חרדה

רבים מתמודדים עם חרדה, אבל לא יודעים איך להתגבר על חרדה. קיימות שיטות רבות לטיפול בחרדות, אבל לא כל שיטה מתאימה לכל אחד. כאן תוכלו לקרוא על שיטות הטיפול המומלצות והאפקטיביות ביותר ועל כל הדרכים להרגיע חרדה. אנחנו מזמינים אתכם לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג מומחה בטיפול בחרדות. במסגרת הפגישה תוכלו לראות איך התמודדות עם חרדה היא אפשרית, למצוא את שיטת הטיפול המתאימה לכם ולקבל את הכלים המתאימים להתמודדות

חרדה היא מצב נפשי נפוץ מאוד: מדובר בתחושת פחד ממשהו ספציפי ומוכר או בתחושת חרדה כללית שלא מורכבת מדבר אחד מסוים. הסובלים מחרדה לעתים סובלים מהתקפי חרדה הנמשכים מספר דקות ולפעמים מתחושת חרדה מתמשכת המלווה אותם כל הזמן.

איך מזהים חרדה? תסמינים עיקריים

חרדה גורמת לסובלים ממנה לתחושת חוסר שקט, אי נוחות וגם לתסמינים לא נעימים, הכוללים תסמינים פיזיים, ביניהם:

  • דופק מהיר
  • סחרחורת
  • לחץ בחזה

תסמינים קוגניטיביים, ביניהם:

  • דאגנות
  • מחשבות טורדניות
  • חשש מפני העתיד

תסמינים התנהגותיים, ביניהם:

  • הימנעות
  • יצירת תלות בגורמים חיצוניים לצורך הירגעות
  • בריחה ממצבים מעוררי חרדה

ותסמינים רגשיים, ביניהם:

  • תחושת בדידות
  • חוסר אונים
  • הרגשה של חוסר שליטה

הסובלים מחרדה מנסים לשלוט בה ובתסמיניה, אבל לרוב מתקשים לעשות זאת ללא עזרה מקצועית.

מה גורם לחרדה?

חרדה יכולה להופיע בשל מגוון מצבים:

  • נטילת תרופות העלולות לגרום לחרדה – מדובר בתרופות המכילות חומרים העלולים לגרום לאדם להרגיש לא בריא ו/או לא רגוע, או תרופות המוציאות את האדם מאיזון פיזי ונפשי. תרופות כגון: גלולות למניעת הריון, כדורים להורדת משקל, סירופ לשיעול ועוד.
  • שימוש בסמים, אלכוהול וחומרים ממריצים – שתייה מרובה של קפה, התמכרות לסמים (כמו קוקאין) וצריכה מרובה של אלכוהול, עלולים לגרום לאדם לפתח חרדה. מדובר בחרדה גופנית בעיקר, אבל השימוש עלול לגרום גם להתקפי פאניקה, התקפי חרדה ולחרדה חברתית.
  • דאגה, סטרס וחשיבה שלילית – אנשים הסובלים ממחשבות שליליות, מתח נפשי, דאגנות יתר ותסכול – נמצאים בסיכון לסבול מחרדה. אותם אנשים מתמודדים עם מצב בו הגוף והנפש לא מוצאים מנוחה, לכן הם נוטים לפתח חרדה.
  • התמודדות עם קונפליקטים – מצבים כמו גירושין, פרידות, עימותים ומריבות – גורמים לחוסר שקט אצל בני האדם ובאופן טבעי הופכים לטריגר המעורר תחושת חרדה. אדם המתמודד עם עימותים הוא אדם לא רגוע.
  • בעיות בריאות שונות – חרדה נפוצה מאוד אצל אנשים הסובלים ממחלות קשות או אצל קרוביהם. בעיית בריאות קשה ומדאיגה (כמו מחלת סרטן או מחלה כרונית או סופנית אחרת) מהווה טריגר טבעי לחרדה. הפחד מאובדן, מסבל וכאב גורם לחולה ו/או לקרוביו לפתח חרדה.
  • תזונה לא מאוזנת – אנשים שלא מקפידים על תזונה בריאה, עלולים לסבול גם הם מחרדה. ירידה ברמת הסוכר או מצב של הרעבה עצמית, גורמים לאדם להיות עצבני, לסבול ממצבי רוח משתנים ולסבול מחרדה.
  • חוסר יכולת להתמודד עם משברים שונים – אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה, אובדן של אדם קרוב, בעיות כלכליות, התעללות מינית, אלימות במשפחה, ועוד – נמצאים בסיכון לפתח חרדה.

