הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות עלולות לגרום לנזקים נפשיים ופיזיים חמורים, במקרים מסוימים הם עלולים להיות בלתי הפיכים. במקרים חמורים וקיצוניים, הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות עלולות גם לגרום למוות. בכל שנה, כ-1500 בני נוער בישראל מאובחנים כסובלים מהפרעת אכילה חמורה מאוד, הדורשת אשפוז לצורך הזנה, אשפוז במחלקה פסיכיאטרית או התערבות פסיכולוגית אחרת לצורך שיקום וטיפול בתופעה.
הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות: הרקע לתופעה
בגיל ההתבגרות, בני הנוער מחדדים את המודעות שלהם למראה החיצוני בכלל ולמשקלם בפרט. אחת הסיבות לכך היא השפעתן של המדיות השונות על המתבגרים (אינטרנט, טלוויזיה, שלטי חוצות, קולנוע ועוד).
נערים ונערות נחשפים בכל יום, כל היום, ל"אידיאל יופי" לא ריאלי, הניבט אליהם מכל מקום. נערות לדוגמה, רואות בגופן הרזה, החטוב והמוצק של שחקניות, דוגמניות, זמרות ומפורסמות אחרות – גוף מושלם ושואפות להגיע למראה שלו. הנערות הרואות במראה זה מראה "נורמלי", לא יודעות שבעצם כ-70% מאותן נשים מפורסמות, הן בעלות מסת גוף נמוכה מאוד, זאת על פי מחקרים. הרצון להידמות לאותן מפורסמות, גורם לנערות רבות לפצוח בדיאטות קיצוניות, לשנות הרגלי אכילה, לבצע פעילות ספורטיבית אינטנסיבית וכך רבות מהן מתחילות לפתח הפרעות אכילה שונות ולפתח דימוי גוף נמוך ושלילי.
כ-85% מהסובלים מהפרעות אכילה הם בגילאי 12-20, עובדה זו מעידה על כך שגיל ההתבגרות הוא התקופה הרגישה והמסוכנת ביותר לפתח הפרעת אכילה.
מעבר לאידיאל היופי והרזון, בני נוער מתמודדים עם לחצים בלימודים, קשיים חברתיים, שינויים פיזיולוגיים רבים, מנסים לבנות ולמצוא את הזהות העצמית שלהם, דורשים לצאת לעצמאות, מנסים לשלוט בחייהם, רבים עם הוריהם, סובלים משינויים הורמונליים ועוד.
הפרעות אכילה נפוצות בגיל ההתבגרות
בולמוסי אכילה (אכילה זללנית) – מצב בו נערים או נערות אוכלים המון אוכל בפרק זמן קצר. מדובר בכמות גדולה מאוד של מזון, כמות שלרוב אדם רגיל לא יצליח לאכול. פעמים רבות האכילה לא נעשית עם תחושת רעב ולאחר האכילה המתבגרים חשים בושה, גועל עצמי ואפילו אשמה. האכילה הזללנית לרוב נעשית בסתר, יש נערים ונערות שיקפידו ויקנו לעצמם מזון כדי שההורים לא ישימו לב שנעלמה כמות גדולה של אוכל מהמקרר.
סכנות: נערות הסובלות מהפרעה זו יסבלו לרוב מהשמנת יתר, מחזור לא סדיר והן עלולות לסבול גם מלחץ דם גבוה, בעיות כבד, כליות, קוצר נשימה וסכרת.
אנורקסיה אצל נערות (אנורקסיה נרבוזה) – הפרעת אכילה מסוכנת הבאה לידי ביטוי בהגבלה של צריכת הקלוריות, הגורמת לירידה דרסטית במשקל. הנערה הסובלת מהפרעה זו פוחדת מאוד מהשמנה גם כשהיא מגיעה למשקל גוף נמוך. לנערות הסובלות מאנורקסיה קיים עיוות בכל הנוגע לתפיסת משקל הגוף והמראה החיצוני.
סכנות: זוהי הפרעת האכילה עם אחוזי התמותה הגבוהים ביותר (כ-10%). הפסקת מחזור, איבוד משקל עד לתת משקל, איבוד ויטמינים ומינרלים החיוניים לגוף, עייפות רבה, מחלות לב, צפיפות עצם נמוכה, דיכאון, קושי בריכוז, פגיעה בפוריות ועוד.
בולמיה נרבוזה – הפרעת אכילה הבאה לידי ביטוי באכילה זללנית של כמות גדולה של אוכל בפרק זמן קצר – ומיד אחריה פעולת ריקון. מדובר במעין טקס היטהרות של הגוף מהמזון, פעולת ההתרוקנות נעשית לרוב על ידי הקאה מידית של האוכל או על ידי שימוש בחומרים משלשלים או משתנים. בנוסף נערה הסובלת מהפרעת אכילה זו עלולה "לכפר" על התקפי האכילה בפעילות גופנית מרובה או ימים של צום, זאת בגלל רגשות אשמה שפוקדים אותה לאחר אותו התקף זלילה.
סכנות: בעיות לב, חולשה, התפוצצות של כלי דם, שיניים בעלות מראה פגום (בגלל הקאות וחומצות הקיבה), דיכאון ועוד.