חרדת נטישה אצל ילדים: איך מטפלים ומתמודדים?

אם הילד מתקשה להיפרד בבוקר כשהוא הולך לגן או לבית הספר, פוחד לישון לבד או חושש שיקרה לכם משהו רע – יכול מאוד להיות שהוא סובל מחרדת נטישה. האם זו התנהגות טבעית? מתי ואיך צריך לטפל בזה? ומתי כדאי לפנות להדרכת הורים?

חרדת נטישה היא בעצם פחד קיצוני שנובע מפרידה מאדם מסוים שאנחנו מאוד קרובים אליו וחוששים לאבד אותו. בעוד חרדת נטישה אצל תינוקות היא חלק טבעי מתהליך התפתחות תקין שמופיע לרוב בסביבות גיל 8 חודשים, בערך בגיל שנתיים וחצי הילד לומד לבטוח באנשים אחרים בחייו (בגננת, סבתא, סבא, דודים ועוד) ובאופן כללי – משחרר.

עם זאת, מחקרים שנערכו בעבר הראו שכ-4% מהילדים שלומדים בבית הספר והגן יפתחו חרדת נטישה או ימשיכו לסבול מחרדת נטישה גם בגילאים מאוחרים יותר. זהו מצב שדורש התייחסות מיוחדת, טיפול והרבה פעמים גם קבלה של עזרה מקצועית (כגון הדרכת הורים, ייעוץ פסיכולוגי לילדים ועוד).

איך תזהו שהילד סובל מחרדה ותעזרו לו? צפו בסרטון:

"אמא אל תלכי!": איך תדעו שהילד סובל מחרדת נטישה?

בניגוד לתינוקות, שלא יודעים ללכת, לדבר וקשה להם להביע את עצמם, אצל ילדים גדולים יותר קל יחסית לזהות סימנים של חרדת נטישה. לדוגמה:

  • אם הילד מתקשה להיפרד מכם כשאתם יוצאים מהבית, כשאתם נפרדים ממנו בגן או בבית הספר ואם קשה לו להיפרד מכם באופן כללי.
  • אם הוא מסרב בתוקף ללכת לגן או לבית ספר כדי להישאר אתכם.
  • אם הוא לא מוכן ללכת לישון אצל חברים או בני משפחה רק בגלל שאתם לא שם.
  • אם הוא ממציא תירוצים שהוא חולה כדי להישאר אתכם בבית או ללכת אתכם לעבודה (כואב לי הראש, כואבת לי הבטן ועוד).
  • אם הוא פוחד מאוד שיקרה לכם משהו, שתחלו במחלה קשה או שתקרה לכם תאונה.
  • אם החרדה שלו מפריעה לו ולכם לתפקד.
  • אם הוא סובל מהחרדה במשך תקופה ארוכה (חודש ויותר).
  • אם החרדה לא מתאימה לרמה ההתפתחותית שלו, לגיל שלו.
  • אם הילד חושש ללכת לאיבוד, שיחטפו אותו ועוד.
  • אם יש לו סיוטים בלילות שהתוכן שלהם עוסק בפרידה.

מה יכול לגרום לחרדת נטישה אצל ילדים?

אם אצל תינוקות מדובר בחלק טבעי מההתפתחות, אצל ילדים גדולים יותר לפעמים יש טריגר מסוים שמפעיל את החרדה ומחזק אותה. הטריגר הזה הוא בעצם אירוע מהחיים שמשפיע מאוד על הילד וגורם לחרדה להופיע פתאום, קיימים גורמים סביבתיים שיכולים לגרום לחרדה להופיע, לדוגמה:

  • מוות של בן משפחה קרוב.
  • מוות של בעל חיים.
  • גירושי הורים.
  • מעבר לעיר חדשה או מעבר דירה.
  • מעבר לבית ספר או גן חדש.
  • אסון כלשהו שהתרחש והשפיע עליו.

קיימים גם גורמים גנטיים ופיזיולוגים שיכולים לגרום לה להתפרץ. הקשר הגנטי נבדק בעבר באמצעות מחקרי תאומים, בהם התגלה שיעור של 73% של הפרעת חרדה אצל זכרים תאומים בני שש, לעומת זאת בקרב הבנות השיעור היה מעט גבוה יותר. נתון מעניין נוסף, ילדים שסבלו מחרדת נטישה הראו רגישות גבוה לאוויר שהיה בו ריכוז גבוה של דו תחמוצת הפחמן.

חרדת נטישה היא פחד קיצוני מפרידה מאדם שאנחנו חוששים לאבד אותו. השתדלו תמיד להיראות רגועים, מחייכים ושמחים כשאתם נפרדים מהילד, גם אם זה כשאתם יוצאים מהבית וגם אם זה כשאתם נפרדים ממנו ומשאירים אותו במקום אחר. הראו לו שאתם לא מודאגים, שאתם סומכים על האנשים שהוא נשאר איתם, שדרו לו שהוא בטוח ומוגן

איך לעזור לילד להתמודד עם החרדה?
10 טיפים לטיפול בחרדת נטישה אצל ילדים

יש כמה דרכים ושיטות שיוכלו להפחית את רמת החרדה, שתוכלו לנסות ליישם בעצמכם בבית.

