
שוקי קדוש
פסיכולוג בהתמחות קלינית
טיפול פסיכודינמי הוא טיפול פסיכולוגי מקיף שחותר לשינוי נפשי וחיזוק המערך האישיותי ברמה העמוקה ביותר. איך מתבצע הטיפול בפועל ומדוע הוא יעיל? למי הוא מתאים ולמי לא? מה זה טיפול דינמי קצר מועד ואיך למצוא מטפל מתאים?
הגישה הפסיכודינמית מתייחסת למספר גישות וטכניקות טיפוליות של טיפול באמצעות דיבור. הטיפול הדינמי מתבסס על ההנחה שבנפש האדם קיימים רבדים לא מודעים הכוללים דחפים ויצרים ראשוניים, פנטזיות, כמיהות, זיכרונות, חרדות וקונפליקטים שמשפיעים על ההתנהגות שלנו ועל הבחירות שאנו מקבלים בחיינו.
הנחה מרכזית נוספת היא כי חוויות עבר משמעותיות והקשרים המוקדמים שלנו עם הדמויות ההוריות שלנו נצרבות בנו כמעין די.אנ.אי נפשי. על אף שאלו לרוב לא זמינים לנו בזיכרון, הם ממשיכים להשפיע על החוויה העצמית שלנו בעולם ומעצבים את מערכות היחסים והקשרים שאנחנו יוצרים עם אנשים אחרים בחיינו.
הטיפול הפסיכולוגי הדינמי, לכן, עוסק בחקירה מעמיקה וחשיפה של קונפליקטים פנימיים והיבטי עצמי לא מודעים העומדים בבסיס הסבל והכאב הנפשי של המטופל.
לטיפול הדינמי סוגים שונים, כאשר בקצה אחד שלו הטיפול התובנתי העמוק ובקצה אחר טיפול תמיכתי שנועד לתמיכה וארגון במצבי משבר אקוטיים כצעד ראשוני.
כטיפול מקיף ורחב, פסיכותרפיה דינמית מתאימה כמעט לכל סוגי ההפרעות הפסיכיאטריות כגון חרדה, דיכאון, הפרעות אישיות, הפרעות אכילה וכדומה, וכן לקשיים רגשיים לא מסווגים כדוגמת קשיים בין-אישיים, קשיי הסתגלות, דימוי עצמי שלילי, קושי ביצירה וכניסה למערכות יחסים, רגישות גבוהה, משברי חיים וכדומה.
ישנם גם מודלים טיפוליים פסיכואנליטיים שהראו הצלחה בטיפול במטופלים סכיזופרנים, אך כיום הדבר פחות שכיח ובדרך כלל הטיפול המוצע לאנשים עם רמת תפקוד נמוכה הוא טיפול דינמי תמיכתי בעיקרו.
בפסיכותרפיה פסיכו-דינמית המטפל והמטופל נפגשים פעם או פעמיים בשבוע למשך 50 דקות ויושבים זה מול זה לשוחח. אין הנחיה מוגדרת וברורה לגבי נושא השיחה והמטופל מוזמן להגיד את כל העולה במוחו.
חקירת עולמו הלא מודע נעשית דרך האופן שבו תכנים מודחקים בנפשו עולים בתוך הקשר שלו עם הפסיכולוג המטפל, בחלומות, בזיכרונות ילדות, באסוציאציות החופשיות שלו ובתכנים שבהם הוא עסוק. בעזרתו של המטפל יכול המטופל להגביר בהדרגה את התובנה והמודעות העצמית שלו לאותם אזורים לא מודעים אשר גורמים לו לקושי ביחסים בין-אישיים, לקבל החלטות שגויות ולחזור שוב ושוב על דפוסי התנהגות מזיקים.
ככל שהמודעות שלו לקונפליקטים פנימיים הולכת וגוברת, כך גדל המרחב הנפשי שלו ומכאן גם החופש שלו להשתחרר מאותם דפוסים מזיקים הגורמים לו סבל וכאב.
הטיפול הדינמי דורש מוטיבציה גבוהה, יכולת טובה ליצור קשר עמוק ומשמעותי תוך זמן קצר, יכולת התבוננות גבוהה ועמידות נפשית שתאפשר לגעת בתכנים נפשיים לא תמיד פשוטים.
השורשים של הטיפול הפסיכודינמי נעוצים בפסיכואנליזה אותה פיתח זיגמונד פרויד בשנות ה-20.
בשני סוגי הטיפול המטרה היא להעלות תכנים מודחקים מהלא מודע למודע על מנת להביא לשחרור ולריפוי נפשי. יחד עם זאת, ישנם כמה הבדלים בין שתי הגישות הטיפוליות.
