מכירים את זה שהילד לא רוצה לדבר בכיתה? לא לוקח חלק במשחק בהפסקה? יושב בצד בגן? כשאתם מגיעים למקום חדש הוא נצמד אליכם ולא מוכן לזוז? ככל הנראה מדובר בביישנות.
ביישנות היא מצב בו בני אדם חשים לא בנוח בנוכחות אנשים אחרים, כאלה שלא מוכרים להם, אבל לפעמים הם חשים ביישנות גם בקרבת אנשים שהם מכירים היטב.
איך מתפתחת ביישנות אצל ילדים?
יש המון סוגים של ילדים, חלקם מסתגלים במהירות לאנשים חדשים בכלל וילדים בפרט, הם תמיד מרגישים בנוח, מפגינים ביטחון עצמי ולא משנה לאן יגיעו הם מרגישים בבית.
לעומתם, ישנם ילדים שמתקשים להסתגל לאנשים חדשים, לא חשים בנוח, סובלים מביישנות וחוסר ביטחון לכל מקום אליו יגיעו ובכל סיטואציה חברתית בה ישהו.
אז מה בעצם הופך ילד לביישן?
- ביישנות אצל ילדים יכולה להתפתח בשל נטייה גנטית.
- היא יכולה גם להתפתח בגלל הסביבה בה הוא גדל (אם הוריו ביישנים הוא מסגל לעצמו את התנהגותם).
- ביישנות יכולה להופיע פתאום במהלך שלבי ההתפתחות של הילד.
- היא יכולה להיווצר גם בגלל טראומה חברתית מסוימת, אם חווה אירוע מביך שגרם לו להרגיש לא בנוח וגרם לו לחוסר ביטחון ומאותו הרגע הוא הפך לביישן (לדוגמה ילד שצחקו עליו בפני כל הכיתה, ילד שהשפילו אותו ועוד).
- ילד שלא מקבל מספיק חיזוקים בשלבי ההתפתחות יכול לסבול מחוסר ביטחון עצמי וביישנות היא חלק מאותה תחושה וזו הדרך שלו להפגין אותה כלפי חוץ.
- ילד שהוריו מגוננים עליו יתר על המידה, לא מאפשרים לו ליצור מספיק אינטראקציות חברתיות מילדות, יכול גם הוא להפוך לביישן עם הזמן.