מה ההבדל בין חרדה להפרעת חרדה?

חרדה היא בעצם שם כולל המתאר קבוצות שונות של הפרעות חרדה. חרדה עצמה מוגדרת באופן כללי כתגובה עוצמתית מאוד של פחד, שלא מותאמת לסיטואציה שחווה האדם.

הפרעת חרדה היא מצב בו קיימת חרדה, הפוגעת באיכות חייו של האדם ומפריעה לו לנהל חיים תקינים. את הפרעות החרדה אפשר לסווג לקבוצות שונות, לדוגמה: הפרעת חרדה מוכללת, פוביות, חרדה חברתית ועוד.

ומה ההבדל בין חרדה להתקפי חרדה או התקף פאניקה?

התקף חרדה והתקף פאניקה הם בעצם שני כינויים למצב נפשי דומה. בשני המצבים מדובר בהתקפים המופיעים ללא סיבה נראית לעין, בהם האדם חש תחושת פחד איומה. אותה תחושה מלווה בתסמינים פיזיים קשים, כמו: דופק מהיר, הזעה, סחרחורת, בהלה, קוצר נשימה ועוד. האדם מרגיש שהוא מאבד את שפיותו ובטוח שהוא עומד למות בכל רגע (לרוב מהתקף לב, בגלל התסמינים הפיזיים). התקף חרדה נמשך מספר דקות בודדות וחולף.

אז מה בכל זאת ההבדל? התקף חרדה לרוב מגיע לאחר פרק זמן מסוים בו סבלנו מתחושת חרדה, לפעמים ימים ואפילו שבועות של חוסר שקט. לעומת זאת, התקף פאניקה, יכול להגיע באופן פתאומי והתסמינים שלו יכולים להיות לפעמים פחות קשים.

התקף חרדה תסמינים טיפול מה מרגישים סימפטומים

איך מזהים התקפי חרדה ומה הטיפול המיידי? קראו כאן >

סוגים נפוצים של חרדות ופחדים

  • אגורפוביה – באה לידי ביטוי בחשש משהייה במקומות סגורים, הומי אדם, ופחד להיות לבד מחוץ לבית. אנשים הסובלים מאגרופוביה חוששים להשתמש בתחבורה ציבורית, להסתובב במקומות בהם יש קהל רב (כמו קניונים ועוד), לא חשים בטוחים כשהם מחוץ לבית.
  • חרדה חברתית – הפרעה זו גורמת לסובלים ממנה לחשוש ממצבים חברתיים שונים, מפגשים עם זרים, עמידה בפני קהל, אכילה בפני אחרים ועוד. הסובלים מחרדה חברתית חשים שהם תמיד תחת ביקורת, שהם עלולים להשפיל את עצמם, להביך ולכן משתדלים להימנע מאינטראקציה חברתית.
  • הפרעת חרדה מוכללת – חרדה כללית, שהסובלים ממנה חשים דאגה מוגזמת ומתמשכת מהרבה מאוד סיבות שונות. הם דואגים לכסף, לבריאות, לעבודה, למערכות יחסים, ועוד. הם לא מצליחים להרגיש בשליטה ותמיד בטוחים שאסון אורב להם בפינה.
  • חרדת פרידה – מוכרת גם כחרדת נטישה. מצב בו אדם חש תחושת חרדה מוגזמת בכל הנוגע לפרידה מאנשים קרובים או מהבית. מתקשה להיפרד מהוריו, בני משפחתו, חרד לגורלם ולגורלו.
  • פוביות ספציפיות – אנשים הסובלים מפחד ממצב מסוים או אובייקט ספציפי. לדוגמה – פחד מבעל חיים מסוים, חרדה מדם, פחד טיסות, מרופאים, ליצנים, מאש, ממוות, ממים ועוד. החרדה גורמת לאדם להימנע ממצבים שיפגישו אותו עם להפגיש אותו עם הגורם לפחד והפחד חסר פרופורציה.
  • אילמות סלקטיבית – הפרעת חרדה הנגרמת לרוב מכישלון במצב חברתי הגורמת לאדם לשתוק ולא לדבר. אילמות סלקטיבית נפוצה אצל ילדים בעיקר. כך קורה שילד שמדבר בבית מתנהג ממש כאילם בבית הספר לדוגמה ולא מוציא מילה מהפה.