בעוד שבדרך כלל המטרה בטיפול דינמי היא ממוקדת וספציפית לקשיים מסוימים של המטופל, בפסיכואנליזה מטרת הטיפול היא רחבה יותר וניתן לראות אותה כמעין מסע נפשי שנועד לאפשר למטופל לצלול פנימה ולהכיר את עצמו ברבדים הנפשיים העמוקים ביותר.
ככזה, טיפול פסיכואנליטי הוא תהליך טיפולי אינטנסיבי המתקיים בתדירות של 3 פעמים בשבוע ואף יותר מכך במקרים מסוימים.
בניגוד לטיפול הדינמי, בו המטפל והמטופל יושבים זה מול זה, בטיפול פסיכואנליטי המטופל שוכב על ספה כאשר האנליטיקאי יושב מאחוריו. זאת על מנת לאפשר לו להיות שקוע לגמרי בעולמו הפנימי ולא להיות מוסח מנוכחותו של האנליטיקאי.
הפסיכואנליזה הקלאסית הזו מונחית למעשה על ידי רעיון של "פסיכולוגיה של אדם אחד" שבו האנליטיקאי שומר על ריחוק וניטרליות בדרך לחשיפת "האמת הנפשית האובייקטיבית" של המטופל.
לעומת זאת, לאורך השנים חלו שינויים והתפתחויות בחשיבה הפסיכואנליטית וגישות פסיכולוגיות מודרניות יותר רואות את האישיות כמתפתחת ומתעצבת בתוך יחסי גומלין עם אחרים משמעותיים בחיינו. תפיסה זו מונחית על ידי הרעיון של "פסיכולוגיה של שני אנשים" שלפיו המרחב הטיפולי נוצר ומתהווה על ידי המפגש החד פעמי בין הסובייקטיביות של המטפל והמטופל.
המטפל אינו רק צופה מהצד ומנתח, אלא משתתף פעיל שמשפיע על התהליך הטיפולי ומושפע ממנו. גישות אלו רואות בקשר הטיפולי עצמו כגורם המרפא ולכן הדגש בהן הוא על יצירת קשר טיפולי מכיל ואמפטי שיאפשר למטופל חוויה רגשית מתקנת לתהליכים התפתחותיים שהופרעו בתוך הקשרים המוקדמים שלו.
מחקרים רבים תומכים ברעיון זה ומראים כי טיב הקשר הטיפולי הוא המנבא החזק ביותר להצלחת הטיפול.
הייחודיות המרכזית של טיפול פסיכו-דינמי היא בכך שהוא טיפול פסיכולוגי מקיף שחותר לשינוי נפשי וחיזוק המערך האישיותי ברמה העמוקה ביותר. האמונה היא כי שינוי זה יישאר עם המטופל גם לאחר סיום הטיפול ויגביר את תחושת החירות הפנימית, הביטחון והשליטה של המטופל בחייו גם בטווח הארוך.
הטיפול, לכן, הוא לרוב ארוך ויכול לנוע בין מספר חודשים ועד לשנים רבות, וממוקד בעיבוד של חוויות עבר משמעותיות והבנת הקשר שלהם לדפוסים הנוכחיים של המטופל.
לעומת זאת, טיפולים אחרים כדוגמת טיפולי CBT הם טיפולים קצרי טווח וממוקדים בעיקר בהקלה על התסמינים השליליים הנוכחיים של המטופל.
ככאלה, טיפולי CBT עסוקים יותר ב"כאן ועכשיו" וכוללים עבודה אקטיבית של המטפל והמטופל לשינוי של דפוסים בעייתיים אצל המטופל, עם פחות דגש על הבנה ועיבוד של הסיבות שגרמו להם.
פסיכותרפיה דינמית קצרת מועד (Short-Term Dynamic Psychotherapy – STDP) היא למעשה שיטת טיפול המתבססת גם היא על המסורת הפסיכואנליטית אך ממוקדת יותר ותחומה לכ 10-30 מפגשים בדרך כלל.
השיטה פותחה כבר במחצית השנייה של המאה ה-20 מתוך מקרים שהראו שהתערבות דינמית קצרה וממוקדת מביאה אף היא להקלה משמעותית ויציבה לאורך זמן במצוקה של מטופלים.
אחד המאפיינים של שיטה זו הוא קביעת מוקד טיפולי ברור ו"דחיקה" של נושאים אחרים שככל הנראה ידרשו מסגרת זמן רחבה יותר.
המוקד הטיפולי בפסיכותרפיה דינמית קצרת מועד יכול להתרכז בסימפטום מסוים עמו מגיע המטופל, בדפוס בין-אישי שמזיק למטופל ומביא לתקיעות בחייו, בתפיסת עצמי בעייתית וכדומה.
אם בטיפול פסיכו-דינמי רגיל עשויים המטפל והמטופל למצוא עצמם "הולכים" יחד בדרכים לא ידועות שאותן לא שיערו מראש בתוך עולמו הפנימי של המטופל, בטיפול קצר מועד יש מניעה להיכנס לעומקו של כל ניואנס וניואנס אם הוא לא קשור למוקד הטיפולי שהוגדר מראש.
