איך תזהו הפרעות שינה אצל ילדים?
הפרעות שינה אצל ילדים יכולות להגרם מסיבות שונות ומביניהן גם סיבות רגשיות. ילדים הסובלים מפוסט טראומה, חרדה או מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD) לרוב יפתחו גם הפרעת שינה משמעותית.
הפרעות השינה יתבטאו לרוב באחת או יותר מהצורות האלה:
- התנגדות ללכת לישון.
- קושי בהירדמות.
- יקיצות ליליות מרובות.
- חלומות רעים וסיוטים.
- סירוב לישון לבד.
- שינה מופחתת.
- פחדי לילה מחושך וממפלצות.
למה ילדים שסובלים מבעיות שינה יגררו הפרעות נוספות?
שינה היא אחד המצבים החיוניים ביותר להתפתחותם הבריאה של ילדינו. היא מאפשרת לתהליכים ביולוגים, נוירולוגיים ופסיכולוגים להתקיים ולתת לגוף ולנפש את שזקוקות להם.
ילדים שסובלים מהפרעות שינה יגררו הפרעות נוספות בתפקוד ובהתפתחות, שכן שינה תקינה משפיעה על תהליכי גדילה וחשיבה שמתבטאים בתפקוד היומיומי בגן, בבית הספר ובבית.
לכן, הפרעות שינה אצל ילדים עלולות להשפיע על משפחה בה יש ילד אחד או יותר, עם הפרעות שינה ובאופן שיבוא לידי ביטוי בשיבוש משמעותי שיעייף את ההורים במהלך שגרת היום, ועם הזמן אף יגרום למצוקה אמיתית סביב ההשלכות היומיומיות.
כתוצאה מכך, עלו להווצר מצב של חוסר פנאי בערב ושל מתח כללי לקראת שעת השינה וההרדמות המאוחרת. בנוסף, עלול להווצר גם קושי בהתעוררות בבוקר, היוצר ריבים ומתחים אשר מעייפים את ההורים ואת הילד ויוצרים חוסר מנוחה כללי המכרסם באיכות החיים.
טיפול בהפרעות שינה אצל ילדים
הטיפול מתבצע באמצעות הדרכת הורים לאימוץ אסטרטגיות שיעודדו שינה ויפחיתו את ההפרעה. במקרה בו הרקע הרגשי הוא דומיננטי, חשוב לתת מענה טיפולי לחרדה או למצב הרגשי הספציפי, בין היתר בעזרת טיפול רגשי לילדים.