סיוטים אצל ילדים: איך לעזור להם להתמודד?

הם מתעוררים בלילה בבכי וצרחות, מסרבים לישון לבד ואפילו חוששים ללכת לישון. איך מתמודדים עם ביעותי לילה אצל ילדים? איך מגרשים חלומות רעים אצל ילדים? והאם מדובר בתופעה נורמלית?

סיוטים וביעותי לילה, הם אותם חלומות מצמררים ומפחידים, הגורמים לנו להתעורר בבהלה מתוך שינה. אף אחד לא אוהב סיוטים, גם לא מבוגרים ועל אחת כמה וכמה ילדים. אצל ילדים התופעה נפוצה מאוד, בעיקר בגילאי 6 עד 10, אבל גם ילדים גדולים יותר וצעירים יותר חווים סיוטים, פשוט בתדירות נמוכה יותר.

סיוטים אצל ילדים בלילה התמודדות טיפוליש ילדים שחווים סיוטים ממש בכל יום ויש כאלו שרק מדי פעם. אבל בעוד מבוגרים יודעים כיצד להתמודד עם סיוטים, לקחת את הדברים בפרופורציות, להבדיל בין דמיון למציאות ולחזור לישון לאחר שהתעוררו מסיוט – חלומות רעים אצל ילדים הם משהו שילדים מתקשים להתמודד איתו.

סיוטים בלילה אצל ילדים, ממשיכים הרבה פעמים "לרדוף" אותם כשהם מתעוררים. הילד ממשיך לחיות את הסיוט במציאות, לא מצליח להשתחרר ממנו, לא מצליח להירדם, רוצה לישון עם הוריו ופעמים רבות החלומות הרעים שלו מתחילים להשפיע על המציאות שלו, לדוגמה:

  • ילד שחלם שאיבד את הוריו – ייצמד אליהם ולא ירצה לשחרר.
  • ילדה שחלמה שאמא שלה חלתה – תחשוש מאוד לבריאותה של אמה.
  • ילד שחלם על מפלצות – יהיה בטוח שיש מפלצת בחדר שלו.
  • ילדה שחלמה שקרה משהו רע בבית הספר או בגן – תסרב ללכת לשם.

מה הגורמים להופעת סיוטים בלילה אצל ילדים?

הרבה מאוד גורמים, שאנחנו כלל לא חושבים עליהם, יכולים להגביר את הסיכוי לכך שהילד יחלום חלומות רעים בלילה. הילדים שלנו מוקפים במהלך כל שעות היום בהרבה מאוד מידע וגירויים, המחלחלים אל תוך המוח שלהם, מציפים אותו ואז בשעת השינה הכל עולה וחוזר. כל מה שחוו וראו במהלך היום חוזר לפעמים בזמן השינה ופעמים רבות עלול לחזור בצורה קצת שונה, מעוותת, כפי שקורה פעמים רבות בחלומות.

בעוד מבוגרים יודעים כיצד להתמודד עם סיוטים, לקחת את הדברים בפרופורציות, להבדיל בין דמיון למציאות ולחזור לישון לאחר שהתעוררו מסיוט - חלומות רעים אצל ילדים הם משהו שילדים מתקשים להתמודד איתו

מהם הדברים שמשפיעים על חלומותיהם של הילדים?

טלוויזיה – המסך שהילדים צמודים אלו הרבה מאוד שעות, חושף אותם גם למפלצות, מכשפות, יצורים מוזרים, אנשים רעים וסיפורים משונים. לכן, שימו לב לתכנים שהילדים צופים בהם ואם הילד מתעורר בלילה ומתאר לכם חלום מפחיד עם דמות משונה, נסו לחשוב תחילה אם זה קשור למשהו שצפה בו בטלוויזיה.

הטלוויזיה יכולה להשפיע לרעה גם אם הילד ישב לצידכם כשצפיתם בחדשות או בתוכנית אחרת שלא מיועדת לצפייה לילדים.

ספרים – נכון, ספרים הם דבר נפלא, אבל גם בהם ניתן למצוא סיפורים מפחידים, איורים מאיימים, ועוד. אם אתם מקריאים לילדים סיפור לפני השינה, בחרו בסיפור מרגיע ולא במורט שערות, שישלח אותם לישון מתוחים ומפוחדים משדים ומפלצות.

