שוקי קדוש
פסיכולוג בהתמחות קלינית
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (או בקיצור CBT) הוא טיפול פסיכותרפי מבוסס ראיות החותר להעלים את התסמינים הדיכאוניים ולהשיב את המטופל לתפקוד מלא במהירות האפשרית. איך עובד הטיפול בדיכאון, מתי ולמי הוא מתאים, ואיך מתחילים בתהליך אל עבר שינוי וריפוי ביחד עם צוות המטפלים שלנו – ולא נשארים לבד
בניגוד לסוגי טיפול נפשי אחרים, כמו למשל טיפול דינמי ״מסורתי״, המתמקד בניתוח ועיבוד של חוויות עבר, CBT הוא טיפול ממוקד מטרה ואקטיבי בו המטפל מסייע למטופל לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי מסתגלים בדפוסים מסתגלים ובריאים יותר בטווח זמן קצר, באמצעות עבודה על נושאים מוגדרים וביצוע משימות שמטרתן להגביר את מעורבותו של המטופל במציאות ולהחזיר לו את תחושת השליטה על חייו.
הרעיון המרכזי שעומד בבסיס הגישה הוא כי האופן בו האדם מפרש את המציאות מעצב את האופן בו הוא תופס את העולם, את התנהגותו, וכן משפיע על איך שהוא מרגיש. אדם אשר סובל מדיכאון מביט בעולם דרך "משקפיים שחורות" ולכן חשיבתו נוטה להיות מוטה באפן שלילי כפי שמתבטא בדיבור עצמי שלילי, רגשות אשם, ופרשנות שלילית שהוא מעניק לאירועים בעבר, בהווה ובעתיד.
כלומר, הרגשות השליליים לא נובעים בהכרח מאירועים אובייקטיבים שקורים במציאות, אלא מהפרשנות שהאדם מעניק להם. לדוגמא: חבר התקשר לדבר עם דני והשיחה הייתה קצרה מאוד. דני מרגיש עצוב ומאוכזב וחושב לעצמו שהחבר עשה לו טובה שהתקשר, שהוא לא מעניין אף אחד ואפילו משעמם ושאין לו באמת חברים.
על פי הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, דיכאון מתפתח כתוצאה מדפוסי חשיבה ואמונות שליליות שיש לאדם בנוגע לעצמו (אני חסר ערך, חסר יכולת ונטוש), לעולם (מלא מכשולים, אין בו סיפוק והנאה) ולעתיד (שחור, פסימי), המתעוררים בעת מפגש עם אירועי חיים הנתפסים כשליליים ומלחיצים.
מפגש זה מוליד מלכודות חשיבה שהן תבניות חשיבה ומחשבות אוטומטיות שמאופיינות בטעויות לוגיות בולטות. בין מלכודות החשיבה האופייניות בדיכאון ניתן למצוא למשל:
אלו רק שתי דוגמאות לעיוותי חשיבה נפוצים בדיכאון. אתם ודאי יכולים לדמיין לעצמכם כיצד "נפילה" למלכודות חשיבה אלו עלולה להוביל להתנהגות פסיבית ונמנעת מתוך ניסיון להימנע ממפגש עם עולם שנתפס כמאיים ומלחיץ, ועם התחושות הקשות שעלולות להתעורר בעקבות מפגש שכזה.
יחד עם זאת, בפועל, התנהגויות אלו משמרות את הדיכאון והתחושות הקשות ויוצרות "מעגל קסמים" קשה לשבירה שמזין את עצמו. האדם נותר מסוגר ומבודד וחווה תחושות כישלון וחוסר התמודדות המוסיפות לפגוע בערכו העצמי.
כשמו, טיפול CBT מתמקד בשני מישורים: המישור הקוגניטיבי והמישור ההתנהגותי. בתחילת הטיפול ינסחו המטפל והמטופל מטרה שתנחה את תהליך הטיפול בהתבסס על התסמינים עליהם מדווח המטופל, ויגדירו ביחד סדר עדיפויות. לעיתים קרובות ייעשה גם שימוש בפסיכו-הדרכה שמשמעותה מתן הסבר למטופל על המצוקה ממנה סובל, על דיכאון, ובפרט על דיכאון לפי הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית והטיפול על פי הגישה.
אחד האלמנטים המרכזיים שתורמים להצלחתו של טיפול מסוג זה, הוא שיתוף פעולה אקטיבי בין המטפל למטופל, אשר נדרש כל העת לעבודה של תיעוד מחשבות, רגשות והתנהגויות ישנות וחדשות אותן הוא לומד ומפנים בהדרגה. לפיכך, טיפול זה מתאים לאנשים הסובלים מדיכאון ברמה קלה-בינונית ולא מדיכאון קליני קשה. במקרים מסויימים יישקל שילוב של טיפול תרופתי שעשוי לתמוך ולסייע להתקדמות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
פעמים רבות אדם השרוי בדיכאון נמנע מיציאה מהבית או שקשה להוציאו, הן בשל חוסר באנרגיה ובמוטיבציה והן בשל תחושת אשמה ובושה. לכן, אם אתם בדיכאון או שהזדהיתם עם הכתוב וחושדים שאתם בדיכאון, אנו מציעים לכם להגיע בקלות לפגישת ייעוץ ראשונית אונליין ב-ZOOM עם מומחים, ביניהם פסיכולוגים ומטפלים רגשיים בעלי הכשרה פורמאלית ומקיפה בתחום הנפש וה-CBT בפרט.
בפגישה תספרו על המקרה עמו אתם מתמודדים בתוך מרחב טיפולי מכיל ואמפטי, ותשאלו שאלות שיאפשרו למטפל לאפיין ולהבין את המקרה יותר לעומק. חשוב לציין כי אפילו פגישה ראשונית זו עשויה ליצור תחושת "אוורור" ולהביא להקלה מסויימת מתוקף שיתוף של הקשיים עם אדם נוסף.
לאחר שתתקבל תמונה ברורה ומקיפה יותר, תקבלו את ההתרשמות המקצועית של המטפל/ת בנוגע למצב ולדרכי ההתערבות המתאימות על מנת להביא לתחושת הקלה ולהחזיר לחייכם תחושת נינוחות.
הצעד הראשון לטיפול בדיכאון: לתיאום פגישת ייעוץ אונליין לחצו כאן >
עודכן בתאריך: 16 בדצמבר 2021