צורת הטיפול ה"קלאסית" בילדים כוללת פגישה טיפולית שבועית לילד ביום ושעה קבועים, ובנוסף – הדרכת הורים אחת לשבועיים עד חודש, בהתאם לצורכי המשפחה. צורת עבודה כזאת מאפשרת למטפל להכיר את הילד ואישיותו, ליצור עימו קשר, ומתוך הקשר שנוצר וההבנות הטיפוליות של המטפל אודות הילד – לתת להורים כיוונים להתנהלות בבית שתתאים למאפייניו הרגשיים וצרכיו של הילד.
בצורת טיפול כזאת רוב המשקל, מבחינת הזמן שמוקדש למשפחה על ידי המטפל – ממוקד בילד, ולא בהוריו; אך נעשים חיבורים בין הטיפול לבין ההתנהלות בבית על ידי הדרכת הורים דירקטיבית ופרקטית שמרחיבה את ההסתכלות ודרכי הפעולה של ההורים.
עם זאת, הפורמט ה"קלאסי" לא מתאים לכל המשפחות, ולא תמיד עובד.
באילו מקרים מומלצת הדרכת הורים על בסיס שבועי, שהיא עצמה המוקד לטיפול ואמורה לחולל את השינוי בבית, ולא טיפול בילד עצמו?
1. כשהילד מסרב להגיע לטיפול רגשי אצל פסיכולוג
ישנם ילדים שמאופיינים במנגנוני הגנה שאינם מאפשרים להם להכיר בקשיים שלהם ולהסכים לקבל עזרה. עבור ילדים כאלה כל איזכור של הקושי גורם להם לחוש חלשים וחסרי ערך ועלול גם לעורר תגובה של עלבון או זעם. קשה עד בלתי אפשרי לעבוד עם ילדים שלא רוצים להיות בטיפול.
כמובן שלעיתים ההתנגדות מתמוססת תוך כדי הפגישות וכשנוצר קשר מיטיב עם המטפל, אך לא פעם רמת ההתנגדות ההתחלתית כל כך גבוהה, שאין אפשרות להגיע למצב של שיח ועבודה משותפת.
במקרים כאלה עדיף לפתוח ערוץ תקשורת אחר כדי לחתור לשינוי בבית – דרך הדרכת ההורים. המטפל נפגש עם ההורים אחת לשבוע ומנתח ביחד איתם סיטואציות שקרו בשבוע החולף ודרכי פעולה אפשריות שיכולות להוביל לשינוי המצב בבית.