איך לגדל ילדים עם דימוי עצמי גבוה?

דימוי עצמי הוא הדרך שבה הילד רואה את עצמו, לאחר שלמד להכיר את כישוריו השונים ואת היכולות שלו להתמודד עם מצבים שונים בחיים. ילדים שחווים הרבה כישלונות, בעיות רגשיות, לא מקבלים מספיק משובים חיוביים מהסביבה ולא מצליחים לפתח את הביטחון העצמי שלהם, עלולים לסבול מדימוי עצמי נמוך. איך תוכלו לעזור לילד שלכם לשפר את הדימוי העצמי שלו?

מהם דימוי עצמי והערכה עצמית אצל ילדים?

הדימוי העצמי של האדם רגיש מאוד. ילדים לומדים להכיר את עצמם מגיל קטן, הם רוכשים מיומנויות ויכולות שונות, בתחום הרגשי, המוטורי, הקוגניטיבי, החברתי וההתנהגותי – ועל סמך כל אלה מתפתח גם הדימוי העצמי שלהם, האופן שבו הם רואים את עצמם.

כל ילד וכל אדם שואף להיות הכי טוב שהוא יכול, להצליח, להצטיין, להיות מוקף בחברים, ספורטאי נהדר, ילד אהוב להוריו ועוד. אבל במציאות, לא תמיד אנחנו מצליחים לעמוד בכל היעדים שאנחנו מציבים לעצמנו וכך פעמים רבות נפגע הדימוי העצמי שלנו וילדים ומבוגרים רבים סובלים מדימוי עצמי נמוך.

דימוי עצמי בגיל הרך: איך הכל מתחיל?

ילדים מתחילים להתנסות ולחוות מגיל צעיר, הדימוי העצמי שלהם נבנה כבר בגיל הרך והם רוצים להצליח בכל דבר שהם עושים. לצד אותן התנסויות הם מתחילים גם להתמודד עם כישלונות ומגבלות. ככל שילד חווה יותר כישלונות כך גובר הסיכוי שיסבול מדימוי עצמי נמוך.

בנוסף להתנסויות, הילד סופג הרבה מאוד מהחברה שעוטפת אותו, מההורים, החברים ובני המשפחה, במידה והסביבה לא מספקת לו משוב חיובי ומפרגנת לו, הדבר גם תורם לפגיעה בדימוי העצמי, לפעמים עד למצב בו הדבר גורם לפגיעה בתפקודו ויש צורך בעזרה של איש מקצוע.

מה ניתן לעשות? לדוגמה:

  • הילד זקוק לחיזוקים מהסביבה, לפידבקים חיוביים על ציורים שצייר.
  • על תוצאות מבחן שקיבל גם אם זה לא 100.
  • על כך שהגיע רק למקום השלישי בתחרות ולא למקום הראשון.
  • על כך שהשתפר ועשה מאמץ למרות שלא מימש עדיין את כל היכולות שלו.
  • להראות לו שהוא אהוב.
  • ולהראות לו שהוא מקור לגאווה.
  • לומר לילד שהוא מוערך.

ההורים צריכים להקפיד לחזק את הדימוי העצמי אצל הילד כל הזמן, כדי לשפר את התחושה הכללית שלו לגבי עצמו.

דבר שאסור להורים לעשות זה לערוך השוואה בין הילד לבין גורמים ומודלים חיצוניים, אפילו אידאליים, כאלה שהילד יתקשה לעמוד בסטנדרטיים שלהם, כי הם "מושלמים" ולא באמת ניתן לעמוד ביכולות שלהם. אסור גם לעשות השוואה בין אחים, ילדים של אחרים (הבן של השכן, בן הדוד, הבן של החברים), כי כל אדם הוא אדם בפני עצמו ובעל יכולות שונות.

איך לגדל ילדים עם דימוי עצמי גבוה?

כמו בהרבה תחומים אחרים, גם בכל הנוגע לדימוי עצמי אצל ילדים – הכל מתחיל בהורים, בגלל זה לכם יש תפקיד חשוב ומרכזי בדימוי העצמי של הילד שלכם ואתם יכולים להשפיע ולעזור לו לגדול כילד עם דימוי עצמי גבוה.

