טיפול פסיכולוגי למבוגרים

טיפול פסיכולוגי במבוגרים הופך בשנים האחרונות למקובל חברתית הרבה יותר מאשר היה נחשב בעבר. אנשים רבים פונים כיום לפסיכולוג על מנת לשפר את איכות חייהם, גם אם הם לא סובלים ממצוקה נפשית אקוטית, ואפילו מדברים על זה בגלוי עם חברים ומשפחה

שוקי קדוש

פסיכולוג בהתמחות קלינית

העידן המודרני מעמיד אותנו במצב שבו אנו נדרשים לעבוד קשה ולהיות במרדף אינסופי בכדי לעמוד בסטנדרטים של חברה המקדשת ערכים של יעילות, הישגים ומצוינות. לפעמים המסע כבד ובמהלכו משהו קורה ואנחנו שמים את עצמנו בצד, שוכחים לרגע מי אנחנו ומה אנחנו רוצים וצריכים באמת. פעמים רבות הבושה והחשש להיתפס כחלשים או לא מובנים מנצחים, ואנשים נשארים לבד עם המצוקה והתחושות הקשות שרק הולכות ומעצימות.

טיפול פסיכולוגי הוא הזדמנות מצוינת לשים את עצמנו במרכז ולשמוע את הקול האישי שלנו קצת יותר טוב בתוך כל ההמולה הסואנת שמסביב, דווקא בעולם שנדמה שהולך ושוכח מהו מפגש אמיתי, קרוב ואותנטי.

בוחרים פסיכולוג מומחה עם תו איכות.

בדיקות רקע מעמיקות

כל המומחים באתר
בעלי השכלה והסמכה
על פי התנאים שהגדרנו

נסיון מוצלח מוכח

לכל המומחים נסיון
מעשי רלוונטי והמלצות
שאימתנו אישית

ראיון אישי

עם כל המומחים
קיימנו ראיון מקיף
והתרשמנו לטובה

בקרה שוטפת של חוות דעת

ענת שלנו לא מפסיקה
לתשאל לקוחות ולוודא.
(גם איתכם היא תדבר)

פסיכולוג קליני מומחה למבוגרים
ד"ר לפסיכולוגיה קלינית, מטפל במבוגרים בכל הגילאים. משלב טיפול דינמי וטיפול CBT קוגניטיבי-התנהגותי במגוון תחומים - דיכאון, חרדה, קשיי הסתגלות, משברי חיים, פוסט-טראומה ועוד
ריקי מרקביץ יעקבס, פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בהפרעות קשב בילדים ומבוגרים, וכן טיפול בחרדות, הדרכת הורים, ויסות רגשי, דימוי וערך עצמי, מערכות יחסים ומשברי חיים
פסיכולוגית קלינית מומחית
פסיכולוגית קלינית למבוגרים מגיל 18, מטפלת בדיכאון, חרדה, אבדן ושכול, ומגוון רחב של קשיים ובעיות
פסיכולוג קליני מומחה
פסיכולוג קליני מומחה, מטפל בילדים, מתבגרים ומבוגרים. מטפל CBT ו-EMDR ילדים וגם EFT

מה באמת קורה בטיפול הפסיכולוגי?

רבים תוהים מה בעצם קורה בטיפול הפסיכולוגי. אחת הסטיגמות שיש לאנשים בנוגע לטיפול היא שהפסיכולוג "ינתח ויבקר" אותם, שיתמקד רק ב"איפה הם לא בסדר", ולכן הם בוחרים להימנע מראש.

אכן, יש משהו מאיים, אולי אפילו מפחיד, בלהגיע לטיפול, לפגוש אדם זר ולשפוך בפניו את הלב. הפחד הזה הוא פחד לגיטימי ואפילו רצוי ובריא.

אחת המטרות הראשונות של הפסיכולוג המטפל היא להפחית את הפחד בהדרגה ולאפשר למטופל להרגיש יותר בנוח להכניס את המטפל לעולם שלו. חשוב לזכור שבטיפול המטופל הוא זה שמכתיב את הקצב, ולא המטפל. המטפל שם עבור המטופל ולא להפך. הוא שם בשביל ללוות את המטופל בדרך האישית שלו, לשמור עליו כשצריך ולהיכנס יחד אתו למקומות חשוכים מהם נמנע ולעזור לו להאיר אותם, תוך נקיטה של עמדה אמפטית ולא שיפוטית.

