מצא מומחה לייעוץ אונליין

מה זה טנטרום ואיך מתמודדים עם זה?

התקפי טנטרום הם בעצם שמם המקצועי של התקפי הזעם הידועים לשמצה שכל הורה מכיר. באיזה גיל הם מופיעים לראשונה אצל הילד, מה גורם להם והכי חשוב – איך להתמודד איתם?

טנטרום פירושו התקף זעם הבא לידי ביטוי בהתנהגות אגרסיבית הכוללת צעקות, דיבורים לא נעימים, בכי חסר מעצורים וגם אלימות כלפי הסביבה או אפילו בני משפחה.

הורים רבים מכירים ומתמודדים עם תחושת חוסר האונים כאשר הילד מפגין התנהגות שכזו ובתגובה הם נלחצים, כועסים ואף צועקים על הילד – אקט שבפועל רק מגביר את העוצמה של ההתקף.

באיזה גיל מתחילים התקפי טנטרום?

התקפי טנטרום, בין אם קיצונים יותר ובין אם קיצונים פחות, הם חלק טבעי מתהליך ההתבגרות של כל ילד בריא ומבטאים את הרצון שלו לגבש את זהותו העצמית ואת ייחודו ובכך לבדוק את הגבולות של ההורים. כאמור, עוצמת ההתקף והמאפיינים שלו הם לא פעם שיקוף של ההתנהגות ההורית, אך גם של בני משפחה אחרים, כמו אחים גדולים העשויים להוות דוגמה שלילית.

התקפי הטנטרום הראשונים עלולים לצוץ כבר בגיל שנה עד שנה וחצי, מכיוון שבגילאים אלו הילד מבין לראשונה כי הוא ורק הוא שולט בגופו ומחליט מה לעשות בו, כך שאי הציות להורים הוא חלק מן התהליך.

בנוסף לכך, בגילאים אלו הילד לא מבין לחלוטין את העולם והאופן בו הוא פועל. לכן הוא עשוי לפחד גם מדברים שלנו כמבוגרים נראים לחלוטין כלא מזיקים, בין אם מדובר בבובה של נמר ובין אם מדובר בפתח הניקוז של האמבטיה שעלול לשאוב אותו פנימה.

טנטרום בגיל שנתיים עד ארבע

טנטרום התקפי זעם כעס אצל ילדיםהחל מגיל שנתיים הילד נעשה עצמאי יותר, מתקדם צעד נוסף בעצמאותו ורוצה להראות שהוא יכול לעשות דברים לבד. זו הסיבה לכך שכמעט כל פעולה או דרישה של ההורים עשויה פתאום להפוך לוויכוח, החל מחיתוך האוכל ועד ניסיון להגיע לבד למתג אור גבוה.

התסכול וחוסר האונים של הילד מתרחש ברגע בו הוא מגלה את הפער בין הרצון שלו לבין המציאות, בה הוא עדיין אינו שולט לחלוטין על המוטוריקה ועדיין לא מבין לחלוטין את מגבלותיו.

התקפי טנטרום בגיל שנתיים הופכים למשמעותיים ("גיל שנתיים האיום"), אך ממשיכים גם בגיל 3 ו-4, כך שלא מפתיע לשמוע הורים שחווים גם את "גיל 4 האיום".

בגיל זה האונה הפרונטלית מתחילה להתפתח ואיתה משתפרות גם יכולות הדיבור והשפה. לפיכך, הילדים נעשים עקשנים יותר גם מבחינה מילולית ולעיתים מתווכחים עם ההורים במשך שעות.

הוסיפו לזאת קשיים נוספים כגון השתלבות בקרב ילדים אחרים ומעבר לגן של "ילדים מבוגרים", ויהיה לכם קל יותר להבין מדוע זהו אחד השלבים המאתגרים ביותר מבחינת הילד בשנים הראשונות לחייו.

קראו גם: גיל שנתיים הנורא – איך מתמודדים עם זה?

בזמן התקף טנטרום מומלץ שלא להפגין התנהגות תוקפנית בחזרה או לצרוח על הילד מצד אחד, אך מצד שני לא לנחם אותו באופן מיידי או להיכנע לרצונותיו. חכו שהוא יעשה את מה שביקשתם מיוזמתו, או עשו זאת עבורו באופן עדין תוך כדי שאתם מדריכים אותו. באופן זה תלמדו אותו שההתמרדות שלו אינה אפקטיבית והגבולות שלכם יהיו ברורים יותר

קראו גם: מתי להתמקד בהדרכת הורים במקום בטיפול רגשי לילד >>

טנטרום בלילה

לצערם של הורים רבים, גם בלילה עשויים להתרחש התקפי טנטרום, אפילו אצל ילדים ופעוטות שעד להתקף הראשון כבר התרגלו לישון לילה שלם. גם כאן הסיבה היא אותם החששות וביעותי לילה שהילדים בגיל הזה כל כך רגישים אליהם. הורים רבים מציעים לילדים לבוא לישון איתם או להישאר איתם עד שיירדמו.

