התעללות רגשית בילדים היא דבר שקשה להעלות על הדעת שיכול להיגרם לילד על ידי הוריו, אבל זה קורה. למען האמת סביר להניח שזה קרה לכל אחד מאתנו, גם אם לא בכוונה. כל אחד מאתנו נושא עמו צלקת כלשהי מילדותו, של איזה משפט פוגע שאמא או אבא אמרו לו: על איך שהיא נראית ("ככה את יוצאת מהבית? זה ממש לא יפה לך") על זה שהוא לא מספיק מוצלח ("למה אח שלך יכול ואתה לא?") על זה שהוא כישלון ("שום דבר אתה לא יודע לעשות" או "הכל אתה הורס").
להורים יש פה גדול והם לא תמיד חושבים לפני שהם פותחים אותו. ליתר דיוק הם לא תמיד חושבים על ההשלכות של מה שהם אומרים, כי למרבה הצער הורה יכול לומר משפט תמים כשהילד היה בן עשר, שהילד יזכור אותו גם כשהוא עצמו יהיה בן 50. וכשההורים שלך פוגעים בך ולא סתם חבר – אין דבר פוגע מזה. וכשההורים שלך פוגעים בך באופן קבוע, מכוון, עוצמתי ושיטתי – זה כבר הרסני.
מי הם האנשים המתעללים בילדים?
ב-95% מהמקרים המתעלל בילד יהיה ההורה.
בכ-4% המתעלל הוא הבייביסיטר.
ורק בכ-1% המתעלל הוא אדם אחר.
השימוש במילה התעללות מתייחס להתעללות רגשית, התעללות מינית והתעללות פיזית.
מהי התעללות רגשית בילדים?
זהו מצב בו ילדים חווים מערכת יחסים הרסנית עם הוריהם או עם אחד מהם, במסגרת אותו קשר הם חווים באופן קבוע שורה ארוכה של תחושות שונות, מגוונות, שכולן פוגעניות:
הפחדה: לפעמים אין צורך באלימות, מספיק להפחיד. יש שסובל מהתעללות רגשית יפחד כל הזמן או רוב הזמן.
דחייה: תחושה שאתה לא רצוי, לא אהוב, לא שייך. לפעמים כל הילדים במשפחה יחושו כך לפעמים רק אחד מהילדים וזה הכי נורא.
התעלמות: תחושה שאתה לא קיים, בלתי נראה, לא שווה התייחסות.
ניתוק: הילד מבודד מבני משפחה אחרים, גם בני גילו וגם בכלל.
פגיעה בדימוי העצמי: הילד מקבל על בסיס קבוע ביקורת והערות שליליות לגבי המראה שלו, ההישגים שלו, צורת הדיבור שלו, ההתנהגות שלו ועוד. חלק גדול מהדברים נאמרים תוך כדי הבכתו של הילד, כמו מתוך מטרה להשפיל אותו ולפגוע בו.
שידול הילד להתנהגות רעה: במקום לדאוג לילד, להגן עליו ולשמור עליו, דווקא ההורה יהיה זה שידרדר אותו לסמים, אלכוהול, עישון ועוד – או שפשוט יתעלם מכך שהילד עושה זאת, כך בעצם יאמר לילד – לא אכפת לי ממך.
רגשות אשם: ההורה יאשים את הילד אם הוא לא מרגיש טוב, לא סיים מטלות לעבודה, רב עם בן הזוג ועוד. הילד ישמע שוב ושוב את המילים והמשפטים "זה קרה בגללך" או "אתה אשם" או "אם לא היית עושה ככה אז…".
אלימות עקיפה: גם אם הילד לא סובל מאלימות, הוא כן יהיה חשוף לאלימות במשפחה, דבר שישמור עליו דרוך ומפוחד (אולי אלימות כלפי אחיו או כלפי האם).