דימוי עצמי נמוך ודימוי גוף בגיל ההתבגרות

דימוי גוף ודימוי עצמי – הן שתי סוגיות המטלטלות את עולמם של בני נוער רבים בגיל ההתבגרות. שינויים גופניים, חוויות גופניות חדשות, מסרים המועברים למתבגרים מהחברה והסביבה ועוד – עלולים לגרום לבעיות דימוי עצמי בגיל ההתבגרות ולהפוך את התקופה לקשה ומורכבת. מה אתם ההורים יכולים לעשות כדי לעזור? ומה כדאי להפסיק לעשות כדי לא להחמיר את המצב?

לכל אדם דימוי עצמי ודימוי גוף – לילדים, למתבגרים, למבוגרים ולזקנים.

מהו דימוי עצמי?

דימוי עצמי הוא האופן שבו אנו מעריכים את עצמנו ביחס לאנשים אחרים בחברה, בכל אחד מתחומי החיים. הדימוי העצמי שלנו מושפע, בין היתר, מהאופן בו אני מעריכים את היכולות שלנו בתחומים שונים בחיים, מההישגים שלנו, ההצלחות והכישלונות שלנו.

בכל הנוגע למתבגרים, ביטחון עצמי והערכה עצמית גבוהה הם כלים חשובים שמסייעים להם להתמודד עם לחצים, מתחים, שינויים ומשברים. ככל שמתבגר סובל מחוסר הערכה עצמית, כך הוא יתקשה יותר להתמודד עם לחץ חברתי שיופעל עליו, יושפע לרעה ללחץ מהתקשורת, יהיה חשוף לפגיעה, יקבל מסרים בצורה מעוותת ובאופן כללי יהיה בסיכון להיפגע פיזית ונפשית.

בגיל ההתבגרות כל חוויה שהמתבגר חווה משפיעה על האופן שבו הוא מעריך את עצמו ועל הדימוי העצמי שלו. לחוויות שליליות יש השפעה וגם לחוויות חיוביות – השליליות מורידות ומחלישות אותו והחיוביות מחזקות ומרימות אותו. כבר בגיל הגן ובית הספר היסודי ילדים מתחילים להבין מהו מקומם בחברה, אם הם טובים יותר או פחות מחבריהם, הם עורכים השוואות, מתחרים, שופטים ומתחילים לגבש דימוי עצמי חיובי או שלילי, בהתאם לאיך שהם חשים ומה שהם חווים.

מהו דימוי גוף?

אם דימוי עצמי הוא האופן שבו המתבגר חווה את עצמו באופן כללי ביחס לסובבים אותו, אז דימוי גוף הוא האופן שבו הוא מתייחס לגוף שלו, איך הוא מרגיש לגביו, האם הוא אוהב אותו? מרוצה ממנו? היה רוצה לשנות בו משהו? אוהב את הצורה שלו? הגודל שלו?

בעיות דימוי גוף נפוצות במיוחד בגיל ההתבגרות, מחקרים שנערכו לאורך השנים הצביעו על כך ש-45 אחוז מהבנים ו-70 אחוז מהבנות היו רוצים לשנות משהו בגוף שלהם בגיל ההתבגרות –  לרדת במשקל, לעבור ניתוח פלסטי כלשהו, ניתוח אסתטי, להיות גבוהים יותר, נמוכים יותר, רזים יותר, שמנים יותר, בעלי גוון עור אחר, צבע עיניים או שיער אחר, ועוד.

איך מעלים לילדים את הביטחון העצמי? צפו בסרטון:

מה עלול לגרום לחוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות?

תהליך התפתחות מואץ של הגוף – מצב הכולל הופעה שינויים הורמונליים הגורמים לזיעת יתר, הופעת פצעי בגרות, מצבי רוח ועוד.

צמיחת שיער במקומות שונים – שיער צומח במקומות שונים בגוף והופך לבולט וכהה יותר, מה שגורם לתחושת חוסר נוחות ומשפיע על המראה החיצוני. אצל בנות השיעור מתבטא בבית השחי, במפשעה, ברגליים. אצל בנים מדובר בשיער פנים, בחזה, באיבר המין.

שינויים באיבר המין – צמיחת החזה אצל הבנות וצמיחת איבר המין הגברי אצל בנים, מהווים את עיקר העיסוק בנושא זה, הם עורכים השוואות, בודקים למי יש יותר גדול, יותר קטן, חברים מקניטים, צוחקים ונדמה שאף אחד לא מאוד מרוצה ממה שהטבע חילק לו בגיל הזה.

