותר עקיף ועדין עם הפוגות שבהן עושים דברים אחרים, חווייתיים יותר.

כמובן שטיפול CBT לא חייב להיות טהור, ומטפל מיומן ידע איך להתאים את הטיפול למאפיינים של כל ילד, ולשים דגש על יצירת הקשר והחוויה שהילד צריך. ישנם גם טיפולים שכוללים מאפיינים של טיפול cbt אך משלבים גם שיטות אחרות.

איך מתבצע טיפול CBT?

הטיפול מתבצע בתהליך מובנה הכולל פגישת היכרות בין המטפל להורי הילד שנותנים למטפל את הרקע וממקדים עימו את המטרות, היכרות  בין המטפל לילד, ואז כניסה לטיפול עצמו, לפי השלבים הבאים:

1. זיהוי המחשבות השליליות: בשלב הראשון, המטפל והילד מזהים את המחשבות והאמונות השליליות המובילות לקושי הרגשי או ההתנהגותי.

2. ניתוח המחשבות: לאחר הזיהוי, המטפל והילד בוחנים את המחשבות – האם הן הגיוניות ומציאותיות? האם יש דרכים אחרות להבין ולנתח את המצב?

3. שינוי דפוסי המחשבה: המטפל מלמד את הילד כיצד לשנות את דפוסי המחשבה השליליים ולהחליפם במחשבות מועילות יותר שישרתו אותו טוב יותר ויסייעו לו לפגוש את הקשיים באופן יותר גמיש, מסתגל ומוכוון פיתרון.

4. תרגול התנהגותי: המטפל מסייע לילד לפתח טכניקות וכלים כמו הרגעה עצמית, נשימה, פיסקי זמן, או תרגול דפוסי תגובה חיוביים יותר.

5. ביצוע משימות בין הפגישות: הילד מתבקש לבצע משימות המעודדות אותו ליישם את הכלים שלמד במצבים יומיומיים.

הדרכת הורים

מומלץ שטיפול CBT ילווה בהדרכת הורים, כדי לגייס את ההורים לתמיכה בילד, לעשות חיבור בין הבית והטיפול, ולתת להורים כלים להתנהלות עם הילד.

איך לבחור מטפל CBT?

כשמדובר בטיפול רגשי לילדים חשוב לבחור מטפלים מוסמכים: פסיכולוגים, עו"ס קליניים ופסיכותרפיסטים בעלי הסמכה מוכרת ונסיון מקצועי. תעודת טיפול ב CBT בלבד אינה מספיקה.

בוחרים חכם. מטפלי CBT מומחים עם תו איכות

בדיקות רקע מעמיקות

כל המומחים באתר
בעלי השכלה והסמכה
על פי התנאים שהגדרנו

נסיון מוצלח מוכח

לכל המומחים נסיון
מעשי רלוונטי והמלצות
שאימתנו אישית

ראיון אישי

עם כל המומחים
קיימנו ראיון מקיף
והתרשמנו לטובה

בקרה שוטפת של חוות דעת

ענת שלנו לא מפסיקה
לתשאל לקוחות ולוודא.
(גם איתכם היא תדבר)

מרכזי טיפול ומטפלי CBT מומלצים לילדים

טיפול CBT לילדים במרכז גרתי ברעננה

מרכז גרתי בהנהלת הפסיכולוגית אסנת גרתי, מציע טיפולים רגשיים לילדים ונוער בליווי הדרכה הורית. הטיפול מלווה ביצירת קשר נעים ובטוח בחדר הטיפולים, פיתוח שיח בנושאים מגוונים ו/או משחק עם הילד/ה בהתאם לגיל ולצרכים הרגשיים. הטיפול מתבצע עם פסיכותרפיסטית מוסמכת ומנוסה.

טיפול CBT לילדים במרכז אתרוג בחדרה

במרכז אתרוג תפגשו אנשי מקצוע מנוסים המספקים טיפולים פסיכולוגיים ושירותי ייעוץ, הדרכה ואבחון. המרכז מתמחה במתן סיוע וליווי צמוד לילדים ובני משפחותיהם ביצירת שינוי בחייהם.

ריקי מרקביץ יעקבס, פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב בילדים ומבוגרים, וכן טיפול בחרדות, הדרכת הורים, ויסות רגשי, דימוי וערך עצמי, מערכות יחסים ומשברי חיים

סיפור מקרה

עידן ילד בן 12, חווה קושי עצום לדבר עם חברים בבית הספר. בכל פעם שהיו מזמינים אותו להצטרף למשחק, הוא היה חושב מיד דברים כמו: "הם ישימו לב שאני גרוע בספורט" "הם יצחקו עלי לפני כולם" "כולם פה שונאים אותי" "אני אף פעם לא אשתלב עם הילדים האלה" "הם לא באמת רוצים להיות איתי, בטח המורה ביקשה שיזמינו אותי"

במפגשי ה-CBT שלו, עידן למד לזהות את המחשבות השליליות האלו ולבחון אותן. המטפל שאל אותו: "האם יש לך הוכחה שהחברים שלך לא רוצים אותך שם? שהם עומדים לצחוק עלייך? שהם לא אוהבים אותך?"

המטפל ביקש מעידן להיזכר באינטראקציות חיוביות עם הילדים האלה ולרשום אותן על כרטיסיות כדי שיוכל להיזכר ברגעים הנעימים האלה.

הוא לימד את עידן להחליף כל מחשבה שלילית שעולה אצלו בהקשר החברתי, במחשבה חיובית ומעודדת יותר.

עידן הבין שהמחשבות האלו לא תמיד מציאותיות, ושחוסר הביטחון שלו וצורת החשיבה השלילית המאפיינת אותו, מכשילים את יכולתו להשתלב עם הילדים.

הוא החל לתרגל דרכים חדשות להתקרב לחבריו.

המטפל נתן לו משימות לבצע בין הפגישות, למשל, להסכים פעם אחת להצטרף למשחק ולרשום את החוויות שלו אחרי שהוא עושה זאת כדי שיוכלו לבחון זאת ביחד בפגישה הטיפולית.

לאט לאט, החרדה שלו פחתה, והוא הצליח להשתלב טוב יותר במפגשים חברתיים.

לסיכום

טיפול CBT, במידה ומתאימים אותו למצב הנכון ולילד הנכון, ומיישמים אותו בגמישות ורגישות תוך התאמתו למאפייני הילד, יכול להוות כלי מצוין לילדים ונוער המתמודדים עם מגוון של קשיים רגשיים והתנהגותיים.

באמצעות תהליך מובנה או חצי מובנה המשלב זיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים, לצד תרגול כלים פרקטיים לחיים, ילדים יכולים ללמוד להתמודד טוב יותר עם האתגרים שמולם. כמו הסוס הפראי מהסיפור, ילדים לומדים לאחוז במושכות הרגש והמחשבה שלהם ולנתב אותם למקום בטוח וחיובי יותר.

אסנת גרתי
פסיכולוגית קלינית מומחית ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי ברעננה
פסיכולוגית קלינית מומחית לילדים ונוער ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי בילדים ונוער ברעננה. במרכז גרתי טיפולים רגשיים מגוונים ומטפלים מנוסים ואיכותיים, וכן אבחונים והדרכות הורים

עודכן בתאריך: 26 בספטמבר 2024

דילוג לתוכן