שקרים אצל מתבגרים

שקרים אצל מתבגרים ובני נוער הם תופעה מוכרת, שלמרבה הצער מתרחשת אצל כולם. כמעט כל המתבגרים משקרים או ישקרו, לא ניתן לברוח מזה, אבל כן תוכלו להתמודד עם זה ולטפל בזה. למה הם משקרים ומה תוכלו לעשות?

בני נוער שמשקרים הם לא בהכרח עבריינים או שקרנים, והם גם לא משקרים בגלל שאתם הורים רעים. הם פשוט נמצאים בשלב התפתחותי שבו הם מגדירים את עצמם מחדש, יוצרים זהות נפרדת ותוך כדי גם לא רוצים לאכזב אתכם. הם משקרים כי הם מבחינים בין מה שמותר ואסור, בין חיובי ושלילי, כי הם יודעים כבר מה מקובל עליכם ומה לא.

מחקרים מראים כי 98% מבני הנוער משקרים מעת לעת, ומחקר שנערך בארצות הברית מצא שמתבגרים משקרים בממוצע כ-11 פעמים בשבוע – ואפילו משקרים על כך שהם שיקרו.

על מה בני נוער משקרים ולמה?

מסתבר שממש על הכל: על לימודים, מבחנים, חברים, על מה שאכלו ולא אכלו, על איפה הם נמצאים, לאן הם הולכים, עם מי הם הולכים, מתי הם חזרו, איך הם הלכו, איזה ציון הם קיבלו, על אם שתו, אם עישנו, על מי נהג ועוד ועוד.

הם משקרים על דברים שיש להם צורך לשקר עליהם, וגם על דברים שאין להם ממש סיבה לשקר עליהם. הם אומרים הרבה מאוד "זה לא אני" ו-"נשבע שעשיתי" וגם "זו לא אשמתי" ו-"זה לא אני, זה הוא" ועוד הרבה משפטים שאתם מכירים היטב כי גם אתם השתמשתם בהם ושיקרתם כשהייתם בגיל שלהם.

הם למדו לשקר מאיתנו

ילדים בני 12-13 ואילך, בני נוער ומתבגרים, משקרים גם בגלל שהם כבר הספיקו ללמוד מאיתנו שזה בסדר לשקר, כי אנחנו ההורים למדנו אותם שאנחנו מחמיאים לחברה על כמה יפה היא נראית בשמלה ואז אומרים שהיא נראית זוועה מאחורי הגב שלה. כי ביקשנו מהם לומר שאנחנו לא בבית כשאנחנו כן בבית. כי הם שמעו אותנו אומרים שהאוכל שסבתא הכינה ממש טעים ואז אמרנו להם שהאוכל יצא לה נורא. כן, אנחנו מורים לחיים גם בדברים הפחות טובים, אנחנו מודל לחיקוי לאורך כל הדרך ואנחנו לא שמים לב.

אז איך מגיבים, ואיזה מסר להעביר למתבגרים שמשקרים?

  • שככל שהם ישקרו יותר כך גדל הסיכוי שהם יאבדו שליטה.
  • ששקרנים חיים גם בפחד מכך שיתפסו אותם.
  • שכשאנחנו משקרים אנחנו צריכים להתמודד גם התוצאה שמגיעה כשתופסים אותנו בשקר.
  • ששקר פוגע בדימוי העצמי שלנו כי אף אחד לא אוהב לראות בעצמו שקרן.
  • שחייבים לזכור ששקר פוגע באנשים שאוהבים אותנו ואנחנו אוהבים אותם.
  • שהשקר הופך אותנו לאדם לא אמין.
  • להסביר להם מה אנחנו מרגישים כשאנחנו מרגישים שהם משקרים לנו.
  • אסור להורים לעבור לסדר היום לאחר שהנער/ה נתפסו בשקר.
  • חשוב לשוחח איתם תמיד על הסיבה לשקר, למה בחר לשקר במקום לומר אמת ומה היה קורה אם היה אומר אמת. חשוב להראות שהאמת לא כזו מפחידה – השקר הרבה יותר.
  • להדגיש שוב ושוב את מחיר השקר ותוצאותיו.
  • גלו אמפתיה, סבלנות והכלה, אל תמהרו לצעוק ולהעניש, נסו להבין מה גרם לשקר ואיך אפשר למנוע אותו בעתיד.
  • הסבירו להם שהאחריות להפסיק לשקר מוטלת עליהם.
  • תנו להם את התחושה שהם יכולים לדבר איתכם על הכל, השקר מתחיל פעמים רבות מהתחושה שהם לא יכולים, אז בחנו את עצמכם ואת התגובות שלכם.

שקרים של מתבגרים: מה עושים ומתי צריך לפנות לעזרה מקצועית?

אם אתם מרגישים שהשקרים מופיעים על בסיס קבוע, בכל יום, כל הזמן. אם אתם לא מצליחים לדעת מתי הילד דובר אמת ומתי שקר. אם נדמה לכם שהילד הולך לאיבוד בתוך עולם של שקרים ושאולי השקרים הם רק סימפטום של בעיה חמורה יותר – כדאי לפנות לטיפול מקצועי.

כאן באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוגים לנוער, בעלי ניסיון בעבודה עם מתבגרים ונערים, וקשיים בתוך התא המשפחתי. הפגישה נערכת מרחוק, דרך ה-ZOOM, רק עם ההורים. בפגישה תוכלו להציג בפני הפסיכולוג את המקרה, את הקושי עמו אתם מתמודדים, לשמוע את חוות דעתו המקצועית וגם לקבל כלים ראשונים להתמודדות בבית. בסיום הפגישה הוא יציג בפניכם את האפשרויות העומדות בפניכם לטיפול, אבחנה מקצועית והמלצה להמשך התהליך.

בואו להתייעץ עם פסיכולוגים מומחים: לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 7 ביוני 2021

דילוג לתוכן