למרות שזה עשוי להיות הפתרון הכי מהיר, במקרים רבים הוא יוצר תלות לא בריאה בין ההורים לילדים. לפיכך, רצוי דווקא להוציא את הילד מהמיטה, לנסות להרגיע אותו עד שהחוויה המפחידה תתפוגג, ורק לאחר מכן להחזיר אותו למיטה.

מה לעשות בזמן התקף טנטרום?

בזמן ההתקף מומלץ מאוד שלא להפגין התנהגות תוקפנית בחזרה או לצרוח על הילד מצד אחד, אך מצד שני לא לנחם אותו באופן מיידי או להיכנע לרצונותיו.

כאשר התקף הטנטרום מתרחש בגיל מאוחר יחסית (שלוש או ארבע) ואתם דורשים מהילד לבצע משימה ספציפית כגון לסדר את החדר או ללבוש בגד, הבהירו לו בצורה ברורה שעליו לעשות זאת בכל מקרה בדקות הקרובות ואל תוותרו לו.

יחד עם זאת, אל תכריחו אותו לעשות זאת באופן אגרסיבי. במקום זאת, חכו שהוא יעשה זאת מיוזמתו או עשו זאת עבורו באופן עדין תוך כדי שאתם מדריכים אותו. באופן זה תלמדו אותו שההתמרדות שלו אינה אפקטיבית והגבולות שלכם יהיו ברורים יותר.

קראו גם: התקפי זעם אצל ילדים – למה זה קורה?

מתי צריך לפנות לאבחון וטיפול רגשי?

אם אתם מרגישים שהתפרצויות הזעם של הילד לא מפסיקות, משפיעות על התפקוד שלו, על התפקוד שלכם ואפילו גורמות למשבר במערכת היחסים שלכם עם הילד – מומלץ לפנות להדרכת הורים פרטנית.

התקפי טנטרום בעצם מעידים על אובדן שליטה, שהילד לא יודע איך להתמודד איתם ועם עצמו. במצב בו ההורה גם לא יודע איך להתמודד עם המצב, חשוב שאיש מקצוע ייתן לו כלים שיעזרו לילד לווסת את הרגשות שלו ולשלוט בהם ולעיתים גם ליישר קו בין שני ההורים.

אם אתם מזהים את עצמכם בין השורות אז חשוב שתדעו שאתם לא לבד, יש עוד הרבה מאוד הורים שמתמודדים עם המצב הזה ויש לאן לפנות.

הדרכה הורית פרטנית

כאן באתר תוכלו לקבוע ייעוץ ראשוני עם פסיכולוגים ומומחים בהדרכת הורים וטיפול רגשי בילדים. כל המומחים באתר הם בעלי הסמכה, נסיון רלוונטי והמלצות גולשים. הפגישה יכולה להתקיים בזום, טלפון או בקליניקה.

בפגישת הייעוץ תתארו בהרחבה את הבעיות והקשיים שחווה הילד ותקבלו הכוונה וכלים ראשוניים להתמודדות. יתכן והוא ימליץ לכם על המשך הדרכה הורית ובה תלמדו להבין טוב יותר מה מרגיש הילד בעת התקף, איך אפשר להרגיע אותו, איך ניתן ללמד אותו להירגע בעצמו וגם להתייעץ בנוגע לכל אתגר או מכשול אחר שאתם נתקלים בהם בתור הורים. בנוסף, יתכן והמטפל ימליץ על טיפול רגשי לילד בהתאם לגילו ולאופיו.

המומחים של Experts להדרכת הורים וטיפול רגשי לילדים:

אסנת גרתי

אסנת גרתי

פסיכולוגית קלינית ומנהלת מרכז גרתי לטיפול רגשי ברעננה
פסיכולוגית קלינית מומחית בעלת ניסיון של 20 שנה בקליניקה ובמוסדות שונים בטיפול פסיכולוגי לילדים ונוער, מטפלת CBT והדרכת הורים

יהודית אוליבר

יהודית אוליבר

מדריכת הורים קבוצתית ופרטנית
מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך, מומחית בהדרכת הורים למתבגרים ובהדרכת הורים לילדים עם קשיי קשב וריכוז או לקויות למידה.

ריקי מרקביץ יעקבס

ריקי מרקביץ יעקבס

פסיכולוגית קלינית לילדים ולמבוגרים ומטפלת CBT בתל אביב
פסיכולוגית קלינית, העובדת עם אוכלוסיה מגוונת (ילדים ומבוגרים), מתמחה בטיפול בחרדות, הפרעות קשב וריכוז, הדרכת הורים, ויסות רגשי, דימוי וערך עצמי, מערכות יחסים ומשברי חיים

כל המומחים להדרכת הורים וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים >>

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 26 באפריל 2022

דילוג לתוכן