השפעות סביבתיות – בני נוער עורכים השוואות בין המראה שלהם לזה של אחרים ובעיקר למראה שלהם למראה של אנשים מפורסמים המציגים אידאל יופי קשה לחיקוי.

ביקורת – המתבגרים מקבלים הערות, ביקורת ולעתים גם הערות מעליבות מחברים, חברות ואפילו מההורים, לגבי האופן שבו הם מתלבשים, משקל גופם, מראה עור הפנים שלהם, ועוד.

בעיות דימוי גוף ודימוי עצמי נמוך בגיל ההתבגרות אצל נערות

בעיות של דימוי גוף נמוך נפוצות מאוד אצל ילדות ונערות. בעידן בו אנו חיים, אנו מוקפים במודלים בלתי אפשריים לחיקוי, של דוגמניות, שחקניות ושלל סלבריטאים, שגורמים לרבים לחשוב שאם הם לא מספיק רזים, אפנתיים ויפים – הם לא שווים. ילדות גדלות לתוך מציאות המציגה אידאל יופי מעוות. צפייה באותו אידאל יופי גורמת לנערות וילדות (ואפילו לנשים מבוגרות) להרגיש שהנתונים הפיזיים שלהן לא מספיק טובים, שהן לא מספיק מושכות, נשיות ויפות.

מחקרים העלו כי 50-36 אחוז מבני הנוער בגילאי 11-16 ניסו לפחות פעם אחת בחייהם דיאטה, זאת בשל הנטייה הלא הגיונית לסגוד לרזון. מתבגרים, מתבגרות וגם מבוגרים עושים כל שביכולתם כדי לנסות להראות כמו אותו אידאל יופי שמציגים לנו אמצעי התקשורת – וכך נוצרות הפרעות אכילה.

44 אחוז מהנערות המתבגרות עסוקות בדיאטות ורצון להיות רזות, הן מדווחות על התנהגות אחת לפחות שמעידה על התנהלות בעייתית הקשורה למשקל (צום, דילוג על ארוחות, התקפי אכילה, שימוש בחומרים משלשלים, פעילות גופנית אינטנסיבית ועוד).

נערות מתחילות לפתח הפרעות אכילה ואובססיה לגבי המראה החיצוני שלהן מגיל צעיר, הן מתחילות להישקל, להיות עסוקות במה שהן לבושות, מחקות אפילו את אמא, שעסוקה גם היא הרבה מאוד פעמים בספורט אינטנסיבי, דיאטות, טיפולי אסתטיים ועוד.

בגיל ההתבגרות כל חוויה שהמתבגר חווה משפיעה על האופן שבו הוא מעריך את עצמו ועל הדימוי העצמי שלו. לחוויות שליליות יש השפעה וגם לחוויות חיוביות – השליליות מורידות ומחלישות אותו והחיוביות מחזקות ומרימות אותו

איך מטפלים במתבגרים שסובלים מדימוי גוף נמוך?

  1. כדי לשפר את מצבה של נערה שסובלת מדימוי גוף נמוך (או כל אדם אחר) חשוב מצד אחד לשלב פעילות ספורטיבית שתגרום לה להרגיש חיונית, ביחד עם תזונה בריאה ומאוזנת.
  2. בנוסף יש לשקף לה תמונה מציאותית של איך היא נראית ואיך נראים רוב האנשים ולהדגיש בפניה את כל אותם דברים יפים שיש בה שהיא לא מבחינה בהם, בגלל אותו אידאל יופי מעוות ששולט בתפיסה שלה.
  3. לגרום למתבגרים להתנסות בחוויות שיחזקו את הביטחון העצמי שלהם (אם זה חוגים, פעילויות חברתיות, עזרה בבית, עבודה ועוד).
  4. ללמד אותם להסתכל לא רק על האני החיצוני שלהם, אלא להכיר גם את האני הפנימי, להסביר להם מה ההבדל ביניהם ומדוע שניהם כל כך חשובים.
  5. ללמד אותם כיצד לפתח שיקול דעת וחשיבה נכונה בכל הנוגע למסרים שאנו מקבלים מהתקשורת.
  6. להסביר להם ששינויים במשקל, גם עליה, הם דבר טבעי ונורמלי, שזהו חלק מתהליך ההתפתחות.

איך הורים יכולים לעזור למתבגרים עם דימוי עצמי נמוך?