המטפל נוקט אף הוא בעמדה אקטיבית לצורך מיקוד מטרות הטיפול והכוונה של הטיפול אל עבר המטרות שהוגדרו מראש. זאת לעומת הטיפול הדינמי המסורתי בו המטופל מוביל את הטיפול עם התכנים עליהם הוא מדבר והאסוציאציות החופשיות שלו.
בשנים האחרונות ישנה התפתחות משמעותית במחקר על טיפולים פסיכולוגיים קצרי מועד וטיפול דינמי בפרט, על מנת לבחון ולבסס את יעילותם. מודלים שונים של טיפול דינמי קצר מועד הראו תוצאות חיוביות בטיפול במטופלים הסובלים מהפרעות חרדה, דיכאון, פוביות ספציפיות, מצבי משבר ועוד.
הטיפול אינו מתאים בדרך כלל לסכיזופרניים ולאנשים הסובלים מהפרעות אישיות קשות.
ההבנה לגבי היכולת המוגבלת של ילדים צעירים להבין ולבטא במילים את רגשותיהם ומחשבותיהם בפני מישהו אחר, הביאה להתפתחות של טיפול בילדים באמצעות משחק (Play Therapy).
המשחק נתפס כשפה שדרכה מבטא הילד תכנים רגשיים מעולמו הפנימי ולכן הוא משמש כמעין צוהר לעולמו הלא מודע ולדרמה הפנימית שמתחוללת בילד.
דרך ההתנהגות של הילד בזמן המשחק, אופן התקשורת שלו עם המטפל שמשחק אתו, האופן שבו הוא מתייחס לדמויות מסוימות והאיכויות שהוא מייחס להן, ניתן ללמוד על הקונפליקטים הפנימיים שלו, על הפחדים והדאגות שלו, על האופן שבו הוא תופס את סביבתו ועל ההגנות שעימן הוא מתמודד עם החרדות שלו.
דרך הנוכחות האמפטית של הפסיכולוג המטפל וההתערבויות שלו, המרחב המשחקי מאפשר לילד לעבד את הרגשות שלו בסביבה בטוחה ולהתחיל לקשר בהדרגה את ההתרחשות המשחקית שהוא מייצר לחיי היום-יום שלו במטרה להגביר את החופש והשליטה שלו בסיטואציות ואירועים בחייו.
טיפול במשחק מתאים לילדים בגילאי 3-11 עם גמישות בהתאם לצרכים וליכולות של כל ילד וילד. לרוב בגילאים מאוחרים יותר טיפול באמצעות דיבור מתאים יותר.
רק פסיכולוגים קליניים, חינוכיים, שיקומיים ורפואיים או אנשי טיפול בעלי תואר שני טיפולי בתחום אחר (עובדים סוציאלים, מטפלים באומנות, ביבליותרפיסטים וכדומה) שסיימו הכשרה דינמית בבית ספר לפסיכותרפיה מוסמכים לטפל בגישה הפסיכו-דינמית. כמו כן, ישנם פסיכיאטרים בעלי הכשרה פסיכו-דינמית שמורשים לטפל בגישה גם הם.
על רקע מחקרים שמראים שיעילותם לא פחותה מיעילות של טיפולים מסורתיים המתקיימים פנים אל פנים, יותר ויותר מטפלים מציעים כיום טיפולים דינמיים אונליין באמצעות זום או פלטפורמות אודיו/וידאו דומות.
לטיפול פסיכולוגי אונליין יתרונות רבים וביניהם נוחות וזמינות גדולים יותר ואנונימיות ופרטיות מוגברת. כמו כן, טיפול אונליין מרחיב את האפשרות להתאמה טובה יותר בין מטפל למטופל ללא קשר לאזור הגיאוגרפי, וכן מאפשר הזדמנות שווה לטיפול גם עבור אנשים הנמנעים מלהגיע פיזית לטיפול בשל הסטיגמה החברתית השלילית הקיימת לגביו.
יחד עם זאת, מומלץ להתייעץ מראש עם הפסיכולוג המטפל באשר לאפשרות לקיים טיפול אונליין, שכן הוא אינו מתאים למשל לאנשים הסובלים ממשבר נפשי אקוטי בו נדרשת החזקה טיפולית מאסיבית יותר.
כאן באתר אקספרטס תפגשו פסיכולוגים קליניים מומחים מרחבי הארץ בעלי הכשרה וניסיון מקיפים בטיפול בגישה פסיכודינמית.
תוכלו לקרוא על הניסיון המקצועי ותחומי המומחיות של המטפלים ולפנות למטפל המתאים עבורכם לצורך קביעת פגישת ייעוץ ראשונית אונליין או בקליניקה הפרטית שלו.
עודכן בתאריך: 10 ביולי 2023