הטיפול מאפשר למטפל ולמטופל להתבונן ביחד על סוגיות שבהם עסוק המטופל בחייו ולהעמיק את ההבנה כלפי יחסו והתנהגותו ביחס אליהן: מה מפעיל אותו? מה עושה לו טוב? מה מכעיס או מעציב אותו? ובאילו דרכים הוא מתמודד עם הקשיים שלו.

המטרה היא שהמטופל ילמד להכיר את עצמו טוב יותר ולהיות יותר קשוב לעצמו, ומתוך כך גם ישכלל את דרכי ההתמודדות שלו עם קשייו.

מסגרת הטיפול: החוזה הטיפולי

החוזה הטיפולי הוא מעין "חוזה" לא כתוב שמוגדר בתחילת הטיפול בין הפסיכולוג המטפל למטופל בנוגע לעבודה המשותפת ביניהם.

מטרת החוזה הטיפולי היא למסגר את הטיפול, לייצר גבולות ברורים גם ברמה המעשית וגם ברמה הטיפולית, ובכך להפחית את חוסר הוודאות של המטופל ולייצר עבורו תחושה של יציבות, קביעות וביטחון. החוזה הטיפולי כולל היכרות והצגה עצמית של הדדית של הפסיכולוג והמטופל. הפסיכולוג יציג את הכשרתו ומומחיותו והמטופל יציג את עצמו ואת הסיבות שהביאו אותו לטיפול.

בהיבט המעשי, יחליטו המטפל והמטופל על יום ושעה קבועים שבהם ייפגשו, על אורך הפגישה (אורך פגישה טיפולית הוא 50 דקות ברוב המקרים), מיקומה והסדרי התשלום במידה ומדובר על טיפול פרטי. כמו כן, יוגדרו כללי שמירת סודיות והמחויבות של שני הצדדים לקשר ולתהליך הטיפולי.

טיפול דינאמי, CBT או טיפולי "הגל החדש": איזו גישה טיפולית מתאימה לך?

למרות המודעות ההולכת וגדלה, רבים לא מכירים את האופציות העומדות לפניהם כאשר הם מנסים לבחור טיפול פסיכולוגי מתאים. קיימות היום מספר גישות טיפוליות.

טיפול פסיכו-דינאמי

טיפול פסיכו דינאמי הינו הטיפול הפסיכולוגי ה"מסורתי" כפי שאנחנו מכירים אותו- טיפול בשיחה כאשר הפסיכולוג והמטופל יושבים זה מול זה.

הטיפול מתמקד בניסיון להבין ולעבד באפן מעמיק תהליכים נפשיים לא מודעים העומדים בבסיס קשייו של המטופל ולהעלות אותם בהדרגה למודעות שלו.

הנחת היסוד בטיפול דינמי היא שהאישיות, דפוסי החשיבה וההתנהגות שלנו מתעצבים בתוך יחסים בין-אישיים משמעותיים בחיינו, ובייחוד בתוך הקשר המוקדם שחווינו עם ההורים שלנו.

אם בעבר המיקוד של טיפול דינאמי היה על הבנת הקשר בין תהליכים לא מודעים לסימפטומים רגשיים, כיום הדגש הוא על עיבוד החוויה הרגשית של המטופל בתוך היחסים הטיפוליים עם המטפל כגורם המרפא. לרוב, טיפול פסיכו-דינאמי הוא טיפול ארוך טווח ועשוי לנוע בין מספר חודשים ועד למספר שנים.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול ממוקד וקצר טווח החותר להעלים את התסמינים הנפשיים באמצעות זיהוי של דפוסי חשיבה והתנהגות לא מסתגלים והחלפתם בדפוסים מסתגלים ובריאים יותר.

בניגוד לטיפול הדינאמי, טיפול CBT הוא טיפול מעשי יותר הממוקד בהווה שמתבסס לרוב על פרוטוקולים ברורים וכולל עבודה אקטיבית של המטופל גם בבית. טיפול CBT נמצא יעיל לטיפול בחרדות ופוביות ובהפרעות נפשיות ספציפיות נוספות.. אורך הטיפול עשוי לנוע בין 6-30 מפגשים.

טיפולי "הגל החדש"

במשך שנים טיפולים פסיכו-דינאמיים וטיפולים קוגניטיביים נחשבים כטיפולים הפסיכולוגיים המרכזים. כיום, על רקע הידע המחקרי והקליני המצטבר, צומחות יותר ויותר גישות טיפוליות המשלבות אלמנטים הן מהטיפול הדינאמי והן מהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. אחת הגישות הטיפוליות האינטגרטיביות המרכזיות היא "סכמה-תרפיה".

