איך תוכלו לעזור לילד המתמודד עם פוסט טראומה?
ראשית חשוב להבין שאירוע טראומטי הוא לרוב אירוע מפתיע, שלא ניתן לצפות אותו או למנוע אותו, זהו דבר מתסכל עבור ההורה והילד. לאחר שהאירוע קורה, חשוב לזהות את סימני המצוקה במהירות ולנסות לסייע לילד להתמודד עם הקשיים כמה שיותר מהר. דברים שתוכלו לעשות בעצמכם:
- מיד לאחר האירוע כדאי לעזור לילד להירגע, אבל בו זמנית גם לחזור במהירות לשגרה רגילה ומוכרת. שמירה על שגרה וסדר יום הם הבסיס לתחושת היציבות והביטחון של הילד. ככל שתקפידו לשמור על השגרה המוכרת כך תפחיתו את רמת המצוקה.
- שמרו על גבולות, אבל גם הקפידו להיות קשובים ותומכים. נסו לזהות מתי ההתנהגות של הילד נובעת ממצוקה וגלו רגישות.
- גלו סבלנות, ילד המתמודד עם טראומה עלול להיות אגרסיבי, לבכות, להתיש את ההורה. זכרו שקשה לו, עודדו אותו לדבר על מה שהוא מרגיש ואל תזלזלו ברגשותיו.
- ערבו את הגננת או המורה במצבו של הילד, כדי שיקבל תמיכה וסיוע גם במסגרת החינוכית.
- הדרכת הורים היא דרך מצוינת עבור ההורים לעזור לילד מבלי לערב אותו באופן ישיר. במסגרת הדרכת הורים תוכלו לקבל תמיכה מפסיכולוג ילדים, להבין את מצבו של הילד טוב יותר, לקבל כלים שיעזרו לכם להתמודד עם החיים בבית, איך לשמור על סבלנות, לעזור לילד להרגיש בטוח, איך לתמוך בילד ברגעי חרדה, מצוקה ועוד.
האם כל הילדים יחוו פוסט טראומה קשה?
לא תמיד, לא בהכרח. כל ילד הוא שונה, כל טראומה היא שונה ולכן כל ילד מגיב אחרת. התגובה לטראומה יכולה להיות מושפעת ממספר פרמטרים:
- סוג הטראומה.
- מההשפעה שלה על הילד.
- מהתמיכה המשפחתית שהילד מקבל.
- מהטיפול המקצועי שהוא מקבל אם בכלל.
- מהחשיפה של הילד לטראומות קודמות.
- מהיכולת שלו לדבר ולתקשר את הטראומה ועוד.
- יש ילדים שנחשפים לטראומה אחת קצרה (לדוגמה אובדן של קרוב משפחה) וכאלה הנחשפים לטראומה מורכבת יותר (כמו אובדן של מספר בני משפחה בו זמנית או בפרק זמן קצר).
- לעתים ילד יחווה מספר טראומות שונות שישפיעו עליו ביחד בעוצמתיות.
- יש ילדים רגישים ופגיעים יותר ויש ילדים חזקים יותר המצליחים להתמודד טוב יותר.
- ילדים מסוימים מדחיקים ולוקח זמן להבין שהם סובלים מפוסט טראומה ויש המשתפים ישר ולכן קל יותר לעזור ולהעניק להם טיפול בזמן.
- לא תמיד לטראומה תהיה השלכה פסיכולוגית לטווח ארוך, אבל פעמים רבות כן.
בטווח הארוך, עם טיפול נכון, רוב הילדים יצליחו להתמודד עם הטראומה שחוו וישובו לתפקד כרגיל, חלקם לאחר מספר שבועות, חלק לאחר מספר חודשים ובמקרים קשים לאחר מספר שנים.
ילדים לא מאובחנים ומטופלים עלולים לסבול מנזק פסיכולוגי חמור ומתמשך, העלול ללוות אותם כל חייהם ולהפריע להם לתפקד.
טיפול פסיכולוגי לטיפול בפוסט טראומה – מהי הדרך היעילה?
טיפול קוגנטיבי-התנהגותי (CBT) הוכיח את עצמו עם השנים כיעיל ביותר מכיוון שהוא מטפל באופן נקודתי בהפחתת החרדה, בעיות ההתנהגות והתסמינים הנוספים של ילדים הסובלים מפוסט טראומה.
לקריאה על טיפול התנהגותי לילדים ומטפלי CBT מומלצים >>
יחד עם זאת, יש ילדים שיזדקקו דווקא לטיפול במשחק, תרפיה, טיפול באמנות, או טיפולים חווייתיים יותר, בהם יוכלו להתמודד עם הטראומה בדרך עקיפה, בשל קושי להיפתח ולדבר עליה באופן ישיר.
כאן באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין מרחוק, דרך ה-ZOOM, עם פסיכולוג ילדים מומחה. במסגרת הפגישה תוכלו לתאר את המקרה של הילד שלכם, את הקושי והטראומה שחווה ולהתייעץ עם הפסיכולוג לגבי סוג הטיפול המתאים למקרה האישי שלכם. בפגישה תוכלו לקבל גם הדרכת הורים קצרה, שתסייע לכם להתחיל לטפל במקרה בעצמכם בבית וגם לשמוע אבחון ראשוני של המקרה על ידי איש מקצוע בעל ניסיון רב בתחום.
בואו להתייעץ עם פסיכולוגים מומחים: לתיאום פגישת ייעוץ ראשונית, לחצו כאן >>