בסיטואציה רגישה יעלו הסיכויים לחוסר ויסות רגשי ולתגובה מוגזמת או לא מתאימה. לכן ילדים ומבוגרים עם קושי בויסות רגשי ירבו בעימותים. זו הסיבה שבעיה בוויסות עלולה להערים קשיים חברתיים ובין אישיים.
רגשות מורכבים מהיבטים פיזיולוגיים כמו דפיקות לב מואצות, היבטים הבעתיים, כלומר הבעות הפנים ושפת הגוף שלנו ומהיבטים פסיכולוגיים של מסוגלות לנתח את הסיטואציה ולהבין את עצמנו במצב נתון. כל המרכיבים האלו עובדים יחד כאשר אנחנו באים לווסת או לשלוט ברגשותינו.
היכולת שלנו לווסת את עוצמת התגובה שלנו לגירוי החיצוני נלמדת בגיל הינקות ומושפעת מאוד מהאופן שבו סייעו לנו הורינו להתמודד במצבים של מתח, תסכול, עצב, כעס ואף שמחה והתלהבות.
לקריאה על טיפול CBT לילדים – לחצו כאן >>
לקריאה על טיפול CBT למבוגרים – לחצו כאן >>
ויסות רגשי אצל ילדים
כאשר מדברים על ויסות רגשי אצל ילדים חשוב קודם כל לזכור שכל ילד הוא שונה, מגיב אחרת לגירויים, מידת הרגישות שלו לגירויים היא שונה ובגלל זה יש ילדים שנרגעים בקלות ויש כאלה שלוקח להם יותר זמן.
מהרגע שתינוק נולד, הוא לומד עם הזמן והשנים שחולפות לווסת את הרגשות שלו. יכולת הוויסות שלו מושפעת מהרבה מאוד גורמים, חלקם סביבתיים וחלקם מולדים, ביולוגיים.
גם הזמן עושה את שלו: תינוק שרק נולד יבכה יותר ויתקשה להירגע מילד בן שנה, שנתיים או יותר, בגלל שהוא עדיין לומד להסתגל לעולם. ילדים גם צריכים להתמודד מגיל צעיר מאוד עם השתלבות בחברה, עם חוקים, גבולות, איסורים שונים, שהמטרה שלהם היא להגן עליהם, אבל גם לעזור להם לווסת את הרגשות.
איך לעזור לילדים עם קשיי ויסות רגשי?
אחד מהתפקידים החשובים של ההורה הוא ללמד את הילד לווסת את הרגשות. קיימות מספר דרכים לעשות זאת, תוך סיוע לילדים לבטא את רגשותיהם, לתרגל טכניקות מתאימות לתגובות שונות וכמובן דוגמה אישית שלכם ההורים.
סייעו לילד לבטא רגשות ולזהות אותם – למדו את הילד מה היא שמחה, מה זה עצב, מהו עלבון, איך מרגיש כעס. למדו אותו את המילים מגיל צעיר וגם ציינו אותם כאשר אתם רואים שהוא חש אותן. לדוגמה: "אני רואה שעכשיו אתה כועס" או "אני מבין שנעלבת ממני". הדריכו אותם כדי שיוכלו להכיר את כל סוגי הרגשות.
תרגלו טכניקות לוויסות רגשי – ממש כמו שאתם מלמדים את הילד לצחצח שיניים, להתלבש, לאכול בכפית או לבצע כל פעולה אחרת בעצמו – כך אתם גם צריכים ללמד אותו לווסת את הרגשות שלו. למדו אותו דרכים שונות להירגע כשהוא כועס, עצוב או בוכה, כמו:
- לנשום נשימות עמוקות מהסרעפת.
- לעצור לפסק זמן.
- הקשבה למוזיקה מרגיעה.
- לחבק אותו חיבוק חזק ומרגיע.
אפשרו לילד להביע רגשות – לפעמים הורים עוצרים את הילד כשהוא מנסה להביע רגש, מבטלים את מה שהוא מרגיש עם משפטים כמו "אתה לא באמת נעלבת" או "אין לך סיבה לכעוס". זו טעות, כי כשעושים פעולה כזו בעצם מבטלים את הרגשות של הילד ולא מאפשרים לו לבטא אותן. במקום כדאי לומר לו "אני מבין שנעלבת אבל זו לא סיבה לבכות ולהתנהג לא יפה" או "זה שאתה כועס זה לא אומר שמותר להרביץ".
הראו לילד איך אתם מווסתים את הרגשות שלכם – ילדים לומדים מכם המון וגם מחקים אתכם כל הזמן. בגלל זה חשוב שיראו איך אתם מווסתים את הרגשות שלכם, איך אתם מתמודדים עם מצבים בהם אתם עצובים, כועסים, מתוסכלים. אם תהוו להם דוגמה טובה הם ילמדו ממנה ויישמו אותה על עצמם.
אם ילד מתמודד עם חוסר ויסות רגשי וההורים לא מצליחים לעזור לו, פסיכולוג ילדים או הדרכת הורים יכולים לסייע מאוד להתמודד עם המצב. הרבה מאוד פעמים קשה לשנות דפוסי התנהגות ללא עזרה מקצועית והתייעצות עם איש מקצוע יכולים לתת הרבה מאוד כלים שילמדו את ההורה ואת הילד איך להיות רגועים יותר, איך לפתח שליטה, להתמודד עם סיטואציות שונות בחיים ועוד.