  1. השתדלו לומר לילד מתי אתם הולכים ומתי אתם חוזרים כשאתם יוצאים מהבית.
  2. אל תיצרו פרידות דרמטיות וארוכות, גם אם הפרידה קשה לו. אמרו שלום, תנו חיבוק וצאו לדרך. פרידות ארוכות מאוד מקשות עליו.
  3. אם אתם משאירים את הילד בסביבה חדשה (בית של חבר, גן, בית ספר, חוג ועוד) הקפידו לתת לו זמן להכיר את המקום לפני שתפרדו ממנו. הכירו לו אדם שיוכל לסמוך עליו ולפנות אליו במידת הצורך, הראו לו היכן נמצא כל דבר (שירותים, מטבח או כל דבר אחר שאולי יזדקק לו) ונסו לסלק ממוחו כל מחשבה שעלולה להטריד אותו כאשר יישאר לבד.
  4. חפצים אישיים יכולים להגביר את תחושת הביטחון אצל הילד, לדוגמה שמיכה אהובה, בובה, כוס, צעצוע או כל דבר אחר שיזכיר לו את הבית ואתכם. כשיתחיל להרגיש בטוח אפשר להפסיק גם לשלוח את הילד עם החפץ הזה אל המקום.
  5. תמיד תראו רגועים, מחייכים ושמחים כשאתם נפרדים ממנו, גם אם זה כשאתם יוצאים מהבית וגם אם זה כשאתם נפרדים ממנו ומשאירים אותו במקום אחר. הראו לו שאתם לא מודאגים, שאתם סומכים על האנשים שהוא נשאר איתם, שדרו לו שהוא בטוח ומוגן.
  6. כדאי מאוד ליידע את האנשים שנשארים איתו שהילד סובל מחרדת נטישה, כדי שייתנו לו תשומת לב ותמיכה.
  7. אל תיעלמו לו מבלי לומר שלום ולהיפרד, זה רק יכול להחמיר את התופעה.
  8. אל תעליבו את הילד, אל תאמרו לו שהוא מתנהג כמו תינוק ושהוא חייב להתבגר או שיסתכל איך ילדים אחרים מתנהגים ולמה הוא לא מתנהג כמו כולם. ביקורת שלילית תגרום לו לתסכול רב.
  9. ספרו לו סיפורים שאתם ממציאים מהראש או אפילו תקנו לו ספר שעוסק בפרידה ובפחד מפרידה, כך הילד יוכל ללמוד שהוא לא היחיד שסובל מהפחד הזה ושניתן להתגבר עליו. אתם יכולים אפילו לספר לו שכשאתם הייתם ילדים היה לכם קשה להיפרד מההורים וספרו לו גם כיצד התגברתם על הפחד.
  10. בכל פעם שהוא מצליח להתגבר על החרדה תנו לו חיזוקים חיוביים, תחמיאו לו, כדי שתחושת הביטחון שלו תעלה.

הדרכת הורים לטיפול בחרדת נטישה אצל ילדים

בגלל שחרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי, במידה והיא לא עוברת לאחר חודש ולאחר שניסיתם לטפל בה בעצמכם ולהרגיע את הילד, כדאי מאוד לפנות לאיש מקצוע שיעזור לכם. אז לאן ניתן לפנות?

הדרכת הורים היא שיטה נהדרת ויעילה מאוד לטיפול בחרדת נטישה בפרט ובמגוון בעיות בהן נתקלים הורים בכלל. להיות הורה זה מקצוע לכל דבר, שכולנו שואפים להצטיין בו, אבל לא תמיד יש לנו את הידע והיכולות להתמודד איתו.

במסגרת הדרכת הורים אנחנו מקבלים כלים להתמודד עם מגוון מצבים הקשורים לגידול הילד, ביניהם גם התמודדות עם חרדת נטישה אצל ילדים. במסגרת הדרכת הורים בונים תוכנית התנהגותית שתקל על הילד את הפרידה, שתפתח אצלו את תחושת הביטחון ואת יכולות ההסתגלות שלו למצבים בהם ההורה לא נוכח. לפעמים הילד נוכח במפגשים, אבל יש מקרים בהם רק ההורים מגיעים למפגשים.

טיפול משפחתי הוא דרך נוספת שנמצאה יעילה לטיפול בתופעה, ההורים והילד נפגשים עם גורם מקצועי (לרוב זה יהיה פסיכולוג ילדים) וביחד מנסים להתמודד עם הסיבה לחרדה ומנסים להפחית אותה ומבינים את דפוסי ההתנהגות של כל אחד מהצדדים שאולי גורמים או מגבירים את החרדה אצל הילד.

ייעוץ פסיכולוגי וטיפול רגשי לבני נוער ומתבגרים נחשבים לנפוצים במיוחד אצל בני נוער הסובלים מחרדת נטישה, הם נפגשים לבדם עם פסיכולוג וההורים במידת הצורך מתעדכנים כיצד מתקדם הטיפול.

גורמים נוספים שיכולים לסייע לכם הם: יועצ/ת בית הספר, המרכז לבריאות הילד, מרכזים לבריאות הנפש לילדים בקהילה ובקופות החולים.

עודכן בתאריך: 11 ביולי 2021

דילוג לתוכן