הנה כמה טיפים שיעזרו לילד שלכם לשפר את הדימוי העצמי:

  • אפשרו לילד שלכם להתנסות בכמה שיותר תחומים. נכון, אולי הוא יגלה שהוא לא חזק מאוד בספורט אבל מצטיין במוזיקה. אולי הילדה שלכם לא תהיה רקדנית השנה, אבל כן תהיה ציירת נפלאה. ככל שהם יגלו יותר תחומים שהם חזקים בהם – כך הדימוי העצמי שלהם יעלה.
  • העבירו לילדים מסרים הגיוניים, למדו אותם שכולם נכשלים, כולם מפסידים, שלא תמיד כולם חווים ניצחונות והצלחות בחיים – ושזה בסדר.
  • תנו לילדים שלכם פידבק חיובי על הישגיהם, גם על דברים קטנים, כמו בדיחה שהצחיקה, שיר יפה שכתבו, עזרה שסייעה לכם מאוד בבית ועוד.
  • מצד שני, אל תפריזו בשבחים. תהיו כנים עם הילד, אל תגזימו, אל תהללו אותו סתם.
  • אל תחששו להציב דרישות, ציפיות וגבולות. הילד זקוק לכך, כך הוא יודע שאתם מאמינים בו ויודעים שהם מסוגל.
  • תנו לילד לדוגמה, תספרו לו על ההצלחות שלכם, אבל תשכחו לשתף אותו גם בכישלונות והראו לו איך אתם מתמודדים איתן.
  • תנו לילד לתרום לבית, לעזור במשימות, לקחת חלק. גם אם הוא עושה פרצוף שלא מתחשק לו, עמוק בפנים עצם גורמת לו להרגיש שהוא שווה, שייך ובעל יכולת.

כהורים, יש לכם תפקיד חשוב ומרכזי בדימוי העצמי של הילד שלכם. חשוב שתשדרו לילדיכם מסרים הגיוניים: למדו אותם שכולם נכשלים, כולם מפסידים, שלא תמיד כולם חווים ניצחונות והצלחות בחיים - ושזה בסדר

באילו מקרים של דימוי עצמי נמוך כדאי לפנות לטיפול?

אז כפי שציינו הפרעות אכילה הן ללא ספק מצב שמחייב התערבות של איש מקצוע. אבל קיימים מצבים נוספים בהם דימוי עצמי נמוך פוגע בתפקוד של הילד וגם אז כדאי לפנות לעזרה, גם אם קשה לשים את האצבע בדיוק על הבעיה, לדוגמה במצבים הבאים:

  • אם הילדים חשים חוסר ביטחון עצמי מוגבר.
  • אם הילדים חשים נחותים.
  • אם הילדים לא מרגישים שייכים ומבטלים את עצמם.
  • אם הילדים לא מאמינים ביכולות שלהם.

מקרים חמורים של דימוי עצמי נמוך נפוצים מאוד בגיל ההתבגרות, תקופה בה נערים ונערות מחפשים את הזהות המינית שלהם, מבולבלים מבחינה רגשית, פיזית, נמצאים בלחץ מבחינה חברתית והישגית בלימודים. אבל ניתן להבחין בזה גם אצל ילדים קטנים יותר.

במקרים שמחייבים טיפול רגשי אצל פסיכולוג ילדים הילד עלול לבודד את עצמו, לסבול מחרדות שונות (חרדת בחינות, פוביות חברתיות, בעיות התנהגות, התקפי זעם ועוד). כאשר ילד מגיע למצב מהסוג הזה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כדי לקבל כלים מתאימים שיעזרו לכם להתמודד עם הבעיה ולסייע לילד להעלות את הדימוי העצמי הנמוך.

במסגרת הטיפול ילמד הילד לראות את עצמו באור חדש, כפי שהוא באמת, ילמד לפרש מחדש סיטואציות שונות ויבין שלא כולם מוצלחים וטובים ממנו, שכולם מתאמצים, משתדלים וכולם חווים קשיים. במהלך הטיפול איש המקצוע ילמד את ההורים איך לחזק את הדימוי העצמי של הילד, מה לומר? מה לא לומר? איך לתת ביקורת בונה? איך להתמקד בדברים שבהם הילד מצליח ופחות בדברים שהוא לא?

ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג לטיפול בדימוי עצמי נמוך

אצלנו באתר תמצאו פסיכולוג ילדים, איתו תוכלו להיפגש (מרחוק) לייעוץ ראשוני אונליין ב-ZOOM (פגישה המכונה גם אינטייק). במסגרת הפגישה תציגו את המקרה, תשוחחו ובסיום הפגישה תקבלו המלצות מקצועיות להמשך הטיפול.

כחלק מההמלצות איש המקצוע שייפגש עמכם יאמר לכם אם יש  לכם צורך בהדרכת הורים, בהמשך פגישות ייעוץ אונליין ב-ZOOM, בפגישות פרונטליות בקליניקה או שאולי בכלל ימליצו לכם על טיפול מסוג אחר שיכול לעזור לילד להתמודד עם הקושי בהצלחה.

לקביעת ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג ילדים, לחצו כאן >>

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 5 בפברואר 2024

דילוג לתוכן