כיום ניתן לקבל גם ייעוץ פסיכולוגי אונליין, פשוט להתייעץ עם פסיכולוגית ילדים מרחוק, דרך ה-ZOOM, לנסות להבין אם מדובר במצב של חוסר ויסות רגשי ולהבין איך ניתן למלא שאלון ויסות רגשי לילדים. ביחד תוכלו למצוא את דרך הטיפול המתאימה ביותר לילד, אם זה באמצעות פגישות אונליין, בפגישות פרונטליות באינטרנט, בהדרכת הורים או בכל דרך אחרת.
למידע נוסף על טיפול רגשי לילדים – לחצו כאן >>
האם גם מבוגרים סובלים מקושי בוויסות רגשי?
מבוגרים עם קושי בויסות רגשי מכונים פעמים רבות בעלי "פתיל קצר" – הם מגיבים באופן מוגזם לאירוע פעוט, רבים הרבה על עניינים שוליים, הם מוסחים בקלות בזמן שיחות אינטימיות, מפגינים ריחוק רגשי, אומרים אמירות פוגעניות שמצטערים עליהן בדיעבד, אינם עומדים בהבטחות ובסיכומים, מפגינים תזזיתיות וחוסר מנוחה, חווים רגשות פנימיים שליליים ועוד.
היבטים בולטים נוספים כאשר מדברים על ויסות רגשי למבוגרים:
- חוסר יציבות רגשית – פעמים רבות במצב של ויסות רגשי לקוי, הרגשות מופעלים בקלות ועל פי רוב הם לא הולמים או מותאמים לנסיבות.
- חרדה – פעמים רבות מבוגרים עם ויסות רגשי לקוי חווים חרדה גדולה ויש להם תמונה שגויה או מעוותת על המציאות.
- חוסר ביטחון בקשרים בינאישיים – פחד מפני נטישה יכול לאפיין מבוגרים עם בעיות בויסות רגשי. הדבר מוביל לדאגה מתמדת, לתחושת תלות ולצורך בקבלת הבטחות חוזרות ונשנות.
- אימפולסיביות – תגובות לא יציבות והתנהגויות מסוכנות כמו פגיעה עצמית.
חוסר ויסות רגשי
חוסר ויסות רגשי אצל ילדים ומבוגרים יכול לנבוע מכמה סיבות:
- קשר בעייתי עם ההורים או חילוקי דעות מוגזמים ומתמשכים.
- הורים שאינם מצליחים לשמש מודל לחיקוי בפתרון בעיות וקונפליקטים.
- חוויית כישלונות בהתמודדות עם מצבים בילדות – בעיקר אצל ילדים שהוריהם לוקים בויסות הרגשי.
- שינויים ההורמונליים בגיל ההתבגרות.
- דילמה מוסרית, אישית או חברתית (בעיקר אצל מתבגרים).
- רכישת שפה בגיל מאוחר וקשיים ברכישתה.
- קושי בקשב ובריכוז ומצבי רוח משתנים.
- למידה וחינוך, בעיקר בבית.
כאשר בילדות לא הוטמעו מרכיבים של זיהוי רגשות, טכניקות לויסות רגשי ולגיטימציה לרגשות אך לא להתנהגות, עלולה להתפתח בעיה בויסות.
איך מטפלים בקושי בוויסות רגשי?
טיפולים העוזרים להתמודד עם קושי בויסות רגשי מסייעים לאדם בכמה דרכים: פיתוח דפוסי חשיבה מועילים, שליטה בדחפים ובאימפולסיביות, פיתוח היכולת להירגע באופן עצמאי, למצוא איזון נכון המסייע להרגשה טובה ולביטחון העצמי. ניתן לבצע את התהליך בייעוץ פסיכולוגי אונליין, ולמצוא את דרך הטיפול המתאימה ביותר.
אפשרות אחת לתהליך ויסות רגשי למבוגרים היא טיפול DBT (תרפיה התנהגותית דיאלקטית). מדובר בטיפול המשלב שיטות טיפול שונות התומכות בהתמודדות עם ההשלכות של קשיי ויסות. חלק מהשיטות המשולבות בטיפול כזה הן טיפול CBT, טיפול דינמי, מיינדפולנס.
טיפול CBT, לדוגמה, מסייע לזהות תהליכי חשיבה שגויים המשפיעים על תחושת המצוקה ועל ההתנהגות האימפולסיבית ועוזר לאמץ דפוסי חשיבה מועילים יותר, הממתנים את עוצמת הרגש. שינוי כזה מאפשר לאדם להגיב באופן מותאם יותר לעוצמת הרגשות שהוא חווה. טיפול CBT לילדים מאפשר להם גם להכיל מצבי קושי במקום להגיב בקיצוניות.
טיפול דינמי מוסיף נדבך חשוב לתהליך הכללי – כיצד לבנות מערכות יחסים מאוזנות ויציבות עם אחרים. הטיפול מאפשר לאדם להבין את המקור להתפתחות הקשיים שלו ולפתח קשר בריא עם המטפל, שישמש מודל להתנהגות מחוץ לתהליך הטיפולי.