התרחשויות שונות בשעות היום – אם הילדים שומעים אתכם מדברים על קרוב משפחה חולה, אדם קרוב שמת, תאונה שהתרחשה, אסון מזעזע או כל דבר שלילי אחר – הם עלולים לחלום על כך בלילה.

שינה לא טובה – ילדים שלא ישנים טוב, לא ישנים מספיק ונוטים לסבול מעייפות – נוטים גם לסבול מסיוטים. ילדים שהולכים לישון מאוחר בלילה, זקוקים לשינת צהריים ולא ישנים, כל דבר כזה עלול לגרום להם לחלומות לא טובים.

מצבי לחץ – ילדים שסובלים מלחץ, מתח וחרדה בחיי היומיום, בהחלט יכולים לסבול גם הם מסיוטים. ביעותים אצל ילדים חרדים ומתוחים היא תופעה מוכרת וטבעית, כמובן שיש לטפל בכך. חלומות רעים אצל ילדים שסובלים מחרדה ומתח, יכולים להיעלם אם תזהו את הבעיה ותטפלו בה לעומק.

איך מתמודדים עם סיוטים בלילה אצל ילדים?
5 טיפים ודרכים נוספות למניעה

מעבר לסיבות שציינו, ישנן מספר שיטות להתמודדות כאשר מתרחשים ביעותי לילה אצל ילדים והם מתעוררים בבהלה.  כמו כן ישנן שיטות פשוטות וקלות ליישום למניעת סיוטים אצל ילדים.

  1. השאירו מנורת לילה קטנה דולקת בחדרו של הילד, כך אם הוא מתעורר הוא ישר יזהה איפה הוא, יחזור מהר למציאות ויחוש בטוח יותר גם כשהוא הולך לישון.
  2. תנו לילד לישון עם חפץ מרגיע (חפץ מעבר). זו יכולה להיות בובה, שמיכה אהובה או אפילו חרב צעצוע שתאמרו לו שבעזרתה יוכל לגרש את החלומות הרעים והיא תשמור עליו בלילה.
  3. הכינו עם הילד לוכד חלומות, זוהי גם פעילות יצירתית נהדרת וגם שיטה פסיכולוגית נפלאה להרגעה. תולים את לוכד החלומות מעל למיטתם של הילדים ומסבירים להם שברגע שיגיעו חלומות רעים לוכד החלומות יתפוס אותם.
  4. כשהילד מתעורר מחלום רע הרגיעו אותו, תחבקו אותו, תנו לו הרגשה שהוא בטוח, הראו לו שהכל בסדר. במידת הצורך תבקשו ממנו לספר על החלום ונסו לעזור לו למצוא היגיון, להשלים את החלקים החסרים, להבין על מה חלם ומדוע ומצאו ביחד סוף חיובי לחלום.
  5. אם החלום לא עוזב את הילד בבוקר לאחר שהתעורר, תבקשו ממנו לצייר את החלום ולאחר מכן תאמרו לו לקרוע את הציור כדי להעלים את החלום הרע לתמיד ולזרוק את הקרעים לפח האשפה. כך הילד יחוש שהוא בשליטה.

מה עושים כשכלום לא עוזר?

אם הילדים סובלים מסיוטים מתמשכים תקופה ארוכה, לא ישנים טוב והדבר משפיע גם על איכות השינה שלכם וגם על תפקודם של הילדים במהלך שעות היום – יש צורך בברור מקצועי.

כדאי לפנות לפסיכולוג ילדים, כדי לנסות להבין אם הילד עובר משהו רגשי שגורם להופעתם של הסיוטים. יכול להיות שהסיוטים הם סימפטום אחד קטן לקושי יותר מורכב וגדול שדורש התייחסות.

אצלנו באתר תוכלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג ילדים, מרחוק באמצעות ה-ZOOM, מכל מקום שנוח לכם ומתי שנוח לכם. תוכלו לספר על המקרה של הילד שלכם, לתאר את החלומות, התדירות שלהם ואת התפקוד הכללי של הילד, לשמוע חוות דעת מקצועית ולחשוב ביחד עם איש המקצוע מהי הדרך הנכונה והמתאימה ביותר להתמודדות עם הסיוטים.

לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית אונליין עם פסיכולוג ילדים, לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 16 בדצמבר 2021

דילוג לתוכן