גישה טיפולית זו מדגישה מחד את מימד הקשר הרגשי על ידי מעורבות הורית ואמפטית של המטפל במטרה לספק למטופל חוויה רגשית מתקנת, ומאידך מתמקדת בזיהוי של דפוסי חשיבה ומבנים מנטאליים ("סכמות") שליליים שהתעצבו אצלו והחלפתם בסכמות בריאות יותר על ידי שילוב של טכניקות חווייתיות כמו דמיון מודרך ומשחקי תפקידים.

איך לבחור פסיכולוג?

שאלת השאלות – איך לבחור את הפסיכולוג המתאים לנו? אולי יש משהו מרגיע בכך שאין דרך אחת נכונה וברורה לבחור את הפסיכולוגית או הפסיכולוג הנכון בוודאות. צריך להתנסות וללמוד תוך כדי תנועה מה מתאים לנו ומה פחות.

אחד הגורמים שנמצאו כמשמעותיים ביותר לתהליך הטיפולי הוא טיב היחסים הטיפוליים. כאשר אתם מחפשים פסיכולוג, מומלץ לשים את הדגש על החיבור האישי שנוצר איתו.

הטיפול למעשה מתחיל כבר בשיחת הטלפון הראשונה עם המטפל שכבר בה אנחנו מקבלים אינדיקציה ראשונית לגבי החיבור שעשוי להיווצר עמו.

אם הרגשתם נעים בשיחה והחלטתם להמשיך לפגישה ראשונה, שאלו את עצמכם האם המטפל מרגיש לכם כמו מישהו שתוכלו לסמוך עליו שיוביל את התהליך? האם אתם מרגישים בנוח במחיצתו? מרגישים שבהדרגה תוכלו להכניס אותו לעולמכם? שהוא מבין אתכם? אין אלא ללכת עם תחושת הבטן במקרים האלו, ובמידה והתשובות לשאלות האלו חיוביות, כנראה שכדאי להמשיך לתת הזדמנות.

כולנו אוהבים לקבל המלצות מחברים. המלצה מחבר או אדם שקרוב אליכם היא תמיד טובה אבל גם כאן חשוב לזכור שאם האדם הממליץ הרגיש בנוח עם מטפל מסוים זה לא אומר בהכרח שגם אתם תרגישו בנוח אתו. אנשים שונים ונבדלים זה מזה ולכן כל אינטראקציה היא שונה וייחודית לאנשים אשר מעורבים בה. לכן, חשוב ללכת עם תחושת הבטן לגבי החיבור שנוצר גם במקרים האלו.

פסיכולוגית או פסיכולוג?

שאלה נפוצה נוספת בקרב פונים לטיפול היא האם לבחור בפסיכולוג או בפסיכולוגית. גם כאן, אין חוקיות ומומלץ ללכת עם תחושת הבטן שלכם. אם אתם מתלבטים ומתקשים להכריע, נסו לקבוע פגישה ראשונה במקביל, גם אצל פסיכולוג וגם אצל פסיכולוגית, ולהבין עם מי אתם מרגישים נכון ונוח יותר להמשיך.

איך מתחילים?

באקספרטס תוכלו למצוא פסיכולוגים קליניים מומחים שמטפלים במגוון בעיות ומצבי חיים.

כמי שמבינים את הקושי, אך גם את הערך העצום שבטיפול, חשוב לנו להציע את המטפלים הטובים והמתאימים לכם ככל האפשר. אנו משקיעים מאמץ רב בבחירת  פסיכולוגים בעלי תחומי טיפול מגוונים ובעלי הסמכה ונסיון מעשי.

אנחנו פונים באופן שוטף למטופלים, על מנת לוודא שקיימת שביעות רצון מכל מומחה שרשום אצלינו.

בלחיצת כפתור תוכלו לבדוק את תחומי המומחיות של כל פסיכולוג, את הניסיון האישי והאג'נדה הטיפולית שלו וליצור קשר עם מי שנראה לכם הכי מתאים.

באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין בזום עם פסיכולוג שתבחרו, ולשתף אותו בקשיים שלכם, בסיבות שהביאו אתכם לרצות לפנות לטיפול, בחלקים שרוצים ולא רוצים טיפול ולשמוע את התרשמותו וחוות דעתו. זוהי דרך נוחה שיכולה להפוך את המגע הראשוני עם עולם הטיפול הנפשי לנעים ומאיים הרבה פחות.

 

עודכן בתאריך: 26 במרץ 2023

דילוג לתוכן