9 השיטות להעלאת ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים
אדם שסובל מחוסר ביטחון עצמי או ביטחון עצמי נמוך, בין אם זה מבוגר או ילד, הוא אדם שבעצם נמצא במצוקה, ואם לא דואגים לטפל בבעיה היא עלולה להשליך על כל תחומי החיים וללוות את אותו אדם במשך כל חייו.
לכן כהורים, חשוב לזהות מצב של חוסר ביטחון עצמי אצל הילד ומיד לטפל בכך ולהקנות לילד ביטחון עצמי, אם זה בעצמכם בבית ואם זה באמצעות אנשי מקצוע שיכולים לתת לכם כלים להתמודד עם מצבים מורכבים יותר.
הפסיכולוגית אסנת גרתי מסבירה – איך לחזק את הביטחון העצמי אצל ילדים:
איך לגדל ילדים עם ביטחון עצמי: חיזוק הביטחון העצמי אצל הילד
1.חיזוקים מילוליים: תנו לילד תחושה שהכל בסדר ובעיקר שהוא עצמו בסדר. אמרו לו שיהיה רגוע, שהוא שווה, שזה בסדר להיות הוא עצמו ושלא ינסה להיות מישהו אחר. כשהוא נתקל בקשיים שקפו לו מצבים בהם גם אתם מתמודדים עם מצבים זהים, כדי שהוא ידע שהוא לא היחיד ושזה בסדר, החיים מלאים במכשולים ואתגרים ולפעמים מצליחים יותר ולפעמים פחות, אבל זה לא מפחית מערכו כאדם.
תנו לילד פידבק חיובי כשצריך, גם אם הוא רק משתפר, חזקו אותו על הדרך והמאמץ שעשה. בו זמנית, אל תגזימו, אל תהפכו את החיזוקים למשהו מאולץ וחסר פרופורציות, בחיים אנחנו לא מקבלים חיזוקים ופרסים על כל דבר, אז צריך להגיב בהתאם על כל דבר. אם הילד צייר ציור תנו לא תשומת לב, אבל לא צריך להתנהג כאילו כרגע ביקרתם בלובר וראיתם את המונה ליזה.
2. שימו לב איך אתם מעבירים ביקורת: לבני אדם יש נטייה להעביר ביקורת על בני אדם, השתדלו לא להעביר ביקורת על הילד אלא על הפעולה. לדוגמה: אל תאמרו לו "איזה ילד רע אתה", אמרו לו "עשית מעשה שאסור לעשות".
3. שבחו את הילד: תהיו גאים בילד שלכם, אם זה בבית ואם זה בחברת בני משפחה וחברים, חשוב שהוא ידע שאתם גאים בו, בהישגיו ובאדם שהוא, גם אם הוא סובל מקושי כזה אחר (חברתי, בלימודים ועוד). הקפידו להבליט את הדברים הטובים כדי שידע שאתם רואים גם אותם.
4. בלי השוואות: הימנעו ממצבים בהם אתם משווים בין אחים או בין ילדכם לילדים של אחרים. אל תאמרו "אבל הילד של יעל קיבל 90 במבחן" או "למה אתה לא יכולה להיות יותר כמו הילדה של תמר?". חשוב מאוד להראות לילדים שאתם אוהבים אותם בדיוק כפי שהם.
5. עזרו לילד לפתח תחושת שייכות מגיל צעיר: כשמשתפים את הילדים במשימות הקשורות לבית מגיל צעיר הם לומדים על נתינה, על כבוד הדדי, על אחריות וגם לומדים שלעזור זה לא עונש. ממש מגיל שנתיים ניתן להתחיל לשלב אותם בפעולות ומשימות שונות בבית, לדוגמה:
- לסדר את החדר.
- לפנות את השולחן בסוף הארוחה.
- לערוך את השולחן לפני האוכל.
- לזרוק את הזבל לפח.
- לסדר את המיטה בבוקר.
- להתלבש לבד.
- לקפל כביסה.
- לעזור לטפל באחים קטנים יותר.
- לעזור להכין אוכל.
- לעזור לנקות את הגינה או להשקות את העציצים.