התמודדות עם חרדה: השיטות היעילות ביותר לטיפול בחרדות

טיפול תרופתי בחרדה

טיפול המתבצע על ידי מתן תרופות פסיכיאטריות נוגדות דיכאון. מדובר בתרופות ממשפחת ה- SSRI (כמו לוסטרל, פריזמה, ציפרלקס ועוד) וגם בתרופות ממשפחת ה- SNRI (כמו סימבלטה, אפקסור, וואפקס ועוד). את התרופות נוטלים בהדרגה, לאחר בדיקה אצל פסיכיאטר או רופא משפחה, המתאים את סוג התרופה והמינון למצבו של המטופל ולרמת החרדה ממנה הוא סובל. הכדורים מתחילים להשפיע לרוב לאחר שבועיים-ארבעה שבועות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

טיפול קצר (בין 10 ל-20 מפגשים) וממוקד סימפטומים. בטיפול CBT לחרדה המטרה היא לזהות דפוסי חשיבה הקשורים להופעת החרדות ואת התגובות לסיטואציות המעוררות חרדה. הטיפול עוזר למטופל לשנות את הפרשנויות שלו למצבים מעוררי חרדה, לתרגל מצבים שבמציאות מעוררים אצלו חרדה ועוזר לו להתמודד עם חרדה במצב אמת, תוך כדי תרגול עם המטפל. מטרתו של טיפול CBT הוא להעלים את החרדות לחלוטין ולתת למטופל כלים להתמודד עמן.

טיפול פסיכולוגי דינמי קלאסי בחרדה

טיפול המיועד לאנשים הרוצים להבין מה בדיוק מסתתר מאחורי החרדות, מה הרקע, מה השורש, איך מתמודדים עם חרדות אחת ולתמיד ולא רק עם הסימפטומים שלהן. טיפול דינמי יכול להיות קצר מועד או ארוך טווח, יימשך לרוב מספר חודשים עד מס' שנים. במהלכו המטופל מתמודד עם זיכרונות, חוויות עבר, קונפליקטים, משברי חיים וינסה להבין מה הם אותם גורמים העומדים בבסיס אותם סימפטומים הגורמים לחרדות.

ביופידבק

ביופידבק היא שיטה פחות מוכרת, אך זוכה להמלצות רבות בקרב מטופלים. מדובר בטכניקת הרגעה, במהלכה המטופל לומד איך לעקוב אחר התגובות הפיזיות שלו בזמן שהוא לחוץ ובזמן שהוא רגוע, באמצעות ניטור של התגובות על ידי מחשב.

איך להתמודד או להרגיע חרדה? 8 טכניקות להרגעה מיידית

מלבד טיפול בחרדות בעזרת אנשי מקצוע, אתם כמובן יכולים ליישם גם טכניקות שונות להרגעה בכוחות עצמכם. התמודדות עם חרדה מתחילה בראש ובראשונה בתוך עצמכם, כאשר אתם מקבלים את ההחלטה לטפל בה ומחליטים שאתם רוצים לעזור לעצמכם. הרגע הזה מגיע לאחר שהאדם נהיה מודע לכך שהתחושות והמחשבות שהוא חווה, אותן חרדות, לא קשורות למציאות, שמדובר בחרדות שבעצם משתלטות עליו ושעליו ללמוד לנהל אותן.