כהורים עליכם לעשות ככל שביכולתכם להעלות את הדימוי העצמי או דימוי הגוף של הנערה או הנער שלכם:

  • החמיאו להם על כל מה שיפה בהם (השיער, העיניים, ועוד).
  • הקפידו להכניס את הדברים לפרופורציות.
  • הראו להם תמונות שלכם מילדות, איך גם גופכם השתנה לאורך השנים.
  • אל תאמרו להם לעשות דיאטה.
  • אל תעירו להם על משקלם.
  • אל תשוו בין המראה שלהם לזה של האחים שלהם או של ילדים אחרים ובוודאי לא לשלכם.
  • הגישו אוכל בריא בבית, הקפידו על תפריט מאוזן ומגוון.
  • אפשרו לילדים לבחור את מה שהם רוצים לאכול ואל תחליטו עבורם כמה לאכול ומתי.
  • אל תאמרו לילדים שהם העלו במשקל ואל תחמיאו להם אם הם ירדו במשקל.
  • אם אתם לא רוצים שהילדים יהיו עסוקים באובססיביות במשקל אל תהיו גם אתם, אל תשקלו כל יום מול עיניהם ואל תדברו על דיאטות כל היום.

מתי צריך לפנות לטיפול מקצועי?

אם הנער/ה פיתחו הפרעת אכילה או סובלים מחוסר ביטחון, בעיות דימוי עצמי או דימוי גוף שמפריעים להם לתפקד, גורמים להם להתבודד, מקשים עליהם בלימודים (גורמים לחרדת מבחנים לדוגמה), להתבודדות, לפגיעה עצמית מכל סוג, אם הם נמנעים מפעילויות שנהגו לקחת בהן חלק בעבר, עסוקים באופן אובססיבי במראה החיצוני שלהם, סובלים מדיכאון, חרדה, הפרעת קשב וריכוז, ועוד – יש מקום לערב טיפול מקצועי.

במידה ולא מטפלים בבעיות דימוי גוף ודימוי עצמי בגיל ההתבגרות, אותן בעיות עלולות ללוות אותנו לכל החיים, גם לחיינו כאנשים בוגרים. לכן ככל שנקדים לפנות לבקש עזרה ונתמודד יהיה לנו קל יותר בהמשך.

טיפול רגשי מסייע בטיפול בבעיות דימוי עצמי וחוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות

אם לא הצלחתם להתמודד לבד עם הקושי, הגיע הזמן לערב פסיכולוג נוער. טיפול רגשי נחשב לדרך היעילה ביותר לטיפול בבעיות ביטחון עצמי, דימוי עצמי ודימוי גוף בגיל ההתבגרות.

במהלך הטיפול עוזרים למטופל לראות בגוף שלו מקור ליופי ולעצמה, מטפלים בהפרעות אכילה ומסגלים הרגלי אכילה בריאים, מלמדים את המתבגרים להתייחס אל הגוף שלהם בכבוד ולטפל בו כמו שצריך, לראות את המציאות בצורה הגיונית ובריאה, משנים תפיסות מעוותות ומחשבות שליליות, מתמודדים עם הערות מהסביבה ולומדים איך להתמודד עם לחץ חברתי ועוד.

טיפול בדימוי עצמי נמוך אצל מתבגרים:
ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג נוער

זה לא קל למצוא פסיכולוג נוער שיתאים לבני הנוער שלכם, כזה שידע לטפל בסוג הקושי עמם הם מתמודדים ויגרום להם להיפתח, לדבר ולשתף. כאן באתר תוכלו למצוא צוות מומחים, עמם תוכלו להתייעץ בהקדם, במסגרת ייעוץ ראשוני אונליין באינטרנט, המתקיים דרך ה-ZOOM. תוכלו להיפגש עם איש מקצוע בנוחות מהספה בבית, גם אם המתבגר שלכם לא מעוניין לשתף פעולה בשלב זה.

בסוף הפגישה, תקבלו חוות דעת מקצועית, הכוללת הכוונה לטיפול המומלץ למתבגר שלכם ואם כדאי להמשיך במסגרת פגישות אונליין באינטרנט (דבר שלפעמים יכול להקל במקרים בהם המתבגר לא רוצה להגיע לפגישות פרונטליות) או שאולי ימליצו לכם על פגישות בקליניקה או על טיפול מסוג אחר.

לקביעת ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוג נוער, לחצו כאן >>

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 21 בספטמבר 2022

דילוג לתוכן