  1. תלמדו על הנושא לעומק – קראו, צפו בסרטונים של אנשים שהתמודדו עם חרדה, למדו לעומק על שיטות הטיפול השונות והכי חשוב – תבינו שאתם לא לבד.
  2. ספרו על החרדה שלכם – אל תתביישו בה, שתפו חברים קרובים או בני משפחה על ההתמודדות שלכם, חשוב שיהיה מי שיבין אתכם ויכיל אתכם. כדאי מאוד שיהיה מי שיתמוך בכם בתקופה הלא פשוטה הזו, שיהיה לצדכם ושילווה אתכם.
  3. תנשמו – מומלץ ללמוד טכניקות שונות של נשימה שיכולות לעזור לכם להירגע. נשימה מרגיעה היא טכניקה בסיסית וזמינה שניתן להשתמש בה בכל מקום ובכל מצב.
  4. זכרו שהכל בראש – אם אתם מרגישים שהחרדה משתלטת עליכם, נסו להחזיר את השליטה לידיים. נכון, זה לא פשוט, אבל שווה לנסות. השתדלו לדבר לעצמכם, להיזכר שזו החרדה ולא המציאות, נסו להתנתק מהמחשבות שמעוררות בכם חרדה ולחזור אל המציאות.
  5. צאו אל האוויר – מומלץ לא להישאר לבד ולא להישאר במקום סגור ללא אוויר. אם אתם בחדר קטן או בעבודה או מרגישים בתחושת קלסטרופוביה – פשוט צאו החוצה.
  6. גם מקלחת היא אפשרות – אנשים רבים טוענים כי מקלחת נעימה מנקה גם את הראש. לא מקלחת קצרה ולחוצה, אלא מקלחת טובה ומרגיעה, עם חפיפת שיער, ניקוי טוב של הגוף, בטמפרטורה שאתם אוהבים, תוך כדי זמזום שיר.
  7. אל תישארו לבד – אם יש לכם את האפשרות לא להיות לבד בזמן חרדה – אל תהיו. תמיד טוב יותר להיות בחברת אדם שלא חווה חרדה, שיכול לעזור לכם לחזור למציאות, לדבר אליכם, להרגיע ואפילו לחבק, כי אין כמו מגע חם של אדם אחר כדי לחוש בטוח ומוגן.
  8. הרפו את השרירים – גופו של אדם השרוי בחרדה, לרוב נוטה להיות מתוח ונוקשה. לכן, כשאתם חשים חרדה, נסו לשים לב לגופכם, במידה ואתם חשים שהוא מתוח ולא משוחרר – נסו להרפות.

מתי לפנות לעזרה מקצועית לטיפול בחרדה?

  • כאשר החרדה הופכת ליותר מתחושה המופיעה מדי פעם, אלא למשהו שמלווה אתכם באופן קבוע.
  • כשאתם מרגישים שהחרדה משתלטת על חייכם ואתם לא מצליחים לנהל אותה.
  • כשתסמיני החרדה מפריעים לתפקודכם.
  • אם החרדה מפריעה לתפקודם של הסובבים אתכם.
  • אם היא גורמת לכם להימנע ממצבים שבעבר גרמו לכם להנאה.
  • אם היא משתקת אתכם.
  • כשאתם מרגישים שאתם חווים תחושה מתמשכת לא נעימה.
  • אין סיבה לסבול, אפשר לטפל ורצוי לטפל ויש המון דרכים וכלים לצאת מחרדה. אתם רק צריכים למצוא את הדרך שתתאים לכם ולקושי שלכם.

ייעוץ פסיכולוגי אונליין – למצוא את שיטת הטיפול המתאימה לך

כאן באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג מומחה, בעל ניסיון רב בטיפול בחרדות. אם אתם לא בטוחים מה הדרך היעילה עבורכם להתמודדות עם חרדה, אתם מוזמנים לקבוע פגישת ייעוץ מרחוק, דרך ה-ZOOM, לתאר לפסיכולוג את המקרה שלכם ולקבל ממנו חוות דעת מקצועית.

בסיום הפגישה הוא יוכל לומר לכם מהי הגישה הטיפולית שיכולה להתאים למקרה שלכם, מה האפשרויות הטיפוליות העומדות בפניכם, תוכלו להתייעץ עמו, לספר לו על הקושי עמו אתם מתמודדים ולקבל ממנו כלים להתמודדות.

אל תתמודדו לבד: לתיאום פגישת ייעוץ אונליין עם פסיכולוגים מומחים, לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 4 ביוני 2024